Zig et Puce

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ZIG et PUCE


Avrupa çizgiromanlaRInın ilk ve en etkililerinden biri olan Zig et Puce, yaraTIcısı Alain Saint-Ogan'ın elinden ilk kez bir Fransız haftalık dergisi olan Dimanche Illustré'nin 3 Mayıs 1925 tarihli sayısında ortaya çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi671a.jpg


Bir albüm kapağı.

Zig et Puce, son dakikada editöryal bir değişiklik sonucu kariyerine başladığında birkaç haftadan fazla devam etmesi düşünülmeyen bir çalışma konumunda görülmüştür. Ancak yaratıcısı dahil herkesi şaşırtarak okurlarca çok iyi karşılanmış ve 1937'ye değin Dimanche Illustré'nin yıldız atraksiyonu olarak kalmıştır. Bu tarihten itibaren de Cadet-Revue'ye geçmiştir.

Zig et Puce, maceracı iki genç çocuktur. Biri kısa ve tıknaz, diğeri uzun ve zayıftır. Macera hevesleri onlan uzak diyarlara ve hatta uzaya dek taşımıştır. Bu maceraları sırasında önce maskotları haline gelen (ve neredeyse bantı ellerinden alma noktasına ulaşan) penguen Alfred'le tanışmışlardır. Ardından da suç müptelası amcası Masgrave'in elinden sık sık kurtarmak zorunda kaldıklan genç Amerikan zengini Dolly adlı karakter başlığın ekibine katılmıştır. Sonraları ise, kötü huylu ama becerikli Marcel, Marcalance'dan Prenses Yette ve diğer birçok karakter onları izlemiştir, ikinci Dünya Savaşı esnasında ve daha sonraki yıllarda bant, çeşitli yayınlar arasında gidip gelmiştir. Bunlar arasında Benjamin, France-Soir Junior, Ima, Zorro gibi sayısız dergi vardır.

ZigetPuceFuturopolispl.jpg


Bir Zig et Puce sayfası.

Bant, diyalogları götürmek için bol konuşma balonu kullanan ilk Avrupa çizgiromanıdır. Zaten bu şekliyle de Avrupa çizgiromancılığı ve öykü anlatıcılığın da önemli bir kilometretaşı olmuştur. Fransız çizgiromanındaki kalite geleneğinin çıtasını yükseltmiş ve Forton'un Les Pieds-Nickele's'sinden ve Hergé'nin Tintin/Tenten'i arasındaki estetik bağlantıyı sağlamıştır. Alain Saint-Ogan anılarında şöyle demiştir: "Hayatımda çok şey yaptım, pek çok karakter ürettim. Örneğin ayı Prosper'i... Ordu Onur Madalyasını, yüzyıl kitabını resimledim, ama insanlar yine de sürekli Zig et Puce'den bahsediyor."

bd_puce.jpg


Zig et Puce'den bir kare.

Bantın 1920 ve 1930'lu yıllardaki başarısı çok yüksektir. Bu sayede tüm öyküleri kitap formatında Hachette yayınevi tarafından yeniden basılmıştır. Kendi başlığını taşıyan çizgiroman dergileri yayınlanmıştır. Aynca sektörel bazda da kalemden oyuncak bebeğe, anahtarlıktan değişik objelerdeki kullanımına değin ticari pek çok ürüne görsel malzeme olmuştur. Saint-Ogan, başlığı çizmekten çok sıkıldığı 1963 yılında Greg'e devretmiş, ancak Belçikalı genç çizer Tintin dergisinde bu başlığı yeniden yaratma çabalarında ortalama bir performans sergilemiş ve 1960'ların sonunda da seriyi nihayetlendirmiştir.

Başlık Türkiye'de ilk kez sevimli penguenleri Alfred ile birlikte 1932 yılında Mektepli adlı çocuk dergisinde Pire ile Çekirge başlığıyla yer almıştır. Ayrıca 1968 yılında Bilge Şakrak tarafından basılan Küçük Prens dergisinin yarısını dolduran 'Korkunç Tuzak' adlı macerada boy göstermiştir.
 
Üst