bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
YÜZBAŞI VOLKAN


Yaratıcısı Ali Recan tarafından ilk kez 21 Mayıs 1972 tarihli Son Havadis Gazetesi sayfalarında çizilen Yüzbaşı Volkan, uzun yıllar sürecek olan popülaritesini yakalaması 14 Temmuz 1975 tarihinde Tay Yayınları logosuyla çıkan Bonanza dergisinde dolgu çizgiromanı olarak yayınlanmasıyla olmuştur. Yakaladığı popülarite sayesinde bir yıl sonra, 9 Temmuz'dan itibaren haftalık bir çizgiroman dergisi olarak 128 sayı boyunca Tay Yayınları tarafından başlık yeniden gündeme gelmiştir. Tay Yayınları'nın sahibi Sezen Yalçıner'le yeni bir anlaşma imzalayan karakterin yaratıcısı Ali Recan, karakterinin kendi başlığını taşıyan haftalık yayını için çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürürken, haftalık bir dergi yayınına malzeme yetiştirme zorluklarına karşı yedek sayfa ve macera stokları hazırlayabilmek için yardımcı çizerlerle çalışmaya başlamıştır.

Yüzbaşı Volkan'ın önce çizgiroman dergilerine, sonradan gazete ve çocuk dergilerine dek uzanan yayın kariyerine siyasi içerikli, gerçekten yaşanmış bir olay sebep olmuştur. 1971 yılı sonlarında ülkemizde konuk olarak bulunan Amerikan Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir U-8 keşif uçağı, fırtınalı bir havada Kars'a giderken SSCB hava sınırını geçmiş ve Sovyet Hava Kuvvetlerinin Migleri tarafından yolu kesilerek Ermenistan'ın Erivan Havaalanına inişe zorlanmıştır. Bu olay, dünya kamuoyunda geniş yankılar uyandırırken, o tarihlerde, günlük gazetelere çeşitli konularda çizgiroman ve karikatürler çizerek gazete ressamlığı yapan ve denenmemiş bir konuda yeni, çağdaş bir çizgiroman kahramanı arayışında olan Ali Recan'ın da dikkatini çekmiştir. Kendince yaptığı bir araştırma ve çalışmanın sonucunda tasarladığı ve sonradan başlığın adı Yüzbaşı Volkan olarak değiştirilecek yeni bir çizgiroman karakterinin ilk macerası olan 'Kafkas Dağlarında Ölüm' ortaya çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi664.jpg


Tay Yayınları'ndan çıkan ilk Yüzbaşı Volkan fasikülü.

Yüzbaşı Volkan, yaratıcısı Ali Recan tarafından Türk Hava Kuvetieri'nin kahraman pilotlarının bir sembolü olarak nitelendirilmiştir. Savaş eğitimi almış olmasına rağmen barıştan ve uzlaşmadan yana bir tavır sergileyen karakter, barış sürecinin sürdürülebilmesi için güçlü ve caydırıcı etkenlere sahip olmak gerektiğine de inanmaktadır. Yüzbaşı Volkan, barışçı ve insancıldır, ancak görevi gerektirdiğinde bir makineli tüfeğin mermileri kadar hızlı ve yok edeci olabilmektedir. Her Türk askeri gibi Volkan da 'Önce Vatan' prensibine gönülden inanmıştır, ona göre, "Vatan sevgisi her türlü ideolojinin üstündedir." Bu tür konulara değinmekten geri durmayan Yüzbaşı Volkan'ın 25 yıllık yayın yaşamı boyunca, çeşitli çevrelerde değişik yankılara yol açarak hem övgü, hem de sövgülere neden olmuştur. Tüm karşıt görüşleri objektif olarak vermek ve yorumu okuyucuya bırakma düşüncesini hiçbir zaman aşmamaya çabalayan Ali Recan, bu çizgiroman dizisini hazırlarken benimsediği felsefenin özünü teşkil etmiştir. Bu felsefeye uygun olarak, 1975 yılının soğuk savaş ortamında çizilen ve Türk asıllı Profesör Ömer Baturov'un SSCB'den kaçırılmasını anlatan 'Firar Gecesi' adlı macerayı şu cümlelerle bitirilmiştir: "...Bir inanışa göre özgürlüğe doğru yol alıyor, bir başka inanışa göre ise özgürlükten kaçıyorlardı. Hangisinin doğru olduğuna tarih karar verecek."

Hızlı, olağanüstü becerikli bir pilot ve çapkın bir karakter olan Yüzbaşı Volkan'a maceralarında kendisi gibi Hava Kuvvetleri'nde yüzbaşı rütbesiyle görev yapan ve sinirli bir karakter portresi çizen Nusret; yine orduya bağlı bir astsubay olan, kafasının kelliğine eklediği sevimli sakarlıklanyla sempatikleşen Başçavuş Hakkı ve Volkan'ın sevgilisi rolündeki güzel ve sarışın gazeteci kız Funda eşlik eder. Haftada bir ve 32 sayfa olarak yayınlanan bir dergiyi hazırlamanın zorluklarını kısa zamanda fark eden Ali Recan'a bazı yetenekli genç çizerler asistanlık yapmıştır. Tay Yayınları'ndan çıkan ilk serisinden itibaren görev alan bu çizerlerin kimlikleri ancak ilk serisinin 41. sayısında (yani 14. Albümde) yayınlanan 'Rüşvet' isimli macerada belirtilmiştir. Ahmet Yenigün ve Seval Yücel'den oluşan bu kadroya daha sonraları Rasim Abay ve Yüksel Akman da katılmıştır. Sonraki yıllarda başlığı çizenler arasına Yıldırım Örer, Hakan Alpin, Sezai İdi ve Nuhsal Işın gibi yeni isimler eklenmiştir. Toplam 128 hafta/sayı süren ve 40 ciltlik albüm serisi altında da yeniden satışa sürülen Tay Yayınları dizisinin ardından, yüksek satış rakamlarının kendi payına düşen kısmıyla maddi durumunu düzelten Ali Recan, buradan ayrılıp kendi yayınevini kurma kararı almıştır.

izgiromanAnsiklopedisi665.jpg


Yüzbaşı Volkan'ın 1979, 1980, 1981, 1982, 1984, 1985, 1987, 1996 ve 1997 yıllarında Alfa Yayınevi logosuyla basılan dokuz farklı serisinden birer kapak.

1978 yılının son günlerinde faaliyete geçen Alfa Yayınları, Ali Recan'ın bir hayalini daha gerçekleştirdiğinin işaretidir adeta. Alfa Yayınları logosuyla okurlara sunulan ilk Yüzbaşı Volkan serisi, bazıları bir önceki koleksiyonundan maceralar içeren toplam 66 sayılık bir yekûn oluşturmuştur. Ancak Recan, yayıncılıktaki deneyimsizliğinden dolayı, finansal destek sağlamak ve yayınlarına devam edebilmek amacıyla Turgut Sağıroğlu ile ortak olmak durumunda kalacaktır. Böylece 1978-1987 yılları arasında Alfa Yayınları logosuyla değişik serileri, ancak çoğu tekrar olan maceraları birbiri ardına yayınlanan Volkan, bu sıralarda bazı sakıncalı sahneleri Ali Recan tarafından rötüşlanarak dönemin popüler çocuk dergisi Tercüman Çocuk'da yayınlatılır. İlk kez gözüktüğü tarih olan 8 Aralık 1978'deki 84. sayıda basılan 'Gizli Uçuş' adlı macerasıyla başlayan bu dergideki koleksiyonunda 1983 yılına değin toplam on yedi macerasıyla katılmış, bunu takiben de Türkiye Çocuk dergisinde boy göstermiştir.

Recan, 1997 yılı sonunda büyük boy fasiküller halinde sadece dört, aynı yıl çıkan koleksiyon dizisinde sadece bir sayılık kısa süreli geri dönüşler yapmıştır. Ancak hepsi eski maceraların çoklu tekrarı olduğundan hayranlarınca pek rağbet görmemiştir. 2000 yılına gelindiğinde Yüzbaşı Volkan'ın maceraları nostalji serisi olarak, Alfa Yayınları'nın adını ve onun orijinal logosuna benzer bir logoyu tekrar kullanarak geri döndüğü çizgiroman piyasasında şöhretli çizgi kahramanını aylık olarak yayınlamaya başlamıştır. Çizerinin ölmeden önceki bir iddiasına göre; Yüzbaşı Volkan'ın genel toplamda 376 adete ulaşan dergi koleksiyonu, total olarak 9.358.276 nüsha basılmıştır.
 
Üst