Winsor McCAY

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Winsor McCAY, (1869-1934)


izgiromanAnsiklopedisi407.jpg

26 Eylül 1869 tarihinde Spring Lake, Michigan'da doğan Winsor McCay, eğitimini yarıda keserek sadece bir öğretmenden resim dersi almıştır. Buna karşın ABD gazete çizgiroman bantlarının ilk kurucu ve uygulayıcılarından biridir.

On yedi yaşındayken önce Chicago'ya ardından da 1891'de Cincinnati'ye giden McCay, burada hem resim dersi almaya devam etmiş, hem de afiş çizerek çalışmaya başlamıştır. McCay, çok uzun yıllar boyunca sürecek olan gazetecilik kariyerine 1897'de Cincinnati Times-Star'da başlamış, ardından da yine aynı kentte çıkan Commercial Tribune'de devam ettirmiştir. Ama onun tarihe geçecek ilk bantı, 1903 yılında henüz bir iki senedir çalıştığı Enquirer gazetesinde çizdiği Tales of the Jungle Imps olacaktır. Beklentisi çok bir karaktere sahip olan McCay sonunda mesleğine New York'da sürdürmek amacıyla aynı yıl buraya geçerek Evening Telegram kadrosuna katılmıştır. Burada 'Silas' takma adını kullanarak gerçekleştirdiği Dull Care, Poor Jake ve hepsinin en iyisi olan Dreams of a Rarebit Fiend bantlarını 1904 yılı içinde çizmiştir. Girişimci ruhu onu bu kez kendi ismiyle hazırlayacağı Little Sammy Sneeze (1904), Hungry Henrietta (1905), Sister's Little, Sister's Beau (1905) ve diğerlerini çizeceği New York Herald'a dek taşımıştır. İşte bu gazete Winsor McCay'ın bilinen en popüler ve usta çizimlerini sergilediği çizgiroman başlığı Little Nemo in Slumberland için sayfalarını açmış ve bu çocuk karakter sonuncu defa 1911'de olmak üzere ilk kez Ekim 1905'de burada görülmüştür.

Winsor McCay, Nemo'da. 'Alis Harikalar Diyarında' adlı romandan esinlenmiş ve buradaki Alis'in erkek versiyonunu hazırlamıştır. Ancak çok üretken bir sanatçı olan McCay, 1909 yılında heves ettiği animasyon işine de bulaşmış ve bu dalda da enikonu ciddi bir kariyer yapmıştır. Bunlar içinde beğenilen Little Nemo haricinde How a Mosquito Operates ve bilhassa kayda değer Gertie, the Trained Dinosaur adlı çizgifilmi oldukça önemlidir. Aynca 1917' de en uzun metrajlı yapımı olan The Sinking of the Lusitania ve 1920'de de animasyon alanındaki son çalışması olan The Flying House'u hazırlamıştır. Winsor McCay, en başarılı çizgiroman başlıklarını Herald ve New York American gazetelerinde ve bu dönemlerde gerçekleştirmiştir. Fakat American'da hazırladığı maceralar çizgi kalitesi olarak giderek yükselse de konuları kısır bir çerçevede kaldığından dolayı birbirini tekrarlamaya başlamıştır. Yine de Little Nemo'nun değişen yeni başlığı The Land of Wonderful Dreams da dahil olmak üzere estetik yönü çok güçlü bantları devam etmiştir. Neyse ki, Hearts ile olan sözleşmesi 1924 yılında bittiğinde McCay sanatsal kariyer olarak henüz erime noktasına gelmemiştir. Sonradan New York Herald'a geri dönüp iki sene kadar daha Little Nemo'yu çizmeye devam etmiş olsa da, başlık çoktan doruk noktasına ulaşıp miadını doldurmuştur. Winsor McCay 1934 yılında ölmüştür.
 

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,377
3,552
Midgard
Google'ın bugün için hazırladığı müthiş ötesi doodleda sanatçıyı çok güzel anmış ben çok beğendim bilmediğim bir çizgi romanı daha öğrendim :)

winsor-mccay-doodle-1.jpg
 
Üst