Yaman Çocuk Dergisi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
YAMAN ÇOCUK DERGİSİ


İlk sayısı 6 Nisan 1979 tarihinde yayınlanan Yaman, Ercan Arıklı'nın sahibi olduğu Gelişim Basım Yayın A.Ş. tarafından haftalık olarak çıkarılan ve bünyesinde çok sayıda Avrupa ve Amerikan çizgiromanına yer veren bir çocuk dergisidir.

izgiromanAnsiklopedisi650.jpg


Yaman Çocuk Dergisi'nin 2. sayısı.

Yaman Çocuk Dergisi, tamamı renkli olan sayfalarını üstün başarılar kazanmış çizgiromanlarla doldurmuştur. Wlliam Vance'den Korkusuz 5'ler adını alan Bruno Brazil; Uzay Yolcuları başlığı verilen Luc Orient; karelerinde Kaptan Amerika'dan Demir Adam ile The Avengers'a kadar pek çok Marvel Comics kahramanının yer aldığı ve Türkçe'de ilk kez gözüken Len Wein - Walt Simonson imzalı ve Ölümsüz Tor adıyla sunulan Thor; Fransa'da Lone Wolf adıyla yayınlanan Co Kid adlı western; Ormanlar Kralı başlığı verilen Derib'in muhteşem çalışması Buddy Longway/Korkusuz Badi ilk sayıları süsleyen çizgiromanlardır. Sonraki Yaman sayılarında ise Yenilmez Yaratık Hulk adıyla Hulk; 1920'lerin Şikago'sunda geçen polisiye konulu karikatürize ve komik Coni Gudbay; Bob Moran başlığı ve fantastik öyküleriyle Bob Morane; kahkaha fırtınası Sinyor Spagetti derginin genç okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Ayrıca ilk sayısından itibaren çizgiromanlı anlatı şeklinde formatlanmış Futbol, Yüzme Öğreniyoruz ve Satranç Oynayalım köşeleriyle Reşit Aşçıoğlu ve Aziz Üstel'in yazılarına ilaveten ilki 1 Haziran 1979'da yayınlanan 9. Yaman sayısında çıkan, Reşit Aşçıoğlu'nun çeşitli eserlerden yaptığı tercümelerle hazırladığı ve Türkiye'deki sürekli ilk çizgiroman sanatı üzerine yayınlanan ilk sürekli yazı dizisini oluşturan 1001 Kahraman adlı köşesi yer almıştır. Bunların haricinde, yayın hakları Editions du Lombard'dan alınan bu çizgiromanlar dışında Hanna & Barbera patentli Ayı Yogi ve Taş Devri'nin tek sayfalık çizgiromanları boy göstermiştir.

Yaman, 28 Eylül 1979'da çıkan 26. sayısıyla bayi dağıtımını noktalamış, ancak ilkeli bir yayıncılık anlayışı göstererek yarım kalan çizgiromanlarını sonradan yayınladığı ve iki ciltte topladığı tüm sayılarına eklediği iki sayı ile tamamlamış, 28 sayılık bir koleksiyonla yayınını noktalamıştır.
 
Üst