Zorro

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ZORRO


Zorro, Amerikalı romancı Johnston McCulley'in 'The Curse of Capistrano/Kapistrano'nun Laneti' adlı eserinde yarattığı karakterin ismidir. 1913 yılında yayımlanan bu romandaki siyahlara bürünmüş olan süvari, halk mitolojisinde maskeli intikamcıların ilk örneğidir.

Zorro, edebiyat kariyerinden sonra sinema sanatına da pek çok film ve dizi filmde konu edilmiştir. Bunlardan en tanınmışları, Fred Niblo'nun 1920'de, Rouben Mamoulian'ın 1940'da, Duccio Tessari'nin 1975'de yaptığı ve sırasıyla Douglas Fairbanks, Tyrone Power ve Alain Delon'un başrollerinde Zorro'yu canlandırdıkları yapıtlardır. Bazı çizgiromanlarda ve kimi şarkılarda da (örn. Henri Salvador'un 'Zorro Geldi') bu karakter hayranlarının karşısına çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi675.jpg


Alfa Yayınevi logolu bir Zorro sayısı.

Zorro, Türkiye'de ilk kez 1930'lann sonunda Zoro başlığıyla Çocuk Sesi-Afacan ortak dergisinde ortaya çıkmıştır. Kemal Özcan'ın 1950 ve 1952' de iki farklı seri olarak yayına sürdüğü 1001 Özel'in bazı sayılarındaki Zoro başlıklılar izlemiş, aynca 1952 yılında Faruk Rıza Güloğul'un yayınladığı Acar adlı haftalık dergide Zoro Trasi başlığı altında bant formatında maceraları yayınlanmıştır. 1959 yılında ise Hamid Şendur'un Çocuk Yayınları Müessesesi tarafından kendi adını taşıyan devamlı bir serisinin yayınına başlanmıştır. 1963 yılından itibaren ise Burbanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin dört cilt haline getirilen Zoro serisinde gündeme yeniden gelmiştir. 1981 yılında Alfa Yayınevi tarafından haftalık periyotta çıkan Zorro, sadece 9 sayı süren serisiyle kısa sürede okuyucularına veda etmiştir. 1980'lerin ilk yarısında ise ikinci sınıf sayısız İtalyan kaynaklı dergiyle piyasaya dalan yayıncı A.Bülent Hazer'in tek sayılık bir Zorro''su ise erotik içeriğiyle öncüllerinden oldukça farklı bir görünüm içermekle yetinmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi675a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi675b.jpg


A.Bülent Hazer'in erotik Zorro ve Burhan Yayınları'nın Zoro kapakları...
 
Üst