Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Yüksel AKMAN / Çizer

resized_10130-4b93a0ff2.jpg


Türkiye'de ilk kez 36 Osmanlı padişahının hayatı çizgi roman haline getirildi. Çizgi roman serisini hazırlayan çizer Yüksel Akman en çok savaş sahnelerinde zorlandığını söylüyor. /ahaber
Çizer Yüksel Akman (54) çizgi dünyasına kendini adamış bir isim. Yayım dünyasında adını, çalışmalarını bilmeyen yok. Dünya klasiklerinden yerli klasiklere kadar 5 binden fazla resimlediği kitabı bulunan, çalışmadığı yayınevi neredeyse kalmayan Akman, yıllarca bir fiil İstanbul Cağaloğlu'ndaki atölyesinde çocuk hikayeleri ve masalları resimleyip boyama kitaplarına resimler çiziyor. Akman'ın meslek yaşamında Osmanlı padişahlarının hayatını resimlemek gibi bir hayali varmış. Dört yıl bu hayalını gerçekleştirmek için atölyesine kapanıyor Akman. İlk olarak Fatih Sultan Mehmed'in çizgi romanını çizmeye koyuluyor. Ardından Kanuni Sultan Süleyman'ı. Sonra Osmanlı padişahlarının çizgi romanlarını göstermek için her şey hazır halde proje çalışmalarını yayınevlerine götürmeye başlıyor. Çamlıca Basım Yayın'a gittiğinde ise işin seyri değişmiş. Çünkü 36 Osmanlı padişahının hayatını çizgi romana uyarlama fikri ortaya çıkmış. Zaten o da "En büyük hayalim Osmanlı padişahlarının çizgi romanını yapmaktı" diyor. Bu hayalini gerçekleştirmek için başladığı Osmanlı Padişahları Çizgi Roman Serisi için 16 bin sayfa tarihi döküman okumuş Akman. Her bir Osmanlı padişahının hayatını en ince ayrıntısına kadar araştıran ve Çağaloğlu'ndaki atölyesinde çalışan çizer Akman "Tarihten sapmadan çizgi romana tüm padişahların hayatını uyarlamak zorlu bir süreçti. En çok savaş sahnelerinde zorlandım. Gerildiğim anlar oldu, çizerken duygusal olarak çok etkilendim. Savaş sahnesini hayal etmek, onu yansıtmak zorlayıcıydı" diyor.

HAYAL GÜCÜMÜ DE KULLANDIM
O, tarihi kişilikleri çizgi romana uyarlarken padişahların karakterlerinden ilham almış: "Gerçekten sapmadan ama hayal gücümü kullanarak çalıştım. Görmediğimiz bir dönemi zihninizde kurguluyor ve yansıtmaya çalışıyorsunuz. Her ne kadar Osmanlı üzerine araştırmalar yapsam da belli olayların geçtiği mekanlardan bazıları günümüzde yok, burada hayal gücü devreye giriyor. Geceli- gündüzlü atölyede sabahlayarak Osmanlı Sultanları Çizgi Roman Serisi'ni bitirebildim. Hazırlayan ise Özcan F. Koçoğlu oldu." Çizer Akman, dünyada bu tür projelerde çizerlerin ekip olarak çalıştığını ama tek başına 36 padişahı bitirebildiği için çok mutlu olduğunu söylüyor. Osmanlı Sultanları Çizgi Roman Serisi, hedef kitle olarak ortaokul ve lise öğrencilerine hitap etse de Akman çizgi roman okuyucusunun yaşının olmadığını söylüyor. .



Osmanlı Padişahlarının hayatı çizgi roman oldu / yenisafak.

Osmanlı Devleti'nin 6 yüzyıldan fazla süren tarihi boyunca tahta çıkan 36 padişahın hayat hikayeleri, çizgi roman olarak yayımlandı. Padişahların hayatını çizgi romana uyarlayan ressam Yüksel Akman, kitabı hazırlarken 5 bin sayfaya yakın tarih metni okuduğunu belirterek, "Uydurma hiçbir bilgi yok. Sadece savaş sahnelerini, o günleri yaşamadığım için hayalimi zorlayarak çizdim"​ dedi.

Osmanlı Devleti'nin 6 yüzyıldan fazla süren uzun tarihi boyunca tahta çıkan 36 padişahın hayat hikayeleri, Çamlıca Basım Yayın tarafından çizgi roman olarak yayımlandı.

Osmanlı padişahlarının hayatlarını çizgi romana uyarlayan ressam Yüksel Akman, projenin 4 yılda tamamlandığını söyledi.

Akman, "Osmanlı padişahlarının çizgi romanını hazırlarken 16 bin sayfaya yakın tarih metni okudum. Uydurma hiçbir bilgi yok. Sadece savaş sahnelerini, o günleri yaşamadığım için hayalimi zorlayarak çizdim" dedi.

Okuduğu tarih metinlerini öyküleştirip, özetleyip çizgi roman haline getirdiğini belirten Akman, "Metin yazarlığı da bana ait. Tarihin gerçeklerinden şaşmadan, uydurma bir şey koymadan tarih tarih okuyarak yazdım. Her padişahın çocukluğundan başlayıp, tahta çıkışını, saltanatı döneminde yaşananları kronolojik olarak işledim" diye konuştu.

Akman, projeye ilk başladığında ön planda olan padişahlar Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatlarını çizgi roman haline getirdiğini ifade ederek, "Yayınevi ile tanışınca bütün padişahları çizgi roman haline getirmeye karar verdik" ifadesini kullandı.


Sırada 16 Türk devleti var

Hayatlarını çizgi roman haline getirmek istediği tarihi şahsiyetler arasında Mimar Sinan, Yunus Emre ve Mevlana'nın da bulunduğunu anlatan Akman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yalnız Mimar Sinan'ın hayatını çizgi roman haline getirebildim. Diğer şahsiyetler şimdilik kaldı. Şu anda büyük Osmanlı denizcilerini işliyorum. Barbaros Hayrettin Paşa, Kemal Reis, Piri Reis ve Oruç Reis. Bunlar bittikten sonra Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda yer alan 16 Türk devletinin çizgi romanını hazırlayıp, ansiklopedik olarak tek kitapta toplamayı düşünüyorum."

"Tarihi yaşayarak çiziyorum"
Tarihi olayları çizerken adeta o tarihi anları yaşadığını dile getiren Akman, şunları söyledi:
"Ben padişahların portresini çizerken adeta yaşıyorum. Savaş sahnelerini çizerken zaferlerde mutlu oldum, yenilgilerde gerildim ve çok üzüldüm. Tekrar yükseliş devri başlayınca rahatlamalar yaşadım. Kalp rahatsızlığı da geçirdim. Belki bunda etkisi vardır. Kurgularken konsantre olmak lazım. Benim yaptığım iş aslında tek kişinin yapacağı bir iş değil. Bir ekip tarafından yapılması gerek."

"Osmanlı tarihi, İslam tarihinin son kısmıdır"
Her biri 64 sayfadan oluşan çizgi romanları yayımlayan Çamlıca Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Yılmaz, günümüzde çocukların ve gençlerin büyük bir kültür erozyonuna uğradığını belirterek, "Osmanlı padişahlarının çizgi roman şeklinde çocuklarımıza ve gençlerimize öğretilmesi, geleceklerini inşa ederken sağlam temellere basmasının sağlanması için bu seriyi hazırladık" dedi.

Yılmaz, Osmanlı tarihinin, İslam tarihinin son kısmı olduğunu vurgulayarak, "İslam kültür ve medeniyetinin son temsilcisi Osmanlılardır. Onların yaşadıkları uzun yüzyıllar denilebilir ki İslam kültür ve medeniyetinin zirvesidir. Osmanlı'yı İslam medeniyetinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Onlar her şeylerini İslam üzere tanzim ettiler. Yaptıkları her işi İslam'ın temellerine oturtarak yaptılar" görüşünü dile getirdi.
"Çizgi romanlarda padişahların devirlerinin bir nevi panoramasını yaptık" diyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Padişahların hemen hemen her hususiyetlerini vermeye çalıştık. Çizgi romanı okuyan ve takip eden bir okuyucumuza, padişahları ve devrini genel hatlarıyla tanıma imkanı sağlıyor. Amacımız çocuk, genç, yetişkin herkesin çizgi roman tadında okuyabileceği eserlerle ecdadını tanımasını sağlamaktır."


artist-yuksel-akman-adapted-ottoman-sultans-lives--1444850300275.jpg


1444850189318.jpg



artist-yuksel-akman-adapted-ottoman-sultans-lives--1444850253278.jpg





Kaynaklar:
1-

2-

3-
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,482
Osmanlı Padişahları serisini bi alamadım gitti.

Yüksel AKMAN tarih çizerliğinde çok iyi.

Başarılarının devamını dilerim.
 
Üst