Jeremiah Johnson (1972) Türkçe

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
12,048
318,432




Çizgi diyarı için özel upload etdim,saygılarımla.​

KARAOGLANA SAYGILARIMLA

ÇİZGİ ROMANDA BİR BAŞYAPIT VE BİR ANTİ-KAHRAMAN: KEN PARKER

Yönetmen Sydney Pollack’ın çektiği “Jeremiah Johnson” filmi özellikle İtalyan yazar Berardi’nin dikkatini ve ilgisini çekmiş ve bu anti-western filmini kendi yazacağı bir çizgi romanda kullanmayı istemiştir. Filmin, westerne değişik bir bakış açısıyla bilindik kalıplardan farklı bir yol çizmesi, Berardi’nin de benzer şekilde farklı bir western çizgi roman eseri ortaya koyma isteğini adeta kamçılamıştır.Bu konuda da yanına çizer Milazzo’yu alarak birlikte çalışmalara başlamışlar. Çizgi roman kahramanının ismini de bu nedenle filme benzer bir adla Jedediah Baker koymak istemişler fakat bu ismin tutmama ihtimali baskın çıktığı için bu isimden vazgeçilerek Ken Parker ismi tercih edilmiştir.



Ken Parker, yaratıcıları ile birlikte: Çizer Ivo Milazzo ve Yazarı Giancarlo Berardi

Aynı Jeremiah Johnson filminde olduğu gibi, olağanüstü bir kahramanı olmayan hatta serüvenlere bazen sonradan katılan Ken Parker’ı yaratmışlardır. İlk olarak 1977 yılında seri halinde yayınlanmaya başlayan seri, 70’lerin sonları ile 80’li ve 90’lı yıllarda İtalya’da takip edilen ve tutulan bir seri olmuştur. Ülkemizde 1982 yılında Tay Yayınları tarafından yayın sırası gözetilmeden dağınık ve eksik olarak yayınlanmıştır. Yayında ilk seçilen serüvenler Alaska bölgesinde geçtiği için seriye Ken Parker değil, “Alaska” ismi konmuş ve yıllarca bu şekilde anılmıştır.
Jeremiah Johnson filminde oynayan aktör Robert Redford’un fiziksel görünümü ile kostümü, çizgi roman dizisi Ken Parker’a benzer şekilde ilham ve çıkış kaynağı olmuştur. Çizgi romanın ilk maceralarında, aynı filmde olduğu gibi çizgi roman kahramanı sakallıdır. İkinci macerada ise sakallı kahramanların İtalya’da hem pek tutmaması ve hem de çok estetik gözükmemesinden dolayı sakal _ senaryo gereği zorunlu olan bazı maceralar dışında_ kullanılmaz. Çizgi roman serisinin daha da ilerleyen bölümlerinde artık çizer Milazzo’nun çizgi stili oturmuştur ve Ken Parker artık aktör Robert Redford’a çok benzemiyordur. Burnu daha kemerli biçimde ve birazcık daha yaşlı görünümdedir. Fakat serinin diğer çizerlerinden olan ve taramalı-gölgeli çizimleriyle ünlü çizer Giorgio Trevisan ise buna uymamış, serinin başlangıcındaki R.Redford benzeri “Ken” i çizmeye devam etmiştir.




Ülkemizde Ken Parker’da ciddi ve kaliteli yayın anlayışı, Temmuz 2000 yılında Parantez Yayınları ile başlar. Hakan Şaşmaz ve Murat Mıhçıoğlu sayesinde seriye hak ettiği değer verilmeye başlanır. Ekonomik nedenlerden dolayı seri düzenli yayınlanamasa da kaliteden taviz verilmeden yayın halen günümüzde sürmektedir. Rodeo Yayıncılık’ın yayın hakkına sahip olduğu “Serie Oro” nun (Altın Seri) bitirilmesini müteakip büyük bir ihtimalle büyük albüm boyutundaki “Özel Seri”nin yayını, kaldığı 8 nci sayıdan itibaren devam edecek gözükmektedir.
Çizgi romanın başarısında Berardi’nin film senaryolarını aratmayan usta işi senaryoları önemli pay sahibidir. Esas çizer Milazzo’nun yanı sıra G. Trevisan, G. Parlov, P. Frisenda gibi usta çizerler de diğer önemli paya sahiptir. Her bir Ken Parker albümü diğer fumettilerden daha fazla bir oluşturulma zamanı aldığı için hatta çoğunlukla iyi bir satış grafiği çizmesine rağmen İtalyan fumetti okuyucularına her ay ulaştırılamadığı için sonuçta alınan karar sonucu diziye son verilmek zorunda kalınmıştır.
Günümüzde, bu kaliteli çizgi roman serisinin yaratıcıları olan iki isme, Berardi ve Milazzo’ya zaman zaman sorulan soru aynıdır: “Ken Parker”a dönüp devam etmeyi düşünmüyor musunuz?” Her iki usta sanatçı da bu soruya kesin olarak ne evet, ne de hayır demeden başka isim ve türlerde eser vermeye devam etmektedirler. Berardi halen İtalya’da Julia çizgi romanının senaryo yazarlığını yapmakta; Milazzo ise Magico Vento (Büyülü Rüzgar) çizgi romanı ile diğer çizgi roman albümlerini çizmeye devam ediyor. Bu serinin Amerika’da yayınlanmamış olması, belki de şanssızlığıdır. Elbette Amerikan halkının beğenisinden uzak, süper kahramana dayalı olmayan bir eserdir. Şanssızlığı, daha geniş kitlelere ulaşması ve daha önemlisi en azından bir filme uyarlanması mümkün olabilirdi. Hatta R. Redford bu kez Jeremiah Johnson olarak değil, Ken Parker olarak oynayabilirdi. Kim bilir, dijital teknolojinin sinemada daha da gelişmesiyle “sanal” bir R.Redford’u böylesi bir uyarlamada önümüzdeki yıllarda belki görebiliriz.

KEN PARKER KİMDİR?
Tam ismiyle söylersek Kenneth Parker, bir anti kahramandır. Yaşadığı serüvenlerde kahraman olmak için de çabalamaz. Zaten olağanüstü güçleri de yoktur. Değişik işlerde çalışır. Bazen avcılık ile bazen iz sürme ve rehberlik gibi işlerde çalışır. Etik değerlere önem verir. Zarar göreceğini bile bile güçlünün ve “kendi kazancı”nın peşinden gitmez; zayıf da olsa “doğru” olanın yanındadır. Dayak yediği, canını zor kurtardığı, keskin nişancı olmasına rağmen attığını vuramadığı durumlar da olur. Yaşadığı serüvenlerinde baskın unsur, “insan olmak” için gerektiğinde sıradan, basit, olabildiğince dürüst ve adil olmak yeterlidir. Bu yol için bazı bedeller ödemek şartıyla...





Sadece mecbur kaldığında öldürür. Silahı tek atımlık Kentucky marka, uzun namlulu önden doldurmalı bir av silahıdır. Aynı gerçek hayatta karşılaşılabildiği gibi mücadelelerle, karşıtlıklarla, hayal kırıklıkları ve küçük mutluluklarla serüvenlerini yaşar. Tüm bu özellikleriyle Ken Parker, modern, gerçeğe en yakın, derinlikli bir karakterdir. Çoğu zaman sıradan olması, diğer western kahramanları gibi hamasi konuşup davranmaması okuyucu ile daha sıcak ve yakın bir bağ kurmasını sağlar. Elbette Berardi gibi bir yazarın bu çizgi roman kahramanını yıllar içinde kendi kafasında çok iyi bir işçilikle “idealize” etmesi, bunu çok iyi senaryolarla desteklemesi, bu başarıda en önemli etkendir.




ALINTIDIR,SAYGILARIMLA.​

KEYİFLİ SEYİRLER

1,1 GB.dir.Kotası olanların bilgisine​
 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,151
Çok güzel bir film.
Seyretmeyen dostların mutlaka seyretmesini tavsiye ederim.
Teşekkürler Murtaza.
 
Üst