Great Drawings and Illustrations From "Punch", 1841-1901

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Great Drawings and Illustrations From Punch, 1841-1901
Punch Dergisinden Önemli Çizimler ve Resimler
Dover Pub. New York,1981
166 sayfa, 185 MB, CBR


Great_Drawings_and_Illustrations_From_Punch_184.jpg



İngilizlerin ünlü ve köklü mizah dergisi, şimdi artık yayımlanmayan "Punch" hakkında yakınlarda ansiklopedi bölümüne bir yazı eklemiştim (şurada). Bugün de internette bir yerlerde bu dergiyle ilintili bir karikatür albümüne rastladım. Albüm "Punch"ın 1841-1901 yılları arasında çıkmış bazı sayılarından derlenmiş 192 adet karikatür ve illüstrasyondan oluşturulmuş. Kitap pdf formatındaydı. ABD'deki "Boston Halk Kütüphanesi"nin damgasını taşıyor. Pdf dosyasında bazı hantallıklar ve sakillikler vardı. Sayfalar çok ağır açılıyordu, sayfa boyutları eşit değildi vs. Ben de dosyadaki sayfaları jpeg olarak çıkarttıktan sonra CBR formatına çevirdim. Boş sayfaları çıkarttım. Photoscape'te biraz makyaj yaptım. Albüm şimdi daha kolay okunuyor. Tarayan (Amerikalı?) kitapsevere de teşekkür ediyorum, bir şekilde nette dolaşırken kendi taradığı kitaba başka bir formatta rastlarsa ve bu sayfayı "Google Translate"e çevirtirse bu teşekkürü görür sanırım. Pdf çok mükemmel değildi ama tarama güzel olmuş.

Sevgili "direnc11", geçen hafta (13 Ocak'ta), ansiklopedideki ilgili yazının altına eklediği mesajında:

Tam benim kalem bir dergiymiş bu. Keşke bir numunesini bulsak da incelesek....

yazmıştı. Bir "Punch" dergisi örneği bulamadım (aslında bende 15-20 tane vardı, kitaplığımı karıştırdım ama bulamadım. Nette ararken de bu albüme rastladım.
Bu albümü "direnc11" üstadımın şahsında tüm çizgisever diyardaşlarım için sunuyorum.
saygılarımla...

Not: "Yabancı dilde Mizah Dergileri" başlıklı bir bölüm bulamadığım için "Yabancı dilde çizgi romanlar" başlığı altına ekliyorum. Aslında böyle bir başlık açılabilseydi, Mad, Cracked, Punch vs gibi yabancı mizah dergileri burada toplanabilirdi.

 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Forumun birkaç gün gerisine düştüm yine. Ama ne yapayım; o kadar çok paylaşım yapılıyor ve mesaj yazılıyor ki. Hepsine yetişebilmek mümkün olmuyor bazen. :)

Konuyu birkaç gün gecikmeyle görebildiğim için adıma ithaf edilen bu müthiş çalışmayı göremedim ve gereken karşılığı zamanında veremedim. Her şeyden önce bu nezaketsizliğimden ötürü scanfan üstadımdan özür diliyorum.

Üstadımın önerisi son derece yerinde. "Mizah ve Karikatür Dergileri" forumunun altında "Yabancı Dilde Mizah Dergileri" isimli bir alt-forum yarattım. Şimdilik sadece bu konuyu kaydırdım. Zaman bulur bulmaz forumda bir araştırma yapıp gerekli kaydırmaları yapacağım. Bu hususta yardımcı olabilecek dostlara müteşekkir olacağımı da söyleyeyim. :)

İlk 70-80 sayfayı hızlı hızlı inceledim. Hiciv dolu çizimler, karikatürler mevcut. Kitapta yer alan her bir çizimi ayrı ayrı detayla incelemek gerekli. Muhakkak yapacağım bunu. Bizimle bir şekilde alakalı olan şu karikatürü numunelik alayım buraya:

3487ferre_Cizgi_Diyari383.jpg

(Bir Türk askeri Parisli bir sürücüyle uzlaşıyor.)

Her bir mesajın gibi bu da öğretici, yol gösterici, ufuk açıcı. Çok teşekkür ediyorum, üstadım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,503
Buldum herhalde abi arşivi incelersen sevinirim. Saygılarımla. Siz ortaya çıkartmasanız haberimiz bile yok. Bu ingilizlerde az değil.

 

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,849
Benim taradığım, fakat bir türlü temizlemeye fırsat bulamadığım almanca mizah dergileri ve albümleri var elimde. Günün birinde eklerim. Tabii ki indirdiklerim de var ama, prensip olarak başkasının taramalarını internet ortamında paylaşmıyorum, bunlar yabancı dilli forumlarda da olsalar. paylaşım için teşekkürler.
 
Üst