Uzay Yolu - Dokuzuncu Kitap - Pdf

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,931
Uzay Yolu - Dokuzuncu Kitap - Pdf

d427ae79ae6.jpeg


9. Mr. Spak Ölmeli - Mr. Spock Must Die:

Derleyen: James BLISH,
Çev: Reha PINAR

0cfd8161029.jpeg

Kitaptaki öykülerin sayfa ayrımı yapılmamış 139. sayfada ilk öykü bitmiş ve hemen ikinci öykü başlamıştır... İlk 8 kitap tamamen tv dizisi bölümlerinden oluştuğundan sanki aynı durum sürüyor havası vermek istemişler... halbuki Mr. Spak Ölmeli! tv dizisi olarak çekilmemiş olan, kitap serisindeki derlemeleri yapan yazar James Blish tarafından yazılmış bir kısa romandı.

Kitap, ilki kitaba adını veren kısa roman "ya da çok uzun öykü" Mr. Spak Ölmeli ve Truvalı Helen olmak üzere toplam 2 öyküden ibarettir.

Mr. Spak Ölmeli! Şu 15 bölümden oluşmaktadır:

01. Kemiksiz Makkoy
02. Cephe Gerisinde
03. Tank Tuzağı
04. Buluş Üzerine Bir Sorun
05. Diğer Taraftan...
06. Evde Kimse Yok
07. Saldırı
08. Spak'lar Denemede
09. Aynadaki Adam
10. Bir İskoç Kararı
11. Kâbus Oyunu
12. Rüyaların Çatışması
13. Çelik Mağara
14. Ruhların Ziyareti
15. "Haklı Olabilirsin"


1) Mr. Spak Ölmeli! - Mr. Spock Must Die! Şubat 1970'de Bantam Books tarafından yayınlanan James Blish tarafından yazılmış bir Amerikan bilim kurgu romanıdır. Yetişkin okuyuculara yönelik Star Trek televizyon dizisine dayanan ilk özgün romandı. Kitapta ilk 15 bölüm sonunda139. sayfada bitiyor... Aynı sayfada 16. bölümle 2. öykü olan Truvalı Helen - Elaan of Troius başlıyor...

Kitaptaki ilk öykü olan kısa roman Mr. Spak Ölmeli! - Mr. Spock Must Die! romanının ikinci bölümde doğrudan atıfta bulunduğu hem Klingon'ları hem de Organyalıları içeren " Errand of Mercy " bölümünün bir uyarlamasını içeriyordu kısa roman " Errand of Mercy " nin bir devamı niteliğindedir " Errand of Mercy ", Amerikan bilim kurgu televizyon dizisi Star Trek'in ilk sezonunun 26. bölümüdür . Gene L. Coon tarafından yazılan ve John Newland tarafından yönetildi, ilk olarak 23 Mart 1967'de yayınlandı. Klingonların ortaya çıktığı ilk bölümdü.

Spak Ölmeli! diğer bazı eserlere bir dizi atıf içerir: Mervyn Peake'nin Gormenghast serisine gönderme: Organia'da bulunan bir yabancı türe Kirk tarafından "gormenghastlies" adı verilmesi...

Uhura, açık bir şekilde Eurish'te bir mesaj aktarabileceğini ve saptanmaktan kaçınabileceğini söyler... James Joyce'un Finnegans Wake'sine bir referans oluyor şöyleki:

Finnegans Wake, İrlandalı yazar James Joyce'un kurgu eseridir. İngiliz dilindeki en zor kurgu eserlerinden biri olarak deneysel tarzı ile önemlidir. On yedi yıl boyunca Paris'te yazılan ve 1939'da yayınlanan Finnegans Wake, Joyce'un son çalışmasıydı.

Tüm kitap büyük ölçüde kendine özgü bir dilde yazılmıştır, standart İngilizce sözlük öğeleri ile yeni biçimsel, çok dilli sözcük oyunları ve birleşik sözcükleri benzersiz bir etkiyle birleştirir. Uhura tam da bu tekniği kullanarak saptanamayan bir mesaj gönderebilmiştir.

Scotty, Yüzüklerin Efendisi'ne atıfta bulunarak taşıyıcı deneylerinin bir parçası olarak gemide maddeleşen nesneleri tanımlamak için "mathom" sözcüğünü kullanıyor. Hobbitlerin hemen kullanmadıkları, ancak atmak istemedikleri her şey "mathom" olarak adlandırılıyordu... Mathom sözcüğü eski İngilizce’de “precious thing, treasure.” yani kıymetli şey, hazine anlamına gelmektedir. Metis yayınları mathom’ı “belek” olarak çevirmeyi uygun görmüştür

Bahsedilen bir diğer yabancı tür, C.S. Lewis'in Prens Kaspiyan ve Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu'ndaki Konuşan Fare "reepicheep" dir.

Romanın sonucu, televizyon dizilerinin bölümlerinde olduğu gibi evreni sıfırlamıyor.

Bunun yerine, Organyalılar Klingon ırkını bin yıl boyunca ev dünyalarıyla sınırlandırdılar, uzay uçuşundan yararlanamadılar ve düşman Klingon Komutanı Koloth bu cezalandırılmadan habersiz, yerel zamanın asimptotik olarak yavaşlayan bir bükülmesi içinde sıkışmıştı.

"Fakat Koloth'un bilmediği bazı şeyler vardı. Korax'ı yanına çağırmasının bir Klingon yılı sürdüğünü; Korax'la konuştuğu sırada, tüm galaksinin yirmi yedi turunu tamamlamak üzere olduğunu; Korax'ın gidişinden sonra da, galaksinin üç kez daha dönmüş olduğunu bilmiyordu. Çünkü 'Tahrip' zırhlısı ve tayfaları için zaman çok yavaşlamıştı; ve Komutan Koloth için bu kovalamaca hiç bitmeyecekti... ve Koloth bunu hiç anlamayacaktı."

*Muhtemelen Blish, bir devam romanında bu değişikliklerin sonuçlarını araştırmaya devam edecekti.

Spock Ölmeli! televizyon dizisinin iptali sonrasında yayınlandı. Blish, hayranlarını dizinin sürmesini savunmaya teşvik etmek için Yazarın Notları kısmında okuyucularından destek istedi...

Romanın yayımlanmasının ardından satışlar umut vericiydi, ancak Blish'in 1975'teki ölümü tüm devam planlarını sona erdirdi.

Spock, Mesih! Theodore Cogswell ve Charles Spano tarafından Eylül 1976'da yayımlandı, benzer adlara sahip olmalarına rağmen Spock Must Die! 'ın devamı değildi.

Spock Ölmeli! Bilim Kurgu Kitap Kulübü için Star Trek Antolojisi IV (Nisan 1978) içinde yer aldı.

Ayrıca Star Trek 10 (Şubat 1974) ve Star Trek 11 (Nisan 1975) adlı kısa öykü koleksiyonların da yer aldı.

Bantam Books, romanı Şubat 1970'ten Haziran 1996'ya kadar yirmi kez yeniden bastı ve yeniden yayınladı.

Son baskıda Japon sanatçı Kazuhiko Sano tarafından tasarlanan orijinal bir kapak yer aldı.

Ayrıca bakınız: "Mr. Spak Ölmeli! romanında alttaki dizi bölümlerinden esinlenmeler var sanki"

"Düşman İçinde" - "The Enemy Within": Özgün dizinin Kaptan Kirk'ün bir kopyasının olduğu bir bölümü.

"İkinci Şans" - "Second Chances": Komutan William T. Riker'ın bir kopyasının bulunduğu Yeni Nesil'in bir bölümü.

"Ayna, Ayna" - "Mirror, Mirror": Kaptan Kirk'ün ve diğer karakterlerin kötü meslektaşları olduğu paralel bir evrene gittiği Orijinal Dizinin bir bölümü.

*************************************************

2) Truvalı Helen - Elaan of Troius (3/13) - G.Roddenberry, John Meredyth Lucas

Kitapta ilk 15 bölüm sonunda Mr. Spak Ölmeli - Mr. Spock Must Die 139. sayfada bitiyor... Aynı sayfada 16. ve son uzun bölümle, serinin karakterine uygun olarak tv dizisinden uyarlama olan 2. öykü Truvalı Helen - Elaan of Troius başlıyor...

16. Truvalı Helen

Book0059_4512d163-66d9-4b71-bcb5-aa611190ca48_1024x1024.jpg

Star Trek 7 James Blish
İçindekiler:
"Who Mourns for Adonais?", Gilbert Ralston ve Gene L. Coon.
"The Changeling", John Meredyth Lucas.
"The Paradise Syndrome", Margaret Armen.
"Metamorphosis", Gene L. Coon.
"The Deadly Years", David P. Harmon.
"Elaan of Troyius", John Meredyth Lucas.

Özgün 7. Kitaptaki son öykü "Elaan of Troyius" Truvalı Helen alınmış...


JAMESH BLISH ve Star Trek Uyarlamaları

1966'da başlayan TV dizisinin, başta Gene Roddenberry olmak üzere çeşitli yazarlar tarafından kaleme alınan senaryolarının, James BLISH tarafından derlenip kitaplaştırılmış halidir.

James Blish'in özgün dizinin senaryolarından adapte ettiği 12 kitaplık Star Trek kitapları bizde 10 kitap olarak yayımlanmıştır. Aslında 9 kitap ama ilk 2 kitap birleştirilip "Gizli Görev" adıyla tekrar basılmış...

ESKİ KUŞAK:

1. Gizli Görev
2. Sonsuzluğun Bekçisi
3. Uzayda Aşk
4. İnsan Tuzağı
5. Uzayda Fırtına
6. Vahşet Perdesi
7. Ben Değişmem
8. Spak'ın Beyni
9. Mr.Spock Ölmeli

YENİ KUŞAK:

0. Farpoint'te Buluşma
1. Hayalet Gemi
2. Barış Bekçileri
3. Hamlin Çocukları
4. Hayatta Kalanlar
5. Çatışma Bölgesi
 

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
637
1,445
Bu kitabı yayımlandığı yıllarda okuyamamıştım. Nihayet sayenizde okuma fırsatı buldum. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağolun varolun üstadım.
 
Üst