Heidi - 1937 / Sayın profesör'e ithafen (Benim Çevirimle Doğrudan İzlemeniz İçin)

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,784
Hiçbir Şey Ülkesi
1937 yılı yapımı "Heidi" filmi için yaptığım Türkçe çeviri, bundan yaklaşık 7 yıl önce hazırlamış olduğum ilk alt yazı çevirilerimden biriydi. Bugün bu çevirimi tekrar gözden geçirdim, gözden kaçmış yazım hatalarıyla teknik kusurları düzelterek alt yazı dosyasını güncelledim ve alt yazıyı filmin içine gömerek Youtube'a yükledim.

Benim en sevdiğim filmlerden biri olan "Heidi" için yaptığım bu çalışmayı, izninizle geçtiğimiz günlerde ciddi bir rahatsızlık geçirmesine rağmen hiç ara vermeden, neredeyse hastalıktan kalkar kalkmaz ayağının tozuyla paylaşımlarını / çalışmalarını sürdüren, paylaşım aşkı hiç bitmeyen ve bu yönüyle bende (ve sanıyorum hepimizde) büyük bir hayranlık uyandıran Sayın profesör üstadımıza ithaf ediyorum. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle, Sayın profesör...

Bu arada; sigarayı bırakmanız, bırakamıyorsanız en azından azaltmanız da en büyük temennilerimden biri...

HEIDI
(1937)

nRPEm1.jpg


(Uzun Metrajlı Aile / Dram Filmi)
__________

Çeviri:

bk9E8m.gif

__________

FİLMİN KÜNYESİ:

TÜRÜ: Aile, Dram
ÜLKESİ: A.B.D.
DİLİ: İngilizce
YÖNETMEN: Allan Dwan
SENARYO: Johanna Spyri, Walter Ferris, Julien Josephson
OYUNCULAR: Shirley Temple, Jean Hersholt, Arthur Treacher

TÜRKÇE ÇEVİRİSİ: gitarisyen​

FİLMİN KONUSU / ÖZETİ:

Johanna Spyri'nin aynı adlı romanından uyarlanan filmde; 6-7 yaşlarında küçük bir kız çocuğu olan Heidi'nin yaşadıkları konu ediliyor. Heidi, annesi ve babası öldüğü için Dete teyzesi tarafından büyütülmüştür. Ancak Dete Teyze Frankfurt'ta bir iş bulur ve Heidi'yi birlikte yaşaması için Alpler'de yaşayan büyükbabası Adolph Kramer'in yanına götürür. İlk başlarda Adolph bu şirin, hayattan zevk alan ve her şeye olumlu bakan küçük kıza alışamasa da sonradan ayrılmaz bir ikili olurlar. Ancak bu mutlulukları uzun sürmeyecektir; zira Dete Teyze Heidi'yi varlıklı bir ailenin tekerlekli sandalyeye mahkûm olan kızı Klara'ya arkadaşlık etmesi için Frankfurt'a götürür. Yine de Heidi bütün olumsuzluklara rağmen her şeyde bir güzellik bulacak, neşesini, enerjisini etrafa yayacak ve kısa sürede kendisini sevdirecektir.

FİLMLE İLGİLİ BİLGİ / YORUM / GÖRÜŞLERİM:

Meşhur çocuk oyuncu Shirley Temple'ın ilk filmlerinden biri olan ve henüz 7 yaşındayken başrolünü oynadığı "Heidi" filmi, uyarlandığı Johanna Spyri'nin romanından bazı noktalarda farklılıklar gösteriyorsa da; genel yapı olarak kitaba olabildiğince sadık kalıyor ve Shirley Temple'ın çocuk yaşına rağmen sergilediği yetkin oyunculuk da filmi hem seyir zevki açısından hem de teknik kapasite bakımından üst noktalara taşımaşı başarıyor. Şirin, sevimli, tatlı, hoşça vakit geçirten ve edebî yönü olan bir film. Umarım siz de izlerken filmden benim aldığım kadar zevk alırsınız.
__________

2010 yılında Türkçe çevirisini benim yaptığım bu filmi, isteyenlerin dosya indirme zahmetine katlanmadan doğrudan izleyebilmesi için kendi hesabımdan Youtube'a yükledim. Türkçe alt yazısı filmin içine gömülü olup, video kalitesi "720p" kalite / çözünürlüktedir. Filmi alt yazılı olarak aşağıdaki ekrandan izleyebilirsiniz.

İyi seyirler...

ZMB4Pz.gif
ZMB4Pz.gif
ZMB4Pz.gif



__________
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Sizi direkt sanat danışmanı olmalısınız. Çok teşekkürler, elinize sağlık; seviyeli ve anlayışlı üslubunuz için. Olgunluğunuz için ayrıca teşekkür ederiz. Saygı ve hürmetlerimle.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,019
denize sıfır
Alp dede tahta oyuncak yapıyor mu acaba?
Aklım hep orada kaldı.:)
Teşekkürler üstat, ilk fırsatta keyfini süreceğim.
Çok teşekkürler, yine bir Ayvalık daha borçlandım.:)
 

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,983
Bu paylaşımı ve paylaşanı 2 yönden sevmemek mümkün değil..
1. Paylaşımın sevgili profesör üstada ithaf edilmesi..
2. Heidi o zamanlar, "Haydi" diye telaffuz edilirdi..
Oyunda veya bir şeyde karşındaki kişiye,haydi dediğinde, "'Haydi' bitti, 'Arkası Yarın' başladı." diye nükte yapılırdı.. Neydi o günler..
Gitarisyen dostum.. Bak ne yaptın? Nerelerden nerelere geldim.. Sen çok yaşa emi..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
543,758
Filmin 23. dakikasında mola alıyorum.
1937 Yılından renkli ve müzikal bir film.
Dekorlar, kostümler harika.
Bugüne kadar izlediğim en titiz altyazı.

Bu filmlerin müziğine bayılıyorum. Türk sanat müziği kadar zevkle dinliyorum.

İşin doğrusu internette çizgi roman dışında e-kitap dahil filmlere hiç bakmam. O bölümde ne paylaşılmış onu dahi bilmem.

Kastamonu'ya sevgili hadon dostumuza ziyarete gittiğimizde sohbet esnasında filmlerden söz açılınca Yurttaş Kane filmini bir kez TV de izlediğimi ancak izlediğim günün koşulları nedeniyle tam anlayamadığımı, fırsat olursa tekrar izlemek istediğimi söylemiştim. Eskiden TRT tek kanal olduğunda eski klasik siyahbeyaz filmler oynardı. Şimdi çok kanallı TV dünyasında pek rastlamıyorum. Gerçi TV fazla izlemediğim için varsa da bilmiyorum.

Hepsi süper insan ve dost olan Antalya ekibi böyle şeyleri hiç unutmuyor. Sevgili Murtaza bey de her zamanki tavır ve duruşuyla unutmamış bunu. Aslında yine de farkına varmayacaktım ama ana sayfada Yurttaş Kane ve adımı da görünce hemen tıklamıştım. Bu film de öyle oldu. Filmi izlemeye başlar başlamaz müziği sardı beni. Sanırım Diyarın film paylaşımlarına da bakmaya başlayacağım ama bunun alacağı zamanın, paylaşımlarıma mal olma ihtimali de var:)

Çok teşekkür ediyorum sevgili gitarisyen üstadım.
 

westclif

Yeni Üye
15 Ocak 2018
10
4
Aramızda Heidi (1937) filminin Türkçe Dublajı olan arkadaş var mı? Şayet olan bir arkadaş varsa, eklerse çok memnun olurum. Teşekkürler..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst