Will EISNER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Will EISNER, (1917-2005)


6 Mart 1917'de New York'da doğan William Ervin Eisner, liseden sonra devam ettiği New York Art Student's League'de henüz George Bridgeman'ın eğitimi altındayken New York American adlı yayın organında profesyonel olarak çizim yapmaya başlamıştır.

Will Eisner, 1937 yılında ünlü Jerry Iger'ın stüdyosunda kendisi gibi pek çok genç ve yetenekli çizerle birlikte çalışmaya başlamadan hemen bir yıl önce, ilk çizgiromanını çok kısa ömürlü Wow ve What a Magazine adlı dergilerde yapmıştır. Iger'ın yanındayken de bazı çizgiroman bantları, kart oyunlarına çizimler ve karikatürler yaparak bileğini iyice güçlendirmiştir. Eisner, bir dedektif bantı olan Muss'em Up Donovan, yabancı bir lejyonun öyküsü olan The Three Brothers, gizli ajan bantı olan K-51 ve çizim stilinin artık yerleştiği bir korsan öyküsü olan Hawk of the Seas gibi isimler taşıyan hazırladığı ilk başlıklarda Willis Rensie takma adını kullanmıştır.

2 Haziran 1940 tarihinde ise, yaratımını Will Eisner'ın yaptığı ilk çizgiroman dergisi yayınlanmıştır. Daha önceden çizilmiş olan renkli Pazar sayfalarından derlenen bu 16 sayfalık periyodik dergide, sırasıyla Nick Cardy'nin Lady Luck'ı Bob Powell'ın Mr.Mystic, ve Will Eisner'ın The Spirit adlı çizgiroman kahramanları boy göstermiştir. 1942 yılına gelindiğinde ise, artık bir yıldır The Spirit'in Pazar sayfalarını ve günlük bantlarını tek başına çizen Will Eisner birdenbire askere çağrılmıştır. Ancak o, ordudayken de boş durmamış ve Army Motors adlı magazinde yayınlanan Joe Dope isimli karaktere katkı sağlamıştır. Bir süre ara verdiği popüler başlığıyla ilgili çalışmalarına 1950'ye değin devam eden Eisner, başka çizgiroman dergileri hazırlayarak zaman geçirmiştir.

the-spirit-comic.jpg


Bir Spirit sayısı.​

Will Eisner'in dokuzuncu sanatın üzerindeki etkisi ve gelişmesine sağladığı bireysel katkı çok fazladır. Çoğu 'En İyi Çizgiroman Ressamı' dalında pek çok ulusal ve uluslararası ödül kazanmıştır. İçindeki çizgiroman ruhunun harekete geçmesiyle 1970'lerde tekrar The Spirit'le okurlarının huzuruna çıkmış ve 1973 yılında kurulan School of Visual Arts'da eğitmenlik görevi üstlenerek çizgiroman sanatıyla ilgili bazı kuramsal kitaplar kaleme almıştır. 3 Ocak 2005'de vefat etmiştir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Önemli bir çizgi romancı olan "Will Eisner" 2. Dünya Savaşı çıkınca askere alınmış ve muharip asker olarak Avrupa'ya, çatışmaların göbeğine gönderilmişti. Onbaşı Eisner Aberdeen'de bir kamp gazetesi çıkarıyordu. O kampta büyük bir eğitim programının parçası olarak çizgi romanların askerlerin eğitimi amacıyla kullanılması gündeme geldi. O yıllardan başlayarak ordu için çeşitli eğitim kitapları resimlemişti. Bu kitapçıklarda "Jo Dope" diye bir karakter yaratmıştı. Jo Dope, "Beetle Bailey" (Hasbi Tembeler) gibi esprili bir karakterdi. Bu dergilerden birisi motor ve teçhizat bakımı ile ilgili bir ordu donatım dergisiydi. Bu dergi 1951 yılında "PS, The Preventive Maintenance Monthly" adını aldı. Amerikan ordusunun bu aylık eğitim ve bakım dergisi halen çıkmaktadır. "Will Eisner" 1971 yılına kadar bu dergiyi resimledi. Bu derginin bir özel sayısı olan "M-16 piyade tüfeği bakım ve kullanım kılavuzu" (M-16 U.S. Army Rifle Maintenance Booklet) da bunların en ünlüsüydü, 1968 yılında 1968-72 yılları arasında "Vietnam"da görevli tüm Amerikan askerlerine dağıtılmıştı. Bu kitapçık ÇD'nda mevcut (şurada)

Will Eisner'in bir başka özelliği de "A Contract with God" (Tanrıyla bir Anlaşma) adlı kitabıyla çizgi roman endüstrisinde "grafik roman" terimini yerleştirmiş olmasıdır. Ayrıca 1988'den beri onun adına çizgi roman ödülleri verilmektedir (Will Eisner ödülleri.).
tmtiile.jpg

m_16_kapak.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Will Eisner 2. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda ordu donatım bölümündeydi ve daha önce popüler bir çizgi roman olan "The Spirit"i çizdiği bilindiği için ondan orduya ait yayınlarda eğitim amaçlı çizimler yapması istenmişti. Ürettiği eğitim amaçlı çizimlere çizgi romanın esprili üslubunu ve kendine has çizim tarzını katması bu tür çalışmaların çok daha etkili olmasını sağladı ve böylece daha uzun yıllar ordu için çizmeyi sürdürdü. 1942 yılından başlayarak "Joe Dope" adında bir karakter yaratmıştı. "Dope" İngilizce argosunda "budala, ahmak, uyuşuk" gibi anlamlara da gelmektedir. Nitekim çizgilerde yer alan bu ihmalkar ve uyuşuk er, kurallara uymamanın, eğitimi boşvermenin, el kitapçıklarını okumayıp kulaktan dolma bilgilerle hareket etmenin ve dikkatsizliğinin bedelini her seferinde savaş alanında ödemektedir. Aşağıda Joe Dope karakterinin yer aldığı altı savaş afişi görülüyor. (Bu Joe Dope karakteri biraz da "Hasbi Tembeler" (Beetle Bailey) karakterinin prototipi gibi durmaktadır)
r7heah0.jpg

WE_Ordnance_afisleri.jpg


Will Eisner benzer bir çalışmayı da savaştan sonra Pennsylvania Av Kurulu için yapmıştı. Çizdiği afişlerde av silahlarının bakımı, silah kullanırken azami dikkatli olunması, av sırasında alkolden uzak durulması, yangınların önlenmesi gibi hususlara dikkat çekmektedir. Buradaki karakter de biraz Joe Dope'a benzetilmiştir.
ivo39ir.jpg

WE_Av_Komisyonu_afisleri.jpg


 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,104
6,467
Çok teşekkürler... Amerikan çizgi roman sanatının kurucusu kabul edilen önemli bir isim hakkında hazırlanmış çok güzel bir kitap.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst