UZAY YOLU ÇİZGİ ROMANLARI, ALFA YAYINLARI

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Alfa Yayınları-Uzay Yolu Serisi
Genel Bakış
Türkiye’de 1980’lerin çizgi roman yayıncılığına damga vuran yayınevlerinden biri de Alfa Yayınları idi. Alfa Yayınları, sahibi ve sorumlu yönetmeni Ali Recan’ın yönetiminde, bizleri süreli Uzay Yolu çizgi roman dergileriyle ile ilk kez tanıştıran yayınevi oldu.

Seksenli yıllarda, yayınlanan neredeyse tüm çizgi roman dergilerinin künyelerinde maalesef oldukça kısıtlı bilgiler yer alırdı . Ne yazık ki, Alfa-Uzay Yolu dergilerinin künyesinde de, zamanın çoğu çizgi roman dergilerinde olduğu gibi tarih bilgisi yoktu. Bu nedenle Alfa-Uzay Yolu dergilerinin yayın tarihinin, etiket fiyatı ve benzer dergi formatlarına bakarak seksenlerin ilk yarısı olduğunu düşünüyorum.

Sahaf ve internet ortamlarında satışı yapılan Uzay Yolu cilt ve fasikül sayılarına bakarsak sadece 18 sayı ve bu sayıların iadelerinin ciltlenmesiyle oluşan 6 ciltten bahsedebiliriz. Hatta ulaşabildiğim 6. ciltlerin tamamında 18. sayı kapağı yok. Maalesef koleksiyonumda tek tek fasiküller bulunmadığı ve herhangi bir yerde satışına rastlamadığım için bu sayının piyasaya veirlip verilmediğine dair net bir kanaate varamadım. Tay Yayınları-Zagor fasikül serisinin 465. sayısında olduğu gibi son cildin içine konulup piyasaya verilmiş olma ihtimali var.

ZhYWZZ.jpg

Uzay Yolu 18. Sayı. 6. Cildin İçinde Kapaksız, Alfa Yayınları

Tasarım
Uzay Yolu çizgi roman dergilerinde, Alfa Yayınları’nın ilk dönem fasikül yayın tasarımına sadık kalınmış. Sayıların çoğu, ince ve dayanıksız kağıttan fasikül kapakları ve tamamı 32 sayfalık dergi yapısal tasarımına sahip. Kapağın tepesinde yer alan büyük harflerle “UZAY YOLU” logosunun altında Alfa Yayınları logosu, sayı fiyat bilgisi ve kapak resmi yer alıyor. Sayılardan seçilerek yapılan cilt kapaklarında, kapak resmi ve logo arasında boşluk bırakılarak cilt numarası ve fiyat bilgisi yerleştirilmiş. Kimi kapaklarda Kaptan Körk ve Mr Spak’ın portre fotoğraflarına da rastlıyoruz. Nedendir bilinmez 14. sayıdan itibaren Alfa Yayınları logosu kaldırılmış. Hatta 6. cildin kapağında başlık dışında hiç bir bilgi yok. Sayıların arka kapaklarının tamamında Alfa’nın diğer yayınlarının reklamları yer alıyor.

81fxxu.jpg

Uzay Yolu, Sayı 9, Arka Kapak, Alfa Yayınları

1tGrAu.jpg

Uzay Yolu Çizgi Roman Dizisi Ön Kapaklar, Alfa Yayınları

jNyQNC.jpg

Uzay Yolu Çizgi Roman Dizisi Arka Kapaklar, Alfa Yayınları

Dergilerin kapaklarında klasik diziden kareler veya koleksiyonumda bulunan ve orijinali 1970’lerde Gold Key Comics ve daha sonra Checker Book Publishing Group tarafından 2000’lerin ilk yarısında Key Collection Volume Serisi’nde tekrar yayınlanan sayıların kapak illüstrasyonları birebir kullanılmış.

9EH5hm.jpg

Uzay Yolu Sayı 1, Alfa Yayınları

P9Yobu.jpg

Star Trek Checker Book, Orijinal Kapak Görseli

EPCG5w.jpg

Uzay Yolu Sayı 10, Alfa Yayınları

kMgs03.jpg

Star Trek Checker Book, Orijinal Kapak Görseli

Maceralar
İlk üç sayı, ilk Uzay Yolu filminin (Star Trek Motion Picture, 1979) çizgi hikayesinin tamamını içeriyor. 4. sayıdan itibaren klasik dizi ekibinin, ve ilk Atılgan gemisinin tabii, başından geçen maceraların siyah beyaz “nostalji kokulu” enfes çizgi maceraları yayınlanmış. Çevirilerde Altın Kitaplar’da olduğu gibi isimlerin türkçedeki telaffuzları korunmuş. Yaptığım incelemede Star Trek ibaresine hiç rastlamadım. Bu da dergilerin eşsiz nostalji ve nahifliğini kalıcı hale getirmiş. Sırf bu açıdan bile çok kıymetli bir koleksiyon serisi olduğunu düşünüyorum.

BojtUZ.jpg

Uzay Yolu, Evrenin Sonsuz Yolları, Alfa Yayınları

Tipik Amerikan çizgi romanları formatına uygun olarak bir tam sayfa jenerik sonrası maceraya geçiliyor ve ortalama 20-22 sayfada hikaye sona eriyor. 4. ve 5. sayılardaki “Uzayın Hayaletleri(Thallus’un Hortlakları)” ve “Atılgan’ın Hortlakları” devamlı tek bir macera. Diğerleri her sayı tek macera şeklinde yazılıp çizilmiş. Kalan sayfalarda ise Uzay yolu parodileri, dolgu çizgi romanlar. Editorial yazılar vb güzellikler sizleri bekliyor.

d4LU4F.jpg

Star Trek, Cosmic Caveman, Orijinal Jenerik Sayfası

Alfa Yayınları-Star Trek 1999 Serisi
Ali Recan, Alfa Yayınları bünyesinde, 1999’un Aralık ayında, Uzay Yolu’nu bu kez “Star Trek” original ismiyle yayınlamaya başladı.

PRhZoB.jpg

Star Trek 1999 Serisi, Ön Kapaklar, Alfa Yayınları 1999-2000

Tasarım
Alfa-Star Trek dergileri, o dönem yayınlanan Korku ve Conan dergileri gibi, 64 sayfalık, sırttan zımbalı, kuşe kağıt kapaklı 27cm x 19cm büyük boy dergi formatındaydı. Baskı, önceki seriye göre daha iyi, kaligrafi boyutundan dolayı gözü daha az yoran bir formattaydı. Kapak içinde detaylı bir künye köşesi ve önceki editoryal yazılarından biri yer alıyordu. Bu serideki sayılar 500 BİN LİRA(!) fiyatla piyasaya verildi (dönemin ülkemizdeki enflasyon gerçeğini göstermesi açısından çizgi romanların seksenler ve doksanlardaki fiyatlarını zamanımızın fiyatlarıyla karşılaştırmak eşsiz bir fırsattır). Dergi başlığı Paramount Pictures original Star Trek logosunun birebir aynısıydı. İlk sayının kapağında Bob Larkin’79 imzası okunur. Kapakta yine birinci sinema filmi Star Trek-Motion Picture filminden detaylar vardı. İkinci sayının kapağı, önceki seride kullanılan ilk sayının ve ilk cildin kapağı ile aynıydı. Bu çalışmanın oldukça şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Altın Kitaplar, Alfa-Uzay Yolu, Alfa-Star Trek ve Checker Book serilerinde en az bir kere kullanılan bir kapak olarak tarihe geçmiş.

hGxFn1.jpg

Uzay Yolu Serilerinin En Şanslı Kapağı!

Maceralar
Bu seride Esrarengiz Yolcu isimli önceki Uzay Yolu serisinin tekrarı olan bir maceranın dışında dört yeni macera yayınlandı. Kent Kurucularının Saldırısı, Değişken Gezegenin Tehlikesi, Hayalet Gezegen ve Beyin Sarsanlar isimli maceralar yayınlandı. Kaligrafide artık isimler original yazılışıyla, yani “Mr. Spock” “Kaptan Kirk” olarak yazılmaya başlandı. Her ne kadar yazar çizer isimleri verilmemiş olsa da jenerik sayfalarının altında original sayı numaraları yılı vb minik detaylar göze çarpıyordu. Her şeye ragmen, siyah beyaz baskısı ve nahif öyküler ile klasik sezonun nostalji keyfini yaşatmaya devam etti. Böylece Alfa’nın elinde kalan yayınlanmamış diğer maceralarla birlikte toplam 19 Uzay Yolu/Star Trek macerasını koleksiyonlarımıza katmış olduk.

rXeJkX.jpg

Uzay Yolu 1. Sayı Jenerik Sayfası, Alfa Yayınları, 1999

Maalesef bu seri başlangıcı, uzun soluklu bir seriye dönüşemeden ikinci sayıda sona erdi. Artık satışların etkisi midir yoksa başka sebepler mi bilinmez, Star Trek çizgi romanları 2010’lu yılların ikinci yarısına kadar bir daha yayınlanmamak üzere sona erdi. Gönül isterdi ki, bu seri eski maceraların tamamını da kapsayacak şekilde uzun yıllar devam etsin ve biz bu güzel formatta seriyi ister ciltleterek ister tek tek koleksiyonlarımızda saklayalım. Ancak olmadı işte.

9BLCPi.jpg

Uzay Yolu Son Sayfa, Alfa Yayınları, 2000

Son Söz
Klasik diziyle büyümüş çoğu Uzay Yolu-Star Trek hayranı için deyim yerindeyse “tadımlık” bir seri olan Alfa Uzay Yolu dergi ve ciltleri, bence çizgi roman koleksiyoncuları için arada bir göz atıp eskilere gidebilecekleri şahane bir nostalji durağı. Kolay yıpranabilir edisyonları nedeniyle özel ihtimam ve bakım gerektiren Uzay Yolu kitaplarınıza iyi bakın.

Macera İndeksi
1-UZAY YOLU (“Star Trek The Motioın Picture” filminin çizgi romanı)(Sayı 1-Cilt 1)
V'GER (Sayı 2 –1)
EVRİMLER(Sayı 3-1)
2- THALLUS'UN HORTLAKLARI (UZAYIN HAYALETLERİ) (Sayı 4- Cilt 2)
ATILGAN'IN HORTLAKLARI(Sayı 5- Cilt 2)
3-ATILGAN'DA CİNAYET(Sayı 6- Cilt 2)
4-YARIN VEYA DÜN(Sayı 7- Cilt 3)
5-İNSAN VE MAKİNA(Sayı 8- Cilt 3)
6-HAYALET GEMİ(Sayı 9- Cilt 3)
7-EJDER TANRININ ÜLKESİ(Sayı 10- Cilt 4)
8-DÜŞ CANAVARLARI(Sayı 11- Cilt 4)
9-HAKARET(Sayı 12- Cilt 4)
10-EVRENİN SONSUZ YOLLARI(Sayı 13- Cilt 5)
11-ESKİ UYGARLIK(Sayı 14- Cilt 5)
12-ACIMANIN DEĞERİ(Sayı 15- Cilt 5)
13-ZAMANIN SONUNDAKİ MÜZE(Sayı 16- Cilt 6)
14- ESRARENGİZ YOLCU(53. Sayfa) (Sayı 17- Cilt 6-1999 Serisi Sayı 1 ve 2)
ESRARENGİZ YOLCU, 2. Bölüm (1999 Serisi Sayı 2)
15-ATILGAN'DA İSYAN(Sayı 18-Cilt 6)
16-KENT KURUCULARININ SALDIRISI (1999 Serisi Sayı 1)
FELAKETE GİDEN KÖPRÜ, 2. Bölüm (15. sayfa) (1999 Serisi Sayı 1)
17- DEĞİŞKEN GEZEGENİN TEHLİKESİ (27. Sayfa) (1999 Serisi Sayı 1)
1.Bölüm:IŞIK YARATIKLARI (27. sayfa)( 1999 Serisi Sayı 1)
2.Bölüm:UĞURSUZ KONUK (41. sayfa)( 1999 Serisi Sayı 1)
18- HAYALET GEZEGEN (14. Sayfa)( 1999 Serisi Sayı 2)
HAYALET GEZEGEN, 2. Bölüm (28. Sayfa)( 1999 Serisi Sayı 2)
19- BEYİN SARSANLAR (40. Sayfa) (1999 Serisi Sayı 2)
BEYİN SARSANLAR, 2. Bölüm (53 Sayfa)(1999 Serisi Sayı 2)

ALFA YAYINLARI UZAY YOLU SERİSİ-DOLGU MACERALAR EDİTORYAL YAZILAR
1-Kaptanın Ağzından Uzay Yolu, Dosya (3):Sayı 1
2-JET LOGAN (25):Sayı 1-8
3-UZAY PATİKASI (19):Sayı 2
4-YANLIŞLIK… (23):Sayı 7
5-Uzay Günlük Hayatımızı Etkiliyor, Haber (30):Sayı 7
6-Alien Filmi, Haber (30):Sayı 8
7-TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR (23):Sayı 9
8-GÜNEŞ ÇARPMASI (18):Sayı 10
9-KEŞFEDİLEN (28):Sayı 10
10-HİSSETMEK TUTKUSU (24):Sayı 11
11-İKİNCİ KUŞAK (23):Sayı 12
12-BİR YOKEDEN (24):Sayı 13
13-DENİZİN ÖCÜ (24):Sayı 14
14-PANTHA BEYAZ ÜZERİNE SİYAH (23):Sayı 15
15-UZAYDA DEHŞET(26):Sayı 16
16-FİRAVUNLARIN KARA HEYKELİ (26):Sayı 17
17-Geleceğin Dünyası, Dosya (26):Sayı 18

Selamlar
Lami Tiryaki
Eylül 2019

Kaynakça: Alfa Yayınları Uzay Yolu Cilt Serisi Lami Tiryaki koleksiyonu





 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Her zamanki gibi keyifle bolca görsel ile desteklenmiş, keyifle okunacak bir yazı hazırlamışsınız üstadım. Saygılarımla çok teşekkürler..
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,673
İstanbul
Alfa Yayınları-Uzay Yolu Serisi
Genel Bakış
....
Sahaf ve internet ortamlarında satışı yapılan Uzay Yolu cilt ve fasikül sayılarına bakarsak sadece 18 sayı ve bu sayıların iadelerinin ciltlenmesiyle oluşan 6 ciltten bahsedebiliriz. Hatta ulaşabildiğim 6. ciltlerin tamamında 18. sayı kapağı yok. Maalesef koleksiyonumda tek tek fasiküller bulunmadığı ve herhangi bir yerde satışına rastlamadığım için bu sayının piyasaya veirlip verilmediğine dair net bir kanaate varamadım. Tay Yayınları-Zagor fasikül serisinin 465. sayısında olduğu gibi son cildin içine konulup piyasaya verilmiş olma ihtimali var.

ZhYWZZ.jpg

Uzay Yolu 18. Sayı. 6. Cildin İçinde Kapaksız, Alfa Yayınları
.....


Nadir üstadım 18. sayı olduğunu tahmin ettiğimiz şu paylaşımında fasikülle ilgili bazı belirsizliklere işaret etmiş. Paylaştığı sayının kapağı şu:

uyl18-7548487.jpg


Derli toplu ve detaylı bilgilendirme için teşekkürler, üstat.
 
Üst