bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
X-MEN


X-Men, ilk defa 1963 Eylül ayında kendi başlığını taşıyan dergisinin 1. sayısıyla ortaya çıkmıştır. Yazar/editör Stan Lee ve çizer Jack Kirby'nin ortak yaratımı olan öykü, bir grup genç yaştaki mutantın (değişken) maceralarını anlatmaktadır. Ekibin her bireyinin kendisine göre özel bir insanüstü gücü vardır ve Profesör X(avier) tarafından bir araya getirilrnişlerdir. Profesör X, tekerlekli sandalyeye bağlı üstün beyin gücüne sahip bir liderdir ve seçtiği gençleri okulunda bir araya getirip eğitmekte ve kötü amaçları olan mutantların düşmanlıklarından korumaktadır, özellikle ezeli düşmanları Magneto'dan.

1-3-1.jpg


X-Men ilk sayı kapağı.

İlk X-Men grubunun üyeleri şunlardır: Gözlerinden kuvvetli bir patlayıcı ışın gönderen Cyclops; olağanüstü mekanik kanatlarla doğmuş olan The Angel; karlar ve buz bombaları fırlatma gücü ve yeteneğine sahip Human Torch'un buz versiyonu Ice Man; sofistike konuşmaları, hayvansı görüntüsüyle kontrast olan maymunsu yaratık The Beast; ve nesneleri beyin gücüyle kaldırabilen ve bir güç alanını oluşturup buna kumanda edilebilen Marvel Girl.

izgiromanAnsiklopedisi645.jpg


John Byrne.

Kirby ilk 11 sayıyı çizmiş, birçoğu için de taslaklar hazırlamıştır. Alex Toth elinden çıkan bir sayıdan sonra Werner Rotti baş ressam olmuş ve bu görevi 1969'a dek sürdürmüştür. Ancak ona çizimlerinde boşluk doldurmak üzere Jack Sparling, Barry Winsdor-Smith, James Steranko, Don Heck, Ross Andra, Dan Adkins ve George Tuska eşlik etmiştir. 1966'da yazar Roy Thomas dergide performans sergilemek amacıyla Roth'a katılmıştır. Tüm kadro, mutant ekibinin garip güçlerle doğmuş karakterlerle karşılaşmalarının öykülerini anlatmayı başarıyla sürdürmüştür. İşe katılan herkesin elinden gelen çabayı göstermesine rağmen dergi serisi Marvel Comics yayın grubunun en az dikkat çekebilen başlıklarından biri olarak tarihe mal olma gerçeğiyle yüzleşmiştir. Bunu önlemek amacıyla 1967-1968'de satışları arttırmak için çeşitli yöntemler denenmiştir. Örneğin ekip için yeni kostümler ve Profesör X'in ölümü gibi...

izgiromanAnsiklopedisi645a.jpg


Arka Bahçe Yayınları tarafından yayınlanan bir X-Men sayısı.

Daha sonra senaryo ile ilgili çalışmalar Gery Friedrich ve Arnold Drake'in eline geçmiş, hatta 1969 Mayıs ayında Roy Thomas da yazı işinin başına geri dönmüş, ve X-Men'e yepyeni bir görüntü kazandırmak girişimiyle çizer Iveal Adams ile bir araya gelmiştir. Yeni tasarlanan destek karakterler bu genç mutant ekibine dahil edilmiştir. Ancak bu girişim ve yayın stratejisi de pek fazla işe yaramamış, Mart 1970'de 66. sayı ile Marvel yayın grubu serinin bittiğini ilan etmiştir. Ancak aynı yılın Aralık ayında başlık yeniden baskı formunda devreye sokulmuş ve eski, ilk öykülerinin bu kez sağladığı başarı yeni öykülere girişim söylentilerini başlatmıştır. Bu dönemde X-Men diğer Marvel serilerinde de misafir olarak gözükmeye başlamıştır. Hata en gözde karakter The Beast (oldukça değişmiş bir şekilde) başta olmak üzere, Amazing Adventures'de kısa bir katılım şansı yakalamışlar, ancak yeni öyküler 1975'den önce ele alın(a)mamıştır. Bu tarihten sonra birçok yeni üye ile tekrar canlandırılan mutant ekibi, çizer Dave Cockrum tarafından devreye sokulmuştur. Önce bir tek sayılık X-Men Giant Size ve ardından da normal periyodik X-Men çizgjroman dergisinin basımları Ağustos 1975'den ve sayı 94'den itibaren yayınlanmaya başlamıştır. Yani ilk yayınlanan 66 sayının devamını oluşturan 67. sayısı 94. sayı olarak numaralanarak yayın startı almıştır. Bu arada 94. sayıya kadarsa, 12. sayıdan 45. sayıya kadarki eski nüshalar 67'den 93'e dek yeniden 'print' edilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi646.jpg


X-Men ekibi.

1975 tarihli 94. sayıdan itibaren seriye katılan Chris Claremont, gösterdiği performans sayesinde X-Men'i 'en çok satanlar' listesinin tepesine çıkarmıştır. Başlığı yeniden dirilten Claremont, ilk önceleri Cockrum'la beraber çalışmış ardından da John Byrne, Paul Smith, John Romita jr., Adam Kubert, Joe Madureira, Leinil Francis Yu, Art Thibert, Tim Townsend, Mark Miller, Art Adams ve Jim Lee gibi hepsi birbirinden başarılı ve ünlü pek çok ressam seriye katkı sağlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi647.jpg


Arka Bahçe'nin bastığı bir Ultimate X-Men sayısının kapağı.

1963'de başlayan ve Uncanny X-Man diye adlandırılan ilk serisinin üst düzeydeki popülaritesi sayesinde, bu değişken insanların maceralarını konu edinen birkaç bağımsız dizi daha arka
arkaya devreye girmiştir. Ünlü 'Onslaught' adlı öykünün de yer aldığı X-Man 1995; Generations-X'in ortaya çıktığı X-Men 1991; X-Men Adventures 1992-1996 arası üç farklı seride; X-Force 1991 yıllarında ve X-Men Cronicles, X-Men: The Hidden Tears, X-Men 2099, X-Men Unlimited, X-Men Universe gibi oldukça fâzla sayıda seri savaşçı ruha sahip mutantların maceralarını okurlarına ulaştırmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi647a.jpg


1 Numara Yayıncılıktan çıkan ve Jim Lee'nin çok beğenilen maceralarını içeren bir X-Men sayısı.

Ülkemizde ilk kez Marvel Yayınları tarafından kısa ömürlü bir seri olarak 1989 yılında yayınlanan X-Men, Türkiye'deki ilk popülaritesini Sabah Dergi Grubu'na bağlı 1 Numara Yayıncılık'tan 1996 Mayıs ayından itibaren çıkan on beş günde bir yayınlanan serisinde yakalamıştır. Magneto'yla yaşadıkları bu mücadelesi de yarım kalan mutantların sonraki durağı Arka Bahçe Yayıncılık olmuştur. Burada önceleri on beş günde bir çıkan periyoduyla X-Men serisinin yanı sıra Ultimate X-Men ve X-Men Klasik başlıklı iki serisi daha hayranlarına sunulmaya başlanmıştır.
 

Eda B.

Yeni Üye
25 Kas 2014
21
63
Türkiye
Çok güzel bir tanıtım olmuş. Yalnız Iceman'in ismi Snowman olsa daha uygun olurmuş bence. Bir de Beast'in ayaklarının hali ne öyle ya...

uncanny_x-men_001-05.jpg
 

yolew

Yeni Üye
8 Haz 2022
6
3
Yaratıcısı Stan Lee'nin esin kaynağının kendi dini olan Yahudilik olduğu açıktır. Mutantlar çizgi romanda üstün yetenekleri olan ama dışlanan insanlardır. Yahudiler de geleneksel olarak kendilerini böyle görürler. Magneto ile Prof.X arasında sürüp giden çatışma Siyonistlerle Siyonizm karşıtı olan Yahudi kesimi arasındaki anlaşmazlığın temsili gibidir: Savaşarak mı üstün gelelim, yoksa işbirliği ve uyum içinde mi kendimizi kabul ettirmeye çalışalım?
 
Üst