Wonder Woman

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
WONDER WOMAN


Wonder Woman, yazar William Moulton Marston tarafından yaratılmış bir çizgiroman kahramanıdır ve ilk macerası National -sonradan DC Comics- Comics'in Ağustos 1941'de yayınlanan All Star dergisinin 8. sayısında H.G. Peter tarafından çizilmiştir. Bir sonraki ay Sensation Comics dergisinde de gözüken Wonder Woman sivil kişiliği olan Diana Prince'i burada kazanmıştır. Kısa sürede yakaladığı ilgiyi değerlendirmek amacıyla 1942 Yaz sayısında Wonder Woman Comics'in yayınına başlanmıştır. Tiplemenin yaratıcısı Charles Moulton aslında bir çizgiroman yazarı değil psikologdur. Mesleğinde gayet iyi tanınan bu kişi gerçekte Wonder Woman karakterini kadın-erkek ilişkileri konularındaki teorilerini ifade etmek için hazırlamıştır.

1-1-16.jpg


Wonder Woman'ın 1. sayısı.

Wonder Woman, uzun yıllar boyunca bu sebep/özellikten dolayı ağır eleştirilere maruz kalmıştır. Ve kadın-erkek ilişkilerine kadınsal açılardan yaptığı yaklaşımlar ve sunumlar onu, feminizm adıyla bilinen kadın hareketinin erken bir manifestosu olarak tanıtmış, benimsetmiştir. Öte yandan yaptığı kişisel girişim ve oluşturduğu kamuoyuyla 1954 yılında çizgiroman sektörünün Amerikan Senatosu'nda -bir anlamda- yargılanmasını sağlayan Dr.Frederick Wertham ise, 1953 yılında basılan ünlü kaynak kitabı 'The Seduction of the Innocent'da Wonder Woman'ı şöyle tanımlamıştır: "Bir suç çizgiromanı, hem de en zararlılarından biri olduğu ortada..." Akademisyenlerin ve psikologların Wonder Woman üzerine yaptıkları değerlendirmelerin sayısının oldukça çok olduğu düşünülürse, bunların içeriklerine girmenin imkansızlığı kendini göstermiştir. Ancak sadomazoşizmden lezbiyenizme dek uzanan pek çok uç noktada 'izm' bu araştırmaların temelini oluşturmuştur.

Her türlü eleştiriye karşın bilhassa kadın okurlarının ilgisini hiç kaybetmeyen Wonder Woman orjininin aslında birkaç versiyonu vardır. Fakat en büyük oranda kabul göreni onun, bir Amazon prensesi ve Kraliçe Hippolyte'nin kızı olduğunu söyler. Hiçbir ölümlü erkeğin girişine izin verilmeyen Paradise Island'da yaşayan Amazonlardan biridir. Patlak veren İkinci Dünya Savaşı'nda görünüşte iyimser gözle baktığı Amerika'nın savaşı kazanmasına yardım etmek için ülkesinden ayrılan güzel prenses amacında başarılı olmuştur. Amerika'ya geldikten sonra kendisine kırmızı, mavi, beyaz ve sarının üzeri yıldızlarla dolu gösterişli bir kostüm bulacaktır. Varolan diğer tüm süperkahramanlar gibi Wonder Woman da normal insanlardan farklılığını özel olarak seçtiği şatafatlı ve hemen belli olacak cinsten kostümüyle güçlendirmeye çalışacaktır...

Wonder Woman neredeyse sınırsız bir üstün güce sahiptir. Kendisini durdurabilecek veya engel olabilecek tek şey sadece bileklerindeki 'boyun eğme bilezikleri'nin bir erkek tarafından zincirlenmesidir. Yazar Charles Moulton, 1947 yılında öldükten sonra Wonder Woman çizgiromanı, sahip olduğu sıradışı psikolojik içeriği görmezden gelinerek, alelade bir macera çizgiromanı haline gelmiştir. Bunun doğal sonucu olarak da Wonder Woman'ın felsefik psikolojisinden çok kullandığı araç gereç üzerinde durulmaya başlanmıştır. İşte bu dönemde ortaya pek çok objesi çıkmıştır: Görülmeyen roket uçağı, altın görünümlü sihirli bir kement ve güç bilezikleri...

izgiromanAnsiklopedisi640a.jpg


George Perez imzalı bir Wonder Woman kapağı.

1960'ların sonuna gelindiğinde ise, o artık sadece bir kadın süperkahraman haline gelmiştir. 1970 ve 1980'lerdeki Wonder Woman çizgiroman sayfaları içerisinden başarılı olarak sadece Danny O'Neill editörlüğündekiler hatırlanmaktadır. Zaten 1942'den beri yayınına devam etmekte olan serisi de 1986'da çıkan 329. sayısıyla nihayetlenmiştir. Ancak DC Comics yetkilileri bu 'kıdemli' kahramanı tamamen defterden silmek yerine ertesi yıldan başlayarak çizer George Perez'in usta fırçasına ve ellerine teslim etmişlerdir, üstelik 1. sayısından başlayan yeni bir serisiyle birlikte. Bu sayede de John Byrne, John Ross, Mike Deadato Jr. başta olmak üzere pek çok çizer de bu seride performans sergilemiştir.
 
Üst