The Wizard of Id

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
The WIZARD of ID


Johnny Hart tarafından yaratılan ve Brant Parker'ın çizgileriyle hayat verdiği The Wizard of Id, ilk kez 9 Kasım 1964 tarihinde ortaya çıkarak Amerikan gazetelerinden okuyucusuna ulaşmaya başlamıştır. Hart'ın daha önceki şöhretli başlığı B.C. gibi bu bant da Publishers-Hall Syndicate'in dağıtım güvencesi altında sunulmuştur.

The Wizard of Id bantı, Id Krallığında yaşayan aç gözlü, acımasız, huysuz, rahatsız bir cüce hükümdarın öyküsünü anlatmaktadır. Hükümdar hayattaki en büyük doyumu, kendisiyle eşit derecede itici ve hödük tebaasını aşağılayıp, sömürmekten almaktadır. Yanında korkak şövalyesi Brandolph ve büyüleri geri tepen, beceriksiz büyücüsü bulunmaktadır. Yine de büyücüsü sonu gelmeyen büyü ve iksirler denemekten asla yorulmaz, üstelik ufak tefek hükümdarına oynadığı oyunları yanına kalan iki kişiden biridir. Bunu yapabilen diğer kişi ise kralın sarhoş soytarısı Bang'dir. Bantın atmosferi kara mizahtan sık tekrarlanan sözlü ve görsel iğnelemelere uzanan geniş bir çerçeveyi içermektedir. Örneğin, hükümdar yağmur gelmesini emreder ve büyücünün çağırdığı yağmur bulutu yalnızca hükümdarın tepesine yağar. Johnny Hart'ın kendine has mizah anlayışı Brant Parker'ın basit ama etkili stiliyle tamamlanmaktadır. Hart'ın B.C.'de kullandığı grafik yapıyı koruyan Parker, çizimlerine biraz daha yuvarlak ve insansı görünümler vermiştir. The Wizard of Id, 1980'lerde Fawcett Publications tarafından albüm halinde de basılmıştır.

hart_let_be_reign_4226.jpg

Ülkemizde ilk kez Nisan 1982 tarihinden itibaren Türk çocuklarına İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde Artun Altıparmak yönetiminde yayınlanan Hello adlı dergide Wizard of Id adıyla renkli bantları yayınlanmıştır. Başlık ayrıca 1996'dan itibaren tabloid Bugün Gazetesine düşündürücü bantlarıyla taşınmış, 1990'ların sonunda ise Milliyet Gazetesi'ne Kralın Büyücüsü adı altında transfer olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi639.jpg


Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan bir Wizard of Id bantı.
 
Üst