Uzay Yolu - Birinci Kitap - Gizli Görev - Pdf

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,213
Uzay Yolu - Birinci Kitap - Gizli Görev - Pdf

cb554d2a22b.jpeg

Kapak resmi özgün 1. kitabın kapağından alınmış olup içindeki öyküler ise özgün 4. kitabın öyküleridir.

Uzay Yolu - Birinci Kitap - Gizli Görev - Pdf:

206ab033baf.jpeg


JAMESH BLISH ve Star Trek Uyarlamaları

1966'da başlayan TV dizisinin, başta Gene Roddenberry olmak üzere çeşitli yazarlar tarafından kaleme alınan senaryolarının, James BLISH tarafından derlenip kitaplaştırılmış halidir.

James Blish'in özgün dizinin senaryolarından adapte ettiği 12 kitaplık Star Trek kitapları bizde 10 kitap olarak yayımlanmıştır. Aslında 9 kitap ama ilk 2 kitap birleştirilip "Gizli Görev" adıyla tekrar basılmış...

ESKİ KUŞAK:

1. Gizli Görev
2. Sonsuzluğun Bekçisi
3. Uzayda Aşk
4. İnsan Tuzağı
5. Uzayda Fırtına
6. Vahşet Perdesi
7. Ben Değişmem
8. Spak'ın Beyni
9. Mr.Spock Ölmeli

YENİ KUŞAK:

0. Farpoint'te Buluşma
1. Hayalet Gemi
2. Barış Bekçileri
3. Hamlin Çocukları
4. Hayatta Kalanlar
5. Çatışma Bölgesi


Ancak öykülerin sıralı olmayıp, karışık bir seçmeye tâbî tutulduğundan paylaştığım 1. Kitap aslında 4. kitap olarak yayımlanandır. Aşağıda özgün kitabın kapağını görüyorsunuz. (1971 yılı)

STRTRKKGFN0000.jpg


Kitap, şu öykülerden oluşmaktadır:

1) Gizli Görev - The Enterprise Incident 3. sezon 2. bölüm (D. C. Fontana)

2) Dün, Bugün ve Yarın - All Our Yesterdays 3. sezon 23. ve sondan bir önceki bölümüdür (Jean Lisette Aroeste)

3) Yer altı Canavarı: Horta - The Devil in the Dark 1. sezon 25. bölüm (Gene L. Coon, Gene Roddenberry)

4) Babel'e Yolculuk - Journey to Babel
(2. Sezon 10. bölüm) - G.Roddenberry, D.C.Fontana

5) Menagerie - The Menagerie

Kafes - The Cage - (Gene Roddenberry) Aslında pilot film olan bu öyküde Kirk henüz kaptan değilken 13 yıl önce geçmektedir. (The Menagerie adlı iki bölümde öyle söylenmektedir.) Kaptan Cristopher Pike'tır (Jeffrey Hunter). Ve kadroda başından beri var olan Leonard Nimoy yine 1. kaptan Mr. Spock rölündedir. Bu bölüm uzun yıllar yayınlanmamıştır (1988).

Özgün pilot bölüm öyküsü olan (The Cage) Kafesten daha sonra bir de, The Menagerie (1. Sezon 11. 12. bölümler) (Gene Roddenberry) adında iki bölüm halinde uyarlanmıştır. Serinin ilk ve son iki bölümlüsüdür. Bu iki bölümlük öykünün başlangıç noktası olarak The Cage bölümünün sonu değiştirilerek giriş yapılır.

James Blish The Menagerie adlı öykü için bu iki bölümü kullanmak yerine The Cage pilot filmini kullanmış ve Kaptan olarak Cristopher Pike yerine James Tiberius Kirk'ü ve ekibini yerleştirmiştir.


Özgün 1. Kitapta ise şu öyküler bulunmaktadır.
(1966 yılı)
8df259ef80e50299c39c11b30fa2235d.jpg

*Charlie's Law (Charlie X) (D. C. Fontana)
*Dagger of the Mind (S. Bar-David)
*The Unreal McCoy (The Man Trap) (George Clayton Johnson)
*Balance of Terror (Paul Schneider)
* The Naked Time (D. F. Black)
*Miri (Adrian Spies)
*The Conscience of the King (Barry Trivers)

(Kırmıyla yazılan isimler bölümlerin senaryo yazarlarıdır.)

*****************************************************


Uzay Yolu (Star Trek), 1967’den bu yana hayatımızı renklendiriyor. Dile kolay, dizi ABD’deki ilk yayınından bu yana yarım yüz yılı devirmiş ve hala Uzay Yolu deyince akla Kaptan Körk geliyor, Mister Spak geliyor. Ilk mürettebatı canlandıran oyunculardan pek çoğu artık hayatta değil. Ancak çoğu insanın zihninde klasik sezondaki görüntüleriyle dipdiri duruyorlar. O yüzden adlarını, çocukluğumuzda konuştuğumuz şekliyle yani “duyduğumuz gibi, aynı telaffuzla” yazdım.

Uzay Yolu, dizileri ve filmleri kadar hakkında basın yayın organlarında çıkan sayısız haber, fotoğraf, makale ve bunun gibi bir çok belge ile de gündemde kalıyor. Belki çocuklarımızın ve onların çocuklarının da gündeminde kalmaya devam edecek. Ne güzel...

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de Uzay Yolu hakkında dizi ve filmlerin dışında yayınlar yapıldı. Bunların arasında kitap ve çizgi romanlar da var ve bir arada incelendiğinde ortaya epey şenlikli bir görüntü çıkıyor.

Gazete ve dergi haberleri ve mizah dergilerindeki dolgu hikayeler dışında süreli veya süresiz yayın olarak ulaşabildiğim ilk kaynak Altın Kitaplar tarafından Haziran 1973-Temmuz 1974 tarihleri arasında yayınlanmış Uzay Yolu hikaye kitapları dizisi oldu.

Ulaşabildiğim kadarıyla Altın Kitaplar tarafından toplam dokuz adet yayınlandığını düşündüğüm serinin tüm kitaplarının yazarı hanesinde James Blish ismini görüyoruz. Seri, toplamda 12 cilt halinde Bantam Books tarafından 1970’lerde yayınlanmış Star Trek klasik dizi bölüm senaryolarının, James Blish tarafından düzenlenmiş hikaye adaptasyonlarını içeriyor. Altın Kitaplarda, Uzay Yolu üst başlığıyla yayınlanan bu hikaye dizisinin her bir kitabının ilk hikayesinin ismine, alt başlık olarak kapaklarda yer verilmiş. Yayın sırasına göre her bir kitaba sıra numarası da verilince, ortaya koleksiyonluk bir çalışma çıkmış.

Sahaflarda bazı sayıları zorlukla bulunabilen bu serinin kitaplarında Star Trek ismi hiç geçmiyor. Tamamında dönemin dizideki seslendirme ve isimlendirme jargonları kullanılmış. Öyle ki, isimler Türkçe telaffuz edildiği biçimiyle yazılmış. Bu da serinin kitaplarına müthiş bir nostalji ve nahiflik katıyor. Bu açıdan bakıldığında serinin tümüyle bize özgü bir Star Trek hazinesi olduğu söylenebilir.

Lami Tiryaki üstadım güzel bir yazı hazırlamış ve özel bölüm açılmış ayrıntılı sunum yapmasam olmazdı doğrusu... yazının tamamı: http://www.cizgidiyari.com/forum/uzay-yolu/136138-uzay-yolu-kitaplari-altin-kitaplar.html#post646707
 
Son düzenleme:

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,213
Tıpkıçekim taranmış ham olarak 9 kitap arşivimde bulunmaktadır... düzenledikçe yükleyip paylaşacağım... ilk kitaptan sonra sonra 9. kitap ve sonrasında ikinci, sekizinci, üçüncü, yedinci, dördüncü, altıncı ve son olarak beşinci kitabı bu sırayla paylaşacağım...
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Otacı kardeşim Atılgan'ı yeniden Uzay Limanına yanaştırmış. Eh, bize de binip daha önce kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek düşüyor.
Selamlar
Lami
 
Üst