bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Walt DISNEY, (1901-1966)


5 Aralık 1901 tarihinde Chicago'da doğan Walter Elias Disney ya da çizgifilm ve diğer yapımlarında kullandığı adıyla Walt Disney, 'Çizgi -filmin Kralı' olarak anılmaya başlamadan önce, cebindeki bütün parası olan kırk dolarla garajdan bozma küçük bir odada bu yeni sektöre giriş yapmıştır. Walt Disney, sahip olduğu hiç yaşlanmayan çocuk ruhu ve ileriyi görebilen fikirleri sayesinde, ölümünün ardından bile hâlâ kendi alanında en büyük eğlence firması olan Disney Co.'yu kurmuştur. Yarattığı insan biçimli hayvan karakterlerin maceralarını konu edinen kısa metrajlı çizgifilmlerle büyük bir şöhrete ulaşmıştır. Yatırımlarının sonuçlarını izleyicilere sunmakta ve deneysel filmlerini bu yolla finanse etmekte tam anlamıyla ustaydı. Kazandığı her kuruşu daha iyi projelerde değerlendirmeye çalışan Disney, bu özverili çalışmasının meyvelerini çok geçmeden almıştır.

izgiromanAnsiklopedisi171.jpg


Walt Disney çizgi kahramanlarıyla...

Orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğinden kendi harçlığını çıkarmak için gazete dağıtıcılığı yapan Disney, 1916'dan sonra Kansas City Sanat Enstitüsü kurslarına devam etmiş ve burada resim ve karikatür eğitimi almıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda askere alınmış, fakat hiçbir sıcak çatışmaya katılmadan savaş bittiğinde ülkesine dönmüştür. Bulduğu ilk iş reklam ressamlığı olmuş ve burada tanıştığı Ub Iwerks ile birlikte Kansas City'de bir reklam ajansı için kısa çizgifilmler hazırlamıştır.

Hollywood'da şansını denemek isteyen Disney, buradan ayrıldıktan sonra kardeşi Roy ile birlikte Disney Company'yi kurmuş ve eski iş ortağı Iwerks'i de şirkete ortak yapmıştır. 1924-1925 yıllarında çektikleri Alice in Cartoonland adlı bir diziyle sinema sektörüne girmiş ancak asıl büyük başarı, Iwerks'in yarattığı Mickey Mouse/Miki Fare karakteriyle gelmiştir. Bu tiplemeye iki sessiz film çektikten sonra sesli filmin olanaklarına hayran kalan Disney, üçüncü bölüm olan Steamboat Willie'yi sesli çekmiştir. Kısa sürede neredeyse mükemmelliğe ulaştıklarının farkında olan Disney ekibi, 1929'da The Skeleton Dance'dan 1938'deki The Ugly Duckling'e değin toplam yetmiş çizgifilmi sinemalarda gösterime sokmuştur. Konularını değişik ülkelerin masallarından alan bu filmler haricinde, 1932 yapımı Flowers and Trees yeni bir teknik olan 'technicolor' adlı metoda dayanarak çekilmiştir.

Bu ve buna benzer filmlerle para kazanma ivmesi artan Disney, yeterli parayı ve kaynağı sağlayınca, 1934 yılında 700 çalışanı olan Disney Stüdyosu'nu kurmuştu. Yeni projeleri olan Snow White and the Seven Dwarfs için şirketin tüm parasını ortaya koyan Disney, bu filmin bir dönüm noktası olduğunu fark etmiştir. Bu nedenle her tür riski göze alarak film hazırlatmıştır. Filmin çekiminde Iwerks tarafından geliştirilmiş olan ve geleneksel kameralara göre çok daha ayrıntılı ve ince resimlerin çekilmesine olanak veren 'Multi-Plane' adlı kamera sistemi kullanılmıştır ve üç yıl süren hazırlık çalışmalarında maliyet bir buçuk milyon doları aşınca şirket iflasın eşiğine gelmiştir. Ancak film 1937'de sinemalarda gösterime girdiğinde sekiz milyon dolardan fazla hasılat getirmiş, ayrıca tam yedi dalda Oscar'a layık görülmüştür. 1940 yılında çekilen Fantasia, Disney'in kült filmi olarak kabul edilmesine karşın, onu sonraki senelerde Pinocchio, Dumbo (1940), Bambi (1942), Treasure Island (1950), Peter Fan (1953), Lady and the Tramp (1955), Sleeping Beauty 1959), 101 Dalmations (1960) izlemiştir. Üstelik sempatik yüzü The Wonderful World Of Colour (1954) adlı televizyon dizisinde ekranlara çıkınca milyonlarca çocuk tarafından tanınmıştır. Disney logolu Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy ve Uncle Scrooge/Varyemez Amca gibi sevimli çizgi kahramanlar bütün dünyada her yaş grubundan insan tarafından en meşhur artistler kadar tanınarak ölümsüzler arasına girmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi172.jpg


Walt Disney'in ölümünden yedi ay önce yayınlanan Renkli Miki dergisinin 0. sayısı.

Sadece kendi adına 32 defa Oscar ödülüne layık görülen Disney'in eserlerine 35 defa 'Uzun Metrajlı En Başarılı Çizgifilm' dalında başarı ödülü verilmiştir. Mickey Mouse başlığıyla yayınlanan çizgiroman dergilerinden sadece Almanca versiyonu 1990'lara değin toplam bir milyar adetin üzerinde satarak bu dalda en fazla satılan dergi olmuştur. Bütün zamanların en çok izlenen çizgifilmi unvanına sahip Lion King/Aslan Kral, sadece sinema salonlarında elde ettiği 767 milyon dolarlık ciro ile rekor kırmıştır. Bunun yanına eklenen video ve diğer yan ürünlerle yapımcısına iki milyar dolar kazandırmıştır. Walt Disney Şirketi'nin toplam cirosunun yarısından çoğunu film, televizyon serileri, cd ve kasetler, çizgiroman dergi ve albümleri, müzikaller, kitap, dergi, video kasetler ve lisans haklarından elde edilen gelirler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra televizyon ve radyolarda yayınlanan Disney eserleri, Disneyland parkları, 39 adet otel, iki gezi gemisi ve bir Disney Adası ile spor faaliyetleri üzerine yapılan çalışmalar da şirketin başarılarına başarı katmaktadır.

Disney'in vizyon gücünün büyük kısmı California-Anaheim'da kurulu olan Disneyland'dan kaynaklanır. Hayal kent olarak tasarlanan Disneyland 1955'de açılmıştır. Burasını Orlando-Florida'da Disneyworld adlı eğlence parkının açılışı izlemiştir. Çizgifilm kahramanlarının yakından görüldüğü bu eğlence parkları değişik gösteriler sunarak aileleri kendine çeker. Disney, 1960'lardan sonra çektiği çizgifilmlerde, gerçek sinema oyuncularını sekanslar içine yerleştirerek yeni bir girişimde bulunmuş ve bunun en iyi örneği de Mary Popkins (1964) olmuştur. Walt Disney, 15 Aralık 1966 yılında Burbank, California'da ölüm halindeyken kendi isteğiyle hastalığına çare bulunduğunda çözülmek üzere bilimsel bir yöntemle dondurulmuştur.
 
Üst