UZAY YOLU KİTAPLARI, ANKİRA YAYINCILIK

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Ankara’dan Ankira Yayıncılık 1999 yılının Mayıs ayında Star Trek roman kitaplarının yayınına başladı. Neden roman? Çünkü her kitap 260 ila 350 sayfa uzunluğunda detaylı tek bir hikayenin anlatılarından oluşuyordu. O tarihe sinemalarımızda gösterime giren Star Trek dokuzuncu sinema filmi INSURRECTION (Uzay Yolu İSYAN) filmine paralel bir zamanda, Star Trek “The Next Generation” (Uzay Yolu “Yeni Kuşak”) dizisinin ilk öyküsü Farpoint’te Karşılaşma’nın romanı da piyasaya verilmişti. O yıllarda, TGRT kanalı Yeni Kuşak’ın türkçe dublajlı yayınını da sürdürmekte olduğundan bu yayınla ortalık iyice şenlenmişti.

Birinci kitap Farpoint’te Karşılaşma’da hikaye öncesi yayın yöneticisi ve çevirmen Boğaç Erkan’ın sunuş yazısının ilk bölümü şöyleydi:
“Star Trek, tüm dünyada özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, çok büyük bir ilgi görüyor. Bu ilgi öylesine yoğun ki, tüm dünyada milyonlarca Star Trek hayranı var. Star Trek dizileri otuz yılı aşkın bir süredir dünya televizyonlarında gösteriliyor. Belli bir yaşı geçmiş gençlerin kolaylıkla hatırlayacağı gibi , bu diziler televizyonda henüz tek kanalın olduğu yıllarda bizde de gösterilmiş ve büyük ilgi çekmişti. Bu güne kadar dokuz adet sinema filmi hazırlandı. Dünyayı dolaşan Star Trek fanları var. Bu konu üzerinde yazılmış kitapların sayısı oldukça fazla, hatta bu kitaplar arasında ansiklopediler bile bulunuyor. Bir Star Trek hayranı ve yayıncı olarak bu kadar yoğun bir ilgi gören bu kitapların Türk okuyucusu ile bluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu projeyi ele almaya başladığımda çevremdeki birçok kişiden olumsuz tepkiler aldım. Ama Star Trek’in gerçek anlamda ne olduğunu bilen tüm dostlarım beni bu çabamda desteklediler. Mayıs 1999 tarihinden itibaren her ay bir kitap yayınlayacağız. Önümüzdeki aylarda yayınlanacak bir kaç kitap ile ilgili özet bilgiler bu kitabın arkasında bulunabilir...”

Boğaç Erkan, Hürriyet gazetesine verdiği bir röportajda, dizinin diğer serilerini, hatta Star Wars kitaplarını da düşündüğünü ancak klasik seriye ait kitapları, bu kitapların “out of date” olduğu için düşünmediklerini belirtmiş. Ben kişisel olarak bu fikre katılmıyorum. 2019 yılı itibariyle yapılan Star Trek filmleri hala klasik seri üzerinden devam ediyor. Neyse…

Sonuçta Paramount Pictures, Pocket Books konseptiyle yayınlanmış bu seri, ülkemizde de yayın şansı bulmuş oluyordu. Kitapların orijinal serisi araştırıldığında, aynı tasarımda 60’tan fazla-belki de çok daha fazla araştırmak lazım-romanının bilgisine ulaşılabiliyor. Ayrıca değişik yaklaşım ve crossoverlarla onlarca farklı seri ve kitaplara da ulaşabilmek mümkün. Ankira’nın yayınladığı ve orijinal kapak tasarımlarını kullandığı bu serinin beni en çok cezbeden yanı, kapak tasarımlarında müthiş bir klasik bilim kurgu havası var. Ancak ne yazıkki bu daha güzel kapaklı sonraki sayılar bizde hiç yayınlanmadı.

Uzay Yolu Yeni Kuşak Kitaplarının Tasarımı
Uzay Yolu-Yeni kuşak kitaplarının kapak tasarımları oldukça kapsamlı ve sistematik bir içerikle donatılmış. Ön kapak (birinci kitap hariç) en üstte macerayla ilgili iki satırlık bir bilgiyle başlıyor. Altta türkçe büyük puntolu UZAY YOLU ve altında daha küçük puntolu YENİ KUŞAK başlıkları yer alıyor. Aşağı doğru sırasıyla macera ismi ve yazarının ismi yer alırken, sol alt köşede Paramoun Pictures kitaplarına ait “Pocket Books” logosu ve sağ alt köşede “Ankira bilimkurgu” logoları yerleştirilmiş. Birinci kitapta bu tasarım biraz daha farklı. İsimler sol alt köşeye yerleştirilmiş.

5xu0bX.jpg

Uzay Yolu Yeni Kuşak Ankira Yayıncılık Serisi Ön Kapaklar, 1999

GAV0Y1.jpg

Uzay Yolu Yeni Kuşak Ankira Yayıncılık Serisi Arka Kapaklar, 1999

Kapak görseli, dizi karakterlerinin resimlerinden oluşuyor ve renkleri biraz doğallıktan uzak duruyor. Arka kapaklar ise üstten itibaren başlık ve bölüm isimlerinin orijinal ingilizcelerini içeriyor. Arka kapağın ana gövdesinde içerikle ilgili bilgiler var. Kapak üstlerinde fiyat yazmıyor. Ancak yapışkan fiyat etiketine bakılırsa bu kitaplr tanesi üç milyon liradan piyasaya verilmiş (Ne enflasyon!) Kapağı çevirip kitaba giriş yaptığımızda, tüm kitaplarda anlatıyla ilgili bir tam sayfalık bir bölüm bizi bekliyor. Romana böylece küçük bir girizgah yaptıktan sonra diğer sayfada kapak içerik bilgilerini içeren bir jenerik sayfası ve arkasından künye sayfasına geçiyoruz. Benim gibi bu sayfalara en az romanın kendisi kadar ilgili okuyucular bakıp bakıp keyiflendikten sonra nihayet karşı sayfadan itibaren maceraya atılmaya başlayabiliyorlar.

Maceralar
İlk kitap, Yeni Kuşak dizisinin pilot bölümünü neredeyse sahne sahne romanlaştırarak anlatmış. Hani çoğunlukla “kitabı filmden çok farklı” bir laf vardır ya. Bunu bu kitap için söyleyemezsiniz. Neredeyse tüm sahneler hem pilot bölümde yer alıyor hem de kitapta. Kitabın anlatım avantajı olduğu ve bu da karakterlerin zihinlerine girmemizi sağladığı için küçük bir üstünlüğü var tabii. Bu açıdan mesela Kaptan Picard’ın Atılgan’a atandıktan sonra ilk gün neler hissettiği, Riker ile aralarındaki gerilimi zihninde nasıl değerlendirdiğine ilişkin dizide anlatılmayan bir miktar ipucunu kitapta bulabilirsiniz. Ancak sonuçta rahatlıkla, dizinin, kitabın görselliğe dönüştürülmüş hali diyebiliriz.

A0ftgm.jpg

Uzay Yolu Hayalet Gemi Jenerik Sayfası, Ankira Yayıncılık, 1999

Maceralar bittikten sonra genellikle sıradaki diğer kitapların duyuruları ve Uzay Yolu ile ilgili editoryal bilgiler var. Bunlardan birinci kitabın sonuna eklenen warp hızı kademelerinin ne anlama geldiğiyle ilgili tablo oldukça ilgimi çekti. Artık dümencinin “warp 6,8’de gidiyoruz” cümlesinin ne anlama geldiğini biliyorum. Ayrıca kullanılan fazerler ve trikorderlerle ilgili dokümanter bilgiler de mevcut.

Bu seride yayınlanan kitaplarda aşağıdaki maceralar yayınlanmış:
1-FARPOINT’TE KARŞILAŞMA: David Gerrold
2-BARIŞ KORUYUCULARI (The Peacekeepres):Gene Deweese
3-HAYALET GEMİ (Ghost Ship):Diane Carey
4-HAMLİN ÇOCUKLARI (Children Of Hamlin):Carmen Carter
Ekim ve Kasım aylarında yayınlanacağı duyurulan HAYATTA KALANLAR (Survivors) ve ÇATIŞMA BÖLGESİ (Strike Zone) kitaplarına hiç bir satış noktasında rastlamadım. Kitaplar bu dört macera üzerinden tek tek veya takım olarak satılıyor. Emin değilim ama sanırım duyurusu yapılan diğer kitaplar yayınlanmamış.

UhfzwF.jpg

Uzay Yolu Hayatta Kalanlar Kitap Duyurusu, Ankira Yayıncılık 1999

T71M0K.jpg

Uzay Yolu Çatışma Bölgesi Kitap Duyurusu, Ankira Yayıncılık 1999

Son Söz
Baskı tarihi nispeten “yeni” olan Uzay Yolu Yeni Kuşak kitap dizisi, ülkemizde The Next Generation serisi üzerine yazılmış tek anlatı serisi. Çoğu satış noktasında okunmamış halde veya çok çok iyi durumda bulunuyorken “Trekkerların” kesinlikle alıp arşive koyması gerekli bir seri diye düşünüyorum. Hatta bu kitaplar için bir de güzel kutu yapıldığını duydum ama henüz görmedim. Sırt tasarımları da oldukça güzel duran bu mini seri öncülleri Altın Kitaplar Uzay Yolu hikaye kitapları ve Alfa Yayınları Uzay Yolu çizgi romanlarıyla yan yana koleksiyonumun en güzel köşelerinden birini oluşturuyor.

Selamlar
Lami Tiryaki
Eylül 2019

Kaynakça:
Uzay Yolu Yeni Kuşak dört kiap serisi-Ankira Yayıncılık


 

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,929
Uzay Yolu Yeni Kuşak Kitapları:

0. Farpoint'te Buluşma
1. Hayalet Gemi
2. Barış Bekçileri
3. Hamlin Çocukları
4. Hayatta Kalanlar
5. Çatışma Bölgesi
 

sıfat kanseri

Yeni Üye
3 Ocak 2016
57
49
4 ve 5. kitap halinde aldım rafıma koydum ama 4. ve 5. kitabı bulamıyorum. Hepsiburada.com üzerinden ilk 4 kitabı 28 lira gibi bir şeye aldım geçen sene.
 
Üst