William Moulton MARSTON

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
William Moulton MARSTON, (1893-1947)


Çizgiromanların gündeme oturmaya başladığı ilk dönemlerde formatların içeriği oldukça ciddi tartışma konusu olmuştur. Dergi kategorisindeki yerel ilk örnek olan Superman'i diğerleri izlemiş, öbür taraftan çocuk endüstrisindeki ciddi boşluğun ise ortalıkta bir şekilde, kadın kahraman olmayışından kaynaklandığı iddia edilmiştir. Ki işte bu dönemde W.M. Marston bir tanesini yaratmıştır: Wonder Woman.

1-1-6.jpg


Wonder Woman'ın 1. sayısı.

9 Mayıs 1893'de Cliftondale, Mass'de doğmuş ve 1915'de yalan makinesini keşfetmiştir. 1919'da Massachusetts eyalet mahkemesinde üye olarak görev yapmış, 1921 yılında Harvard'da psikoloji doktorasını tamamlamıştır. 1929 ve 1930'lu yıllarda çeşitli üniversitelerde dersler vermiş ve devlet bünyesinde çalışmış, ayrıca bir reklam ajansının başkan yardımcılığını yapmıştır. Dergi ve gazetelere psikoloji konulu makaleler yazdığı ve çeşitli konularda da kaleme aldığı kitaplara imza atmıştır. Bu çok yönlülüğüne dokuzuncu sanatı bulaştırması ise 1940'ların hemen başında gerçekleşmiştir. Böylece 1941'de çizerliğe başlamış ve Wonder Woman'ı yaratmıştır. Bu güçlü kadın karakter ilk olarak Aralık 1941'deki All Star'da yer almıştır. Charles Moulton takma ismini kullanarak çizgiromanında kendi teorilerini, kadın-erkek psikolojisini yansıtmıştır. Sert çizgisel bir uslüp kullanan çizer H.G. Peter'ın da sanatsal çalışmalarıyla, karakter sürekli bir başarı kazanmış ve kısa süre sonra Sensation Comics dergisinde ve de kendi dergisinde düzenli olarak yayınlanmaya başlamıştır.

207.jpg

Oldukça ün kazanan Superman'in yanında, Marston'un çalışmaları çizgiromanlar arasında en çok dikkat çekenlerden olmuştur. XX. yüzyıl feminizm akımlarını inceleyenler bu durumu şöyle ifade etmektedir: "Wonder Woman bir erkeğin yapabileceğinden daha fazlasını yapabilmektedir." Ayrıca feministler onu kusursuz bir kadının öyküsü olarak görmüşlerdir. Diğer taraftan ise bir kısım başka araştırmacılar ise öyküsünü lezbiyenizm, kölelik ve sadomazoşizm içerikli bulmaktadır. Dr.Frederic Wertham da 1953'deki çizgiromanlarla ilgili araştırmasında piyasadaki en zararlı suçlu karakterlerden biri olarak adlandırdığı Wonder Woman'a, özellikle dikkat çekmiştir. Fakat çizgiroman hakkındaki eski veya yeni birçok yoruma Karşın, Marston'un genç okuyucuları kahramanın psikolojik göndermelerinden habersizdiler. Aslında bu çizgiroman Marston ve kişiselleşen teorileri olmadan 25 yıl boyunca sürmüştür. Okuyucuları da Wonder Woman'a, çizgiroman olmasının dışında bir gözle asla bakmamışlardır. Marston, Wonder Woman'ın senaryolarını 1944'e kadar yazmış ve 2 Mayıs 1947'de de ölmüştür. Sonuçta Marston'un konseptini çizdiği bu karakter, çizgiromanların içerisinde barındırdığı düşünceyi ve felsefeyi kolaylıkla eyleme dönüştüren bir nitelik taşıdığını vurgulamıştır.



 
Üst