William Randolph HEARST

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
William Randolph HEARST, (1863-1951)


izgiromanAnsiklopedisi268.jpg

29 Nisan 1863 tarihinde San Francisco'da doğan William Randolph Hearst, altın madeni sahibi ve California senatörü George Hearst'ün tek oğludur. ABD basınına getirdiği yeni yöntemlerle medyatik gelişmeye zemin hazırlamış bir basın imparatorudur.

William Randolph Hearst, 1882-1885 arası Harvard Üniversitesinde okuduktan sonra babasının sahibi olduğu San Francisco Examiner gazetesinin yöneticiliğini üstlenmiştir. 1887'de başlayan bu süreç, kuruluşun ticari kazancını iki yılda tavana vurdurmuştur. ABD'nin en tanınmış yazarlarından Ambrose Bierce, Stephen Crane, Mark Twain, Richard Harding Davis ve Jack London'u kadrosuna kattıktan sonra, bir diğer basın imparatoru Joseph Pulitzer ile rekabete girişmiştir. Sansasyonel gazeteciliği başlatarak bir anlamda 'boyalı basın'ın doğmasına önayak olmuştur.

1895 yılı başında New York'da yayın yapan Morning Journal'ı satın almış, adını New York Journal olarak değiştirmiş ve güçlü bir Hearst kuruluşu yapmasının ardından, Pulitzer' in New York World adlı gazetesine ciddi bir rakip yayın haline getirmiştir. Diğerlerinden bir sent daha düşük fiyata satılan Journal, hem daha çok resimli, çarpıcı fotoğraflarla süslü, hem de renkli magazin bölümleriyle dikkat çekiciydi. Hearst, çizgiroman tarihindeki en önemli girişimlerden birine daha imza atarak Pulitzer'in gazetesinden günümüzde ilk modern çizgiroman karakteri sayılan Yellow Kid'in yaratıcısı ve çizeri Richard F.Outcault'u transfer etmiştir. Çizgiroman tarihindeki bu ilk transfer çok ses getirmiş ve iki rakip gazete aralarındaki ihtilafı çözmek için mahkemeyi devreye sokmak durumunda kalmışlardır. Aynı benzer durum Frederick Burr Opper'ın Happy Hooligan'ı ve Rudolph Dirks'ün The Katzenjammer Kids/Kaptan ve Çocukları için de söz konusu olmuştur.

Bu ve diğer gazetecilik gelişmeleriyle birbirine iyice giren Pulitzer ve Hearst arasındaki rekabet pek çok önemli gelişmeyi de beraberinde getirmiştir. Hearst, sonraki yıllarda Cosmopolitan ve Harper's Bazaar gibi dergileri ve Chicago Examiner, The Boston American, The Daily Mirror gibi günlük gazeteleri de imparatorluğuna kazandırmıştır. Ayrıca 1897-1998 yıllarında devam eden ABD-İspanya Savaşı'nı sırf gazete satışlarını arttırmak için körüklediği iddialarına karışan bir yayın politikası izlemiş ve dönemin başkanlık seçimlerinde bu fikre yakın duran William Jennings Bryan'ı desteklemiştir. Üstelik Eylül 1901'de kendi desteklediği adaya karşı Başkan seçilen McKinley'in öldürülmesinden beş ay önce, başka çare kalmadığında siyasi suikastları onayladığını belirten bir yazı yayınladığı gerekçesiyle, McKinley'in yerine geçen Theodore Roosevelt, ilk resmi mesajında isim vermeden Hearst'ü suçlamıştır.

Hearst, 1903-1907 yılları arasında Temsilciler Meclisi'nde üyelik yapmış olmasına karşın, 1905 yılında New York Belediye Başkanlığını sadece 3.000 oy farkla ve 1909'da büyük hezimetle kaybetmiştir. Ayrıca 1906'da da New York Valiliği seçimlerinde Charles Evans Hughes karşısında kazanamamıştır. Amerika'nın ingiltere saflarında Birinci Dünya Savaşı'na girmesine şiddetle karşı çıkan bir yayın politikası izlediği için İngiliz ve Fransız hükümetleri savaş esnasında Hearst muhabirlerine ülkelerinde çalışma izni vermemiştir. 1920'lerde San Simeon'da 240.000 dönümlük bir çiftlik arazisi satın alıp üzerine görkemli bir şato inşa ettiğinde 28 büyük günlük gazetesi, 18 önemli dergi, sayısız radyo istasyonu, kitap basan yayınevi ve film şirketi vardı. Otuz yılı aşkın bir süre birlikte yaşadığı Marion Davis'in başrolünü üstlendiği filmlerin yapımcılığını gerçekleştiriyordu. Ekonomik Buhranın had safhada olduğu dönemde sallantıdaki bazı gazetelerini satmak ya da ortak bulmak durumunda kalmıştır.

Ancak İkinci Dünya Savaşı'nda elindeki tüm gazeteler üst düzey kârlarla yayınlarına devam etmiştir. Hearst, 1930'larda Nazi öncesi dönemde sol ideolojideyken, 1940'larda sıkı bir antikomünist politika izlemiştir. Çok popüler ve karizmatik kişiliğinden dolayı hakkında 1930'larda pek çok kitap yayınlanmıştır. Ayrıca Orson Welles'in yazdığı ve başrolünü oynadığı 1941 yapımı 'Citizen Kane/Yurttaş Kane' isimli filmin kahramanı Charles Foster Kane, büyük ölçüde William RandoLph Hearst'ün hayatını yansıtmaktadır. 14 Ağustos 1951 tarihinde Beverly Hills, California'da ölen William Randolph Hearst, erken ve ilk dönemlerinde çizgiroman bantlarına gazetelerinde yer vererek dokuzuncu sanata önemli katkılar sağlamıştır.
 
Üst