Will Eisner Grafik Romanları

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Arşivimde bulunan Will Eisner'e ait grafik romanları aşağıda verdiğim linklerden indirebilirsiniz. Dünya'da Çizgiroman sanatının bu seviyeye ulaşmasına neden olan büyük ustayı kısaca tanıyacak olursak:

Tam adı William Ervin Eisner olan ressam lise eğitiminin ardından New York American adlı yayın kuruluşunda uzman vasfında çizim yapmaya başlamıştır. Daha genç yaşta çizimlerini pek çok insan takip etmiştir.

Will Eisner çok kısa süre içerisinde çizgi roman alanında başarıya ulaşmıştır. İlk çizgiroman dergisi çıkmadan önce Jerry Iger’ın stüdyosunda pek çok başarılı ressam ile birlikte çalışmıştır. 1937 yılında çalıştığı bu stüdyodan henüz 1 sene öncesinde yani 1936 yılında ilk çizgiromanlarını What a Magazine ve WOW dergilerilerinde yapmıştır.

Jerry Iger ona profesyonel anlamda çok şey katmıştır. Çeşitli çizgiromanlar, kartoyunlar ve karikatürler yaparak kendisini geliştirmiştir. Will Eisner ilk hazırladığı çeşitli bantlarda Willis Rensie mahlasını kullanmıştır. Bu ilk bantları dedektiflik üzerine olan Muss’em Up Donovan, gizli ajan K51 ile profesyonelliğinin tam olarak yerleşmeye başladığı deniz korsanları üzerine Hawk of the Sea bandı olmuştur.

Ressam ilk çizgiroman dergisini 1940 Haziranın’da yayınlamıştır. Bu dergi eskiden yayınlanmış olan çeşitli gazetelerin pazar sayfalarından derlenmiştir. İlki onaltı sayfalık dergide The Spirit, Nick Cardy, Lady Lucky, BobPowell, Mr, Mystic bulunmaktaydı. Will daha sonra The Spirit ile iyice duyulmaya başlayacaktır.

Will 1 sene sonrasında The Spiritin pazar sayfalarını yalnız başına çizmeye başlamıştır ki tam bu sırada kendisi ordudan çağrılmıştır. Askerdeykende çizmeden yapamayan ressam Army Motors isimli dergide yayınlanmak üzere Joe Doppe karakterine ekleme yapmıştır. Askerden sonra çok ilgi çeken çalışmalarına 195o’li yıllara kadar devam etmiş ve daha sonra farklı çizgiroman dergileri hazırlamıştır.

Will Eisner defalarca “En iyi çizgiromancı” ödülünü almasına 9. sanat üzerinde gösterdiği gelişiminde katkısı çoktur. Durkun geçen bir sürenin ardından 20-25 sene sona tekrar The Spirit’i yayınlamış ve 3 sene sonra 1973 yılında çizgiroman eğitimciliği yapmaya başlamıştır. School Visual Arts’ta eğitim veren Will pek çok kitapta yazmış ve hayatının sonlarına doğru sürekli bilgilerini paylaşmıştır.

2005′te dünyaya gözlerini kapayan Will’in kendi adına “Eisner Awards” adlı çizgiroman ödülleri verilmeye devam etmektedir.

000fcn.jpg
acontractwithgod0000a.jpg
alifeforce0000.jpg
dropsieavenue0000.jpg

eisnermobydickfc.jpg
lifeonanotherplanet0000.jpg
oss195200.jpg
princess00yvq.jpg

spiritspecial001.jpg
totheheartofthestorm000.jpg
sminormiracles0000.jpg
sthedreamer0000.jpg


Linkler işte burada iyi okumalar.















Beni en çok etkileyen Moby Dick ve Fagin the Jew (Oliver Twist) uyarlamaları olmuştur. Büyük Ustayı tekrar hatırlıyor ve çizgiroman sanatına katkılarını yad ediyorum.
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Güzel bir sunum olmuş teşekkürler Merkal , bir ara göz atarım
 

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Teşekkürler Cobra. Elimden geldiğince vakit buldukça kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Forumdaki diğer bilgi deryası arkadaşların vermiş olduğu feyzle beraber daha iyiye gideceğime inanıyorum.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,919
NeverLand
Will Eisner denilince ilk aklıma gelen Spirit oluyor.
Diğer çalışmalarını da paylaştığınız için çok teşekkürler.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,048
75,657
hiçbiryerde :)
eissner ödüllerinin kaynağını öğrenmiş olduk.
teşekkürler merkal...
şimdi baktım da wikiye:
Lone Wolf and Cub
sandman
watchman
sin city
silver surfer
alan moore
todd klein
neil gaiman
Kazuo Koike and Goseki Kojima
bu ödülü kazananlardan sadece birkaçı...
 
Üst