Zıpzıp

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ZIPZIP


İlk sayısı 2 Mayıs 1964 tarihinde çıkan Zıpzıp, 'yediden yetmiş yediye kadar her gencin mecmuası' sunumuyla her cumartesi Erol Simavi'nin sahibi olduğu Veb İleri Ofset A.Ş. Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi673.jpg


Zıpzıp dergisinin 1. sayısı.

Zıpzıp, genelde Tintin dergisinin yayın formatını ve içeriğini kullanmıştır. Ondan tek farkı toplam on altı olan tüm sayfalarının tamamını çizgiromanlara ayırmış olmasıdır. Dergide ilk sayısından itibaren Vensan Larşe adlı genç bir futbolcuyu konu alan As Futbolcu; heyecan sever biri olan Yaman Gazeteci Rik başlığıyla Ric Hochet'in dergi tarihi boyunca beş adet macerası basılmıştır. Bunun yanı sıra üç macerasıyla yalnız bir kovboy Acar Jack'in Maceraları (ikinci macerada karakterin adı başlıkta 'Cek' olarak geçmiştir); iki öyküyle denizcilikle ilgili küçük çocukların maceraları olan Üç Kafadarlar; üç macerasıyla Dan Cooper; fil diyarı Hindistan'da geçen konusuyla 'Budanın Esrarı'nı takiben 'Gizli El', 'Siyah Tılsım', 'Yasak Bölge' maceralarıyla küçük çocuk Tedi; iki serüveniyle bir macera roman yazarının serüvenlerini anlatan Mark ve dergide beş macerası yayınlanan mizahi çizgiroman Hızlı ile sevimli arkadaşlarının çizgiromanları ikişer sayfalık tefrikalarına yer verilmiştir. Sonraki sayılarda bu başlıklara üç macerasıyla Yarışçı Con adı altında Michel Vaillant; iyi kalpli, yardımsever bir kızın öykülerinin anlatıldığı Altın Kalpli Nil dört adet öyküsüyle; yine Venşan Larşe'nin iki futbol çizgiromanı 'Üçüncü Gol' ile sonrasında yayınlanan 'Ceri ve Küçük Şeytan'ın yanı sıra Esrarengiz Ziyaretçi; macera romanı yazarı Franval'ın 'Kanlı Fildişi' adlı bir macerası ve kahramanı genç bir kız olan Fırtına Kız başlıkları eklenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi673a.jpg


Zıpzıp'da yer alan Buda'nın Esrarı çizgiromanından bir sayfa.

63. sayısıyla birlikte sayfalarında hikaye ve magazin konularına yer vermeye başlayan Zıpzıp, birkaç sayı sonra 'Kuran'dan Hikayeler' başlıklı iki sayfa daha ekleyerek bu uygulamasını haftada dörde çıkarmış, ardından da bu tür yazılar için dergide değişik miktarlarda sayfa ayrılmış, çizgiromanlar da daha farklı sayfa sayılarıyla sunulmuştur. Bunları 76. sayıdan itibarense 'Hayvanlar Dünyası' başlıklı bilgi köşesi izlemiştir. Dergi, orijini olan Tintin'deki gibi çizgiroman karakterlerinin özel başlıklarını da kullanmak yerine genelde macera isimlerini başlık gibi yazmayı tercih etmiştir.

Zıpzıp, 27 Ağustos 1966 tarihinde yayınlanan 122. sayısıyla yayınına son verirken, aynı yayın grubu tarafından yayınlanmakta olan 1001 Roman dergisinde çizgiroman yayınlarının devam ettiğini ilan etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi673b.jpg


Zıpzıp'ın Hızlı ile Bilgiç başlıklı çizgiromanından bir sayfa.

 

Çalık

Yeni Üye
25 Tem 2010
1
0
Forumdaki yazınızdan ötürü Zıpzıp'ın 1. sayısına sahip olduğunuzu düşünüyorum. Ben bir çizgi roman meraklısı olduğum için çok eski ve sevgili bir arkadaşım kendisinde olduğunu bildiğim Zıpzıp koleksiyonunu bana hediye etti. Zıpzıp'ı yayınlandığı zaman buldukça okurduk. Bu koleksiyonu da bir nostalji hissi ile okumak istiyordum ancak birinci sayısı eksik olduğu için onu bulmadan başlamak istemdim. Bir kaç senedir imkan oldukça araştırıdım. En son bir alışveriş sitesinden bu sayıyı bulup satın aldım ancak geldiğinde bu sayının da üç yaprağının eksik olduğunu gördüm. Yani; 5., 6., 7., 8., 9. ve 10. sayfalar yok. Aynı şey değil ama bu sayfaları renkli olarak taratıp gönderebilirseniz en azından maceraları tam olarak okuma ihtimalim olacak. Yardımcı olacağınızı ümit ederek sizden bu zahmete girmenizi rica edeceğim ve gönderebilirseniz müteşekkir olacağım.

Saygılarımla,

cgokaltay@yahoo.com
 
Üst