Yalvaç URAL

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Yalvaç URAL, (1945- )


izgiromanAnsiklopedisi615.jpg

1945 yılında Konya'da doğan Yalvaç Ural, lise öğreniminden hemen sonra geldiği İstanbul'da Babıali'de çalışmaya başlamış ve genç yaşından itibaren Milliyet Çocuk, Milliyet Kardeş, Bando gibi içeriğinde bol miktarda çizgiroman barındıran çocuk dergilerinin yönetimini üstlenmiştir.

Yalvaç Ural, yazdığı çok sayıdaki çocuk kitabının yanı sıra, yine çocuklara yönelik bir televizyon dizisi olan Az Gittik Uz Gittik'i 1986 yılında hazırlamıştır. 1983'den sonra Ziraat Bankası'nın Başak Çocuk dergisinde Sunder Erdoğan'ın çizim becerisine teslim ettiği Başak Çocuk'un Serüvenleri başlığına senaryo yazarlığı yapmıştır. 1989 yılında ise Emlak Bankası'nın Emlak Çocuk adlı dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmiş, 1993'de ise erotik mizah dergisi Yorgan'ın yayın kurulunda yer almıştır. Türk çizgiromancılığının medya tekeline girdiği 1990'ların ortasında önce AD Yayıncılık, ardından da Aksoy Yayınları'nın yayın yöneticiliğini üstlenerek Zagor, Martin Mystère, Teks, Dylan Dog, Nathan Never, Julia, Nick Raider gibi başlıkların yayınlanmasına aracı olmuştur. Bunlara sonradan Teksas, Tommiks ve Kinova gibi esseGesse patentli çizgiromanların özel albümleriyle birlikte, bilhassa Yıldırım Örer'in İtalya'da çizdiği ve Kinova'nın yeniden geri dönüşünü simgeleyen macera da dahildir. Ural, 1990'ların başında yeniden yayına başlayan Milliyet Çocuk dergisinde genel yayın yönetmeni olarak göreve başlamış, ayrıca 1993'de Dinozorlar; 1995'de Şirinler, Casper, 1996'da Bugs Bunny ve Arkadaşları; 1997'de Power Rangers; Hercules-Herkül'ün İnanılmaz Maceraları; Mask-Maske'nin Maceraları, Garfield, Star Wars, Space Jam gibi daha küçük yaşlardaki çocuklara hitap eden aylık dergilerin AD ya da sonraki ismiyle Doğan Egmont'dan çıkmasında yayın yönetmenliği yapmıştır. 2000'li yılların başlangıcından itibaren yeniden Milliyet Yayıncılığa dönen Yalvaç Ural, burada önce çocuklar için Milliyet Çocuk dergisinin daha küçük yaş grubuna hitap eden bir benzerini bu derginin baş harflerinden üretilen Miço adıyla yayınlamış ve yöneticiliğini üstlenmiştir. Ardından da Kızılmaske ve Julia maceralarının bazılarını gazete ilavesi olarak yayınlatmıştır. Ural'ın çizgiromanlarla ilgili aktiviteleri profesyonel kariyerinin büyük bölümünü oluşturmasına, yüksek düzeyde sorumluluk ve yetkiler almasına karşın, bazı çizgiromanlar hakkında olumsuz düşünceler beyan ettiği de bilinmektedir.

Çok sayıda öykü, bilmece, şiir kitabı hazırlayan Yalvaç Ural, yarattığı 'Zıpır Bilmeceler' başlığıyla oldukça zengin bir koleksiyona imza atmıştır. Yazdığı çocuk kitapları Almanca, Lehçe, Arnavutça, Fransızca, Yunanca, Sırp ve Hırvat dillerine çevrilerek bu ülkelerde de yayınlanmıştır.
 
Üst