Wilhelm BUSCH

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Wilhelm BUSCH, (1832-1908)


Ailesinin yedi çocuğundan ilki olan Alman şair, ressam ve karikatürist 15 Nisan 1832'de Hannover yakınlarındaki Wiedensahl'da doğmuştur. Dokuz yaşındayken onu eğiten ve sayesinde ortaokula gidebildiği Ebergötzen'in papazı olan amcasının yanına gönderilmiştir. Ailesi 1845'de Lüthast bölgesine taşınmış olan Busch, 16 yaşındayken Hannover'deki Polytechnik Okuluna kabul edilmiştir. Dört yıl kadar Hannover'de yaşamış ve bu arada yeteneklerini farkederek Academy of Düsseldorf'da okumasını öneren bir ressamla tanışmıştır. Oradan Antwerp ve Belçika'ya gitmiştir. Orada kendisini etkileyen Rubens, Brouwer, Teniers ve Frans Hals'ın resimleriyle tanışmıştır. Bu dönemde yaptığı resimlerinin birçoğu ölümünden sonraya kadar sergilenememiş olan ressamın çalışmalarının günümüzdeki değeri 10 milyon dolar civarında kabul görmektedir...

izgiromanAnsiklopedisi102.jpg


Wilhelm Busch​

Antwerp'den sonra Widensahl'a, ardından Lüthorst'a ve nihayet Münih'deki akademiye gitmiştir. 1859 yılında burada, haftalık Fligenden Blatter adlı dergide karikatürlerinin ilk yayınına öncülük eden 'Künstlerverein/Sanatçı Kulubü'nün bir üyesi olmuştur. 1871'e dek onlar ve Münchener Bilderbogen için çalışmaya devam etmiştir. Ardından, kendi anayurduna geri dönmüştür. Günümüzün çizgiromanlarının öncülü konumundaki 'Pantomime'den pek farklı olmayan ilk Busch çizimi, 1860'da Fligenden Blatter'da yayınlanmış ve oldukça geniş yankılar uyandırmıştır: Die Maus Oder die-gestorte Nachtruhe. Eine Europdische Zeitgeschihte/Fare veya Sleep Disturbed.

Yayınlanmasının ardından 'Zamanın Avrupa Hikayesi' olarak adlandırılan bu çizimi, çizgiroman çalışmalarının öncüsü kabul edilen Busch'un bu resimli öyküleri daha sonra Schaken und Schnurren ( Wit ve Drollery) ve Kunterbunt (Pell-Mell) adlı kitaplarda tanıtılmıştır.

Wilhelm Busch'un bu alandaki en tanınmış kreasyonu ise, 1865'de ortaya çıkmıştır. Bu, tabii ki, sonradan The Katzenjammer Kids/Kaptan ve Çocukları için birebir esin kaynağı olan Max und Monte'dir. Aslında, Busch'un daha önceki resimli kitapları Bilderpossen/Resimli Güldürü, Der Fis Peter/Buzlu Peter, Katze und Maus/Kedi ve Fare'yi yayınlayan kitabevi ilk aşamada Max und Moritz'i reddetmiştir. Yine de çalışma daha sonradan basılmış ve ahlaki zalimliği yüzünden eğitimciler tarafından gayet sert bir dille eleştirilmiştir. Aslında çizgiromanlar gibi çizgiromanların öncülerinin de birer çocuk klasiği olana kadar bu türden eleştirilerle ve engellemelerle karşılaşması araştırmacılar tarafından pek şaşırtıcı bulunmamaktadır.

1870'lerde Busch, haftadan haftaya mizah dergileri için iç dünyasından kopup gelen muhteşem çizimleriyle bezeli resimli hikayeler çizmeyi bırakmıştır. Wiedensahl'da insanlardan uzak yaşayarak, kitaplar yazmaya ve onları çizimleriyle süslemeye başlamıştı. 1898'de, 9 Ocak 1908'deki ölümüne değin düzyazı ve şiir yazmaya, resim yapmaya devam ettiği Mechtshausen'e taşınmıştır. Busch'un mecazi öyküleri hâlâ büyük bir özenle hatırlanıp, hatırası korunmaktadır. Onun anlayışı, kesin çizgisi, çizimi ve mizahi şiiri uzun yıllar boyunca kabul görüp, yaşamaya devam etmiştir. Çizgiroman sanatının geçmişine ait katkılarıysa asla yadsınmamıştır. Çalışmalarıyla dokuzuncu sanatın gelişimine büyük katkılar sağlamıştır. Sanat eleştirmeni Arsené Alexandre, Paris Figaro'da yazdığı Busch biyografisinde onu en iyi şekilde özetlemiştir: "Wilhelm Busch, çizgiroman sentezini yaşamış en şaşırtıcı mucitlerinden birisidir. Çizimlerinde sadeliği arayan birçok çizer, 'basitleştirmeyi' ondan ödünç almıştır. Ancak maalesef onun derin yorumu sadece ona aitti."
 
Üst