bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
YILDIRIM KEMAL


Orhan Dündar ve kardeşi Erhan'ın 1981 yılında birkaç macerasını hazırladıkları Yıldırım Kemal, ancak 1986'da Tay Yayınları tarafından 9 sayı süren on beş günde bir periyotta yayınlanan bir seri olarak basıldığında okuruyla buluşabilmiştir. Yıldırım Kemal, Kurtuluş Savaşı'na katılan, üstelik de büyük askeri başarılar kazanarak yararlılıklar gösteren, gerçekten yaşamış bir vatanseverdir.

izgiromanAnsiklopedisi658a.jpg


Tay Yayınlarından çıkan ilk Yıldırım Kemal sayısı.

Yıldırım Kemal, Türk tarihinin en şanlı destanlarının yazıldığı Milli Mücadele esnasında, bağımsızlık savaşı veren bir milletin içindeki kahramanlardan biridir. 1919 yılında süregiden Yunan mezaliminin en yoğun olduğu İzmir yöresinde başlayan öykü, Hasan Tahsin'in tarihi 'ilk kurşun'uyla birlikte milli bir uyanışa dönüşmüştür. Efsun askerleriyle çatışan Kemal isimli bir genç, kısa sürede palikaryaların korkulu rüyası haline gelecek ve Yıldırım Kemal adıyla efsaneleşecektir. Tuzsuz adındaki can yoldaşıyla beraber yolu Ege dağlarındaki efelerle kesişen Yıldırım Kemal, aralarına karışarak Yenilmez Efe, Dalkıran Efe gibi diğer vatanseverlerle güçlerini birleştirmiştir. Kuvayi Milliyecilerin halkla bütünleşmesiyle giderek güçlenen ve bir direnç hattı kurulmasına yardımcı olan Yıldırım Kemal ile Tuzsuz'un yanına sonraki maceralarda Ömer adlı eski bir asker de katılmıştır.

Seri, 'intikam Yemini'adlı macerasını da yarıda bırakarak çeşitli nedenlerden dolayı noktalanmıştır. Maceraları 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca Yüzbaşı Cemil adıyla yeniden yayınlanan Yıldırım Kemal'in Tay'daki versiyonunda kapakları Aslan Şükür hazırlamıştır.
 
Üst