Uzay Yolu Dosyası - Zamangezgini (92 Sayfa PDF)

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Uzay Yolu Dosyası _ 92 Sayfa PDF

s5xi.jpg

"Uzay Yolu Dosyası"adını verdiğim bu 92 sayfalık kitapçığı, nette araştırmalarım sonucu derleyerek ve görsellerle zenginleştirerek başvuru kaynağı olmasını umarak beğeninize sunuyorum. Yararlandığım yerli ve yabancı kaynakların sahiplerine gönülden teşekkür ediyorum. Aksi takdirde benim gibi tembel biri bunu hazırlayamazdı. Emeği geçenler bu kitapçığı okurlarsa eğer bu kısım benden alınmış diyerek umarım bana kızmazlar ve inşallah onlar da beğenir yararlı bir dosya olduğunu düşünürler...Hepinize keyifli okumalar dilerim. Zamangezgini.

"Uzay Yolu" ismi
Star Trek kelimesi Türkçeye Uzay Yolu olarak çevrilmesine rağmen, tam çeviri Yıldızlara Yolculuk terimine daha yakındır. Star Trek ismi bugüne kadar yayınlanan tüm dizi ve filmler içinde sadece Uzay Yolu: İlk Temas'ta warp sürücüsünün kaşifi Zefram Cochrane tarafından dile getirildi. Bunun dışında Yeni Nesil'in son bölümünde Q "...trek through the stars..." terimini kullanmıştır. Uzay Yolu'nun orijinal film müziği "Star Trek" kelimesini içeren şarkı sözlerine sahipti fakat daha sonra sadece enstrümantal olarak kullanıldı.


a3sz.jpg

Mr. Spock Konuşuyor:
22. Yüzyıl Atom ve Hidrojen Çağı Olacaktır!
Uzay Yolu dizisinin bitiminden sonra Mr. Spock'a ne oldu? Spock'ın diğer yarısı Leonard Nimoy'un dizi hakkındaki görüşleri ve bugünkü yaşamı...
-Ben Spock değilim! diyor Leonard Nimoy. Spock olmayı seviyorum, fakat kendim olmayı daha çok seviyorum. Ondan sıyrılmak ve özgürce davranmak istiyorum. Leonard Nimoy olarak düşünmek ve düşünülmek daha önemli benim için.
-Leonard, Mr. Spock olarak anılmak sana ters geliyorsa, aslında düşündüğün başka bir karakter var mıydı?
-Ben aslında yanlış anlaşılan bir insanım. Bir zamanların devleri "Lon Chaney" veya "Paul Muni" gibi olmak isterdim. Fakat 1950'lerin halkı -ki o zamanlar 19 yaşlarındaydım- "Paul Muni" gibi olmaya çalışan bir "L.Nimoy" değil de "Tab Hunter" gibi davranan yakışıklı bir aktör arıyorlardı. Ancak 15 yıl kadar sonra "Spock" rolü ile karşılaştım.
-Uzay Yolu dizisi ne kadar zamanını aldı?
-Üç mevsim sürdü. 1966-1967 ve 1968. Başlangıcında, seri başarılıydı ve Vulcan'lı ikinci kaptanın gizleriyle doluydu. Bilim adamları onun mantıklı, ince eleyip sık dokuyan bilimsel kafasını
beğeniyorlardı. Hippiler onu soğukkanlı ve mistik buluyorlardı. Çocuklar ise onun kuvvetli, keskin ve kuru kişiliğine bayılıyorlardı da fantastik kulaklarına aldırmıyorlardı bile.
-Bu görüşler, bir yerde rolünün adamı olduğunu ortaya koymuyor muydu? Sözgelimi yıllar geçmesine rağmen Uzay Yolu Fan Kulüpleri, konuyu halen canlı tutuyorlar ve buralarda yine en çok sözü edilen sensin!
-Bu konudaki görüşlerimi «Ben Spock Değilim!» adlı kitabımda açıklamaya çalıştım. Evet, rolümün adamı olduğumu inkâr etmiyorum; ama yolda yürürken bile L. Nimoy olarak değil de Mr. Spock olarak anılmak, bir sonraki filmde görüldüğüm ve başka bir role adapte olduğum zaman ortaya çıkmakta ve Mr. Spock'a göre değerlendirilmeye gidilmektedir. Bu ise, benim sonraki sanat hayatımı etkilemektedir; çünkü seyirci, biten bir dizideki rolümde beni görmeye devam etmektedir.
-Uzay Yolu böylesine etkili olduğuna göre, dizi hakkındaki fikrin nedir?
-Ana fikrine göz atarsak, değişik bir ortam görürüz. 22. yüzyılda atom ve hidrojen çağı yaşanacaktır. Diğer gezegenlerdeki akıllı yaratıklarla ilişki kurulacaktır. Alış-veriş ve diğer
gereksinmeler için, galaksiler arası federasyon, çalışmaları organize edecektir. İlginç formlar ve birçok yasayan güzellikler korunmaya çalışılmakta ve saygı duyulmaktadır. Dünyanın doğal kaynaklarının tahribi ve dağılmaması için çalışılmaktadır. Diktatörlükler ve politik demagoji ile savaşılmakta ve kazanılmaktadır.
-Diziden sonra bir süre Görevimiz Tehlike'de oynadın. Bu konuda bir şey söylemek ister misin?
-Bu dizi her hafta bana belirli bir görevde görünme olanağı sağlıyordu, ama bu «boyutları» olmayan bir karakterdi.
-Bundan sonra hangi rolleri aldın?
-"Fiddler on the Roof" (Çatıdaki Fiddler)'de Teyve, "Fagin", "Kral Arthur", "P. P. Mc. Murphy", "Caligula" ve "The Man in The Glass Booth" (Cam Kulübedeki Adam)’da rol aldım. Bunun dışında, Uzay Yolu'nun yapımcısı Gene Roddenberry ve Universal Film Şirketinden Sid Sheinberg bazı projeler sundular, "Sharlock Holmes" rolü için. Görüntü olarak Conan Doylel'ün tanımlarına yakındım... Uzun irice, sert hatlı... Bunlara ilâve olanak seyircilerin gözünde güldürü yönü de getirilmişti. 1968'de:bu rolü oynarken,
sanırım yapımcılar yine "Mr. Spock" ile "Holmes" arasında bir benzerlik görmüşlerdi.
L. Nimoy aslında çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Hem aktör, hem öğrenci, hem konuşmacı, hem de bir acente sahibidir. Yılda 35 civarında konferans verir, bir yandan film-TV yapımlarına hazırlanır, öte yandan film-tiyatro acenteliği yapar, bu arada bir ticaret işini de yürütür. Kendisi, bütün bunları tekelde topladığı için mutlu olduğunu söylemektedir.


j2gr.jpg

Uzay Yolu markası resmi olarak yayınlanmış beş televizyon dizisinden ve bugüne kadar çevrilmiş on iki filmden oluşur. Bunun haricinde Animasyon Seri, romanlar, video oyunları, çizgi romanlar ve Uzay Yolu evreni ile ilgili diğer materyaller Paramount Pictures tarafından lisanslanmış olmalarına rağmen resmi sayılmazlar. Romanlar genellikle televizyon dizileri sırasında tam açıklanmamış olayları konu alarak Uzay Yolu evrenindeki boşlukları tamamlarlar. Uzay Yolu'nun sahibi Paramount Pictures kabul etmese de hayranlar romanları da resmi Uzay Yolu materyali olarak saymaktadırlar. Birçok yazar kendi romanlar içinde kendi serilerini de yaratmışlardır. Televizyon dizileri ve Paramount tarafından çekilen sinema filmleri dışında, Uzay Yolu markası bir sürü yazar ve sanatçı tarafından Genişletilmiş Uzay Yolu Evreni adıyla genişlemiştir. Genelde bu yazar ve sanatçılar genelde var olan devamlığı sürdürmek ya da kendi hikayelerini yazmakta özgürdürler. Benzer biçimde dizi ve sinema yapımcıları da resmi sayılmayan bu eserlere bağlı kalmak zorunda değillerdir. Bunu dışında Uzay Yolu evreninde geçen birçok hayran yapımı film de bulunmaktadır.

447y.jpg


b635.jpg



Uzay Yolu Dosyası -92 Sayfa "Kitap Görünüm" PDF 7Mb:



Uzay Yolu Dosyası -92 Sayfa "Normal Görünüm" PDF 5Mb:



n2ja.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,620
Abi teşekkürler, her bilginin bazen nerde yarayacağını kestiremiyor insan, o bakımdan bana göre çok güzel bir derleme olduğuna inanıyorum ve arşivime alıyorum.
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Sevgili ZamanGezgini'ne çok teşekkürler. Ben de naçizane ek bilgi olarak şunu söyleyeyim. Leonard Nimoy aynı zamanda çok iyi bir fotoğrafçıdır ve profesyonel sanatsal fotoğraflar çekmektedir. Bunu nasıl öğrendim derseniz, facebooktan arasıra mesajlar atıp eski fotoları (Uzay Yoluna ait) paylaşıyor. Face kullanıyorsanız siz de yakınen takip edebilirsiniz, son derece kompleksiz ve içten biri.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Bayhan dostum bu kıymetli çalışma için kutlarım seni. Aslında sen bu çalışmanı biraz daha geliştirdikten sonra basılı kitap olarak raflarımızda da görmek isterdim. Türkçemizde neredeyse hiç yapılmamış bir çalışma.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
Değerli bilgiler içeren bu başvuru kaynağı için sevgili zamangezgini'ne çok teşekkürler.
Petrol şirketleri engeli aşılsa "22. Yüzyıl Atom ve Hidrojen Çağı Olacaktır!" sözü 21.yy için geçerli olsa diyorum.:(:Z:41:
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Sevgili ZamanGezgini'ne çok teşekkürler. Ben de naçizane ek bilgi olarak şunu söyleyeyim. Leonard Nimoy aynı zamanda çok iyi bir fotoğrafçıdır ve profesyonel sanatsal fotoğraflar çekmektedir. Bunu nasıl öğrendim derseniz, facebooktan arasıra mesajlar atıp eski fotoları (Uzay Yoluna ait) paylaşıyor. Face kullanıyorsanız siz de yakınen takip edebilirsiniz, son derece kompleksiz ve içten biri.

Çok haklısın dostum; aslında bu tür bilgilere sahibim ama eklemeyi unutmuşum. Sevgili Lami Tiryaki'nin vurguladığı gibi her ne kadar kitap olarak bastırmayı düşünmesemde sayfa sayısını arttırmayı belli bölüm başlıkları, içindekiler, kaynakça ve yerimleri işaretlemesi yapmayı planlıyorum.
Değerli yorumlarla katkı yapan dostlarıma teşekkürü borç bilirim.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,853
5,018
Hey gidi günler hey !.. Ne günlerdi... Ne güzel şeyler vardı hayatımızda. Her şeyden önce hayatımızda "anlam" vardı. Çevremdeki her kes bana "Spak" derdi. Bunu daha önce de yazmıştım. Sayın zamangezgini senin Icon'un da spak'tı. Ne olduysa değiştirdin. Keşke ben onu kendi adımın altına kopyalayabilsem.
Her zamanki gibi bilgilere ulaşmasını biliyorsun. Bilgiyi sunmasını biliyorsun. Bilgiyi paylaşmasını biliyorsun. Bu özellikler çağımızın en önemli kişisel özellikleridir.
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür eder
im.
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Uzay Yolu ya da orijinal adıyla Star Trek, çoğumuza uzayı, bilim kurguyu sevdiren diziydi. Bu konuda güzel bir çalışma olmuş. Tabii öncesi, sonrası vs diyerek suyunun suyunu çıkardılar bugüne kadar, esas dizinin orijinalliğinden uzaklaştırdılar, mesela sinemalarda son seyrettiğim filmde ne Kirk gerçek Kirk'ün yanına yaklaşabildi, ne de filmin konusu gerçek diziden aldığımız zevki verdi...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Dopdolu ve sıcacık bir konu. Hem de eskilere götürüyor insanı. Verdiğin bu güzel bilgiler ve emeklerin için teşekkürler sevgili zaman gezgini..
 
Üst