William HOGARTH

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
William HOGARTH, (1697-1764)


10 Aralık 1697'de ingiltere sınırlarındaki Old Bailey, ShipCourt'da doğmuş olan İngiliz ressam, hakkak ve karikatürist ve proto çizgiroman çalışmalarına imza atan William Hogarth'ın babası Richard Hogarth, Londra'da gazeteci olarak çalışmaya başlamadan önce westmoreland'da okul müdürüydü. İlk zamanlarında resme merak salan William kendi isteğiyle gümüşçüde çırak olmuş, çıraklığının son zamanlarında oymacılığa dönmüştür. Yaptığı ilk işler duvar afişleri ve kitaplar için harflerdir (1720). 1726'da Samuel Buder'in Hudibras levhasıyla mesleğinde ün kazanmış ve 1728'de yağlıboyaya geri dönmüştür.

William Hogarth 1729'da, Sir James Thornhill'in tek çocuğu olan kızıyla kaçmış ve hemen ardından onunla evlenmiştir. Bundan sonra, sanatsal etkinlik ve yaratıcılığının yoğun olduğu bir sürede ortaya çıkan Harlot's Progress (1735'de yaptığı altı tane yağlı boya tablodan ve aynı şekilde altı tane gravürden oluşan bir seri) ve Rake's Progress (1735'de yaptığı, altı tane gravürden oluşan bir başka seri) gibi eserleri, Hogarth'ın ününü zirveye taşımıştır. Bu iki eserin korsan olarak yayınlanması nedeniyle Hogarth, 1735'de verdiği hukuk mücadelesinden sonra bir yasa çıkarttırmayı başarmıştır. Buna göre, sanatçılar kendi tasarımları için özel haklara sahip olacak ve diğer sanatçılar bu tasarımları kullanmak istediklerinde sınırlandırılacaktır (bu yasa, hukukçular tarafindan ilk modern telif hakkı yasası olarak kabul edilmiştir).

izgiromanAnsiklopedisi276a.jpg


William Hogarth'ın bir çalışması.

William Hogarth, 'karikatürist' teriminin tam anlamıyla karşılayacak ilk ressamdır. Fiziksel biçimsizliklere ya da karikatürlere başvurmadan mizahi mizansenler çizen ilk sanatçıdır. Eserlerindeki arka plan ve detaylar mizahı göz önüne sermek için yeterlidir; Hogarth'ın etkileri aslında dramatiktir (ve açık seçik değildir) ve çizimleri de çizgi resimli öykünün ilk öncülerinden biri olarak kabul edilebilir. Alan Gowans'ın 'The Unchanging Arts/Değişmeyen Sanatlar' adlı eserinde bunu sezerek söylediği gibi: "XVII. yüzyılın abartılı barok resim sanatına uyarlayarak, derin detaylı, jestlere önem veren oyuncularla dolu ve karmaşık bütünden tamamen farklı ve değişik olan, kendine özgü küçük sahne dekorları yarattı." Ancak doğal olarak daha sonradan benimsenen ve Amerikalı çizgi destekli resimli öyküler çizen ressamlar tarafından faydalanılması için sunulan bazı ilkeler de vardır (özellikle Richard F.Outcault ve Frederic Burr Opper). William Hogarth, 26 Ekim 1764'de Chiswick'de ölmüştür.
 
Üst