DİĞER UZAY YOLU KİTAPLARI

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Star Trek çizgi roman dergileri, Presstijj yayıncılık tarafından hala sürdürülüyor. Ancak seksenlerde Alfa Yayınları ile başlayan çizgi roman harici “Uzay Yolu yayıncılığı” 2016’da bir başka Alfa Yayınları ile şimdilik sona ermiş görünüyor. DK logolu İngiliz Penguin Random House tarafından basılan “The Star Trek Book”, Alfa Yayınları tarafından Uzay Yolu Kitabı adıyla dilimize kazandırıldı. Hani son zamanlarda popüler kitabevlerinde “Hap Kitaplar” peydahlandı ya. Ansiklopedi benzeri günümüz az okuyan(!) insanına hitap eden türden her bilgiyi kısacık kısacık renkli resimlerle magazin tarzında içeren bir sürü kitap var piyasada. İşte Uzay Yolu Kitabı bu türden bir “derleme”. “Bütün Star Trek evrenine ait bilgileri içeren bir kitap yapalım” deyip 336 sayfaya sığan bir antoloji çıkarmışlar ortaya. Derin araştırma vs istemeden hap bilgiyle Star Trek evrenini çözmek isteyen okurlar için ideal bir rehber kitap.
eGu29R.jpg

Uzay Yolu Kİtabı Ön Kapak, Alfa Yayınları 2016

2qbC4Q.jpg

Uzay Yolu Kİtabı Arka Kapak, Alfa Yayınları 2016

Kitabın baş yazarı Paul Ruditis, katkıda bulunan yazar Sandford Galden ve danışman editor olarak Simon Hugo’yu görüyoruz. Kitap, dilimize Tufan Göbekçin tarafından çevrilmiş. Künye bilgileri kısmında, “Kıdemli Tasarımcı” olarak fumetticileri pek memnun edecek bir isim var: Nathan Martin! Kitabın sonunda detaylı bir sözlük ve tüm dizileri ve filmleri kapsayan, alt kırılımlarını da içeren bir “macera listesi” de mevcut.

Sarı sert kapaklı kuşe kağıda baskılı çok renkli bu kitapta Trekker’ların dağarcığında olması gereken neredeyse tüm bilgilere değinilmiş. Dizi ve filmlerdeki karakterler, evrenler, gemiler, yıldız federasyonunun dostları düşmanları vs bir dolu bilgi yığmışlar. Ancak her bir başlık bir veya iki sayfayı kapsıyor. Daha fazlası yok. Kitap Trekker’lar için neredeyse bir başucu kaynak kitabı olma özelliği taşıyor.

HW6IsZ.jpg

Harika ve seksi danışman Troi (Marina Sirtis) Alfa Yayınları 2016

ClNSNi.jpg

Uzay Yolu kitabından bir başka enstantane, Alfa Yayınları 2016

Ee sevgili Trekker’lar; haydi, Star Trek evrenine giriş bu taraftan!
s5aaHY.jpg

Bunlar Uzay Gemisi Atılgan'ın...

*********************

Ülkemizde bundan başka Uzay Yolu yayın denemeleri olup olmadığını bilmiyorum. Ama çok ilginç bir Uzay Yolu kitabı mevcut. Ünlü X-Bilinmeyen dergisinin editörlerinden, çocuk ve bilim kurgu edebiyatımızın simge isimlerinden Selma Mine’nin çok sevimli bir Uzay Yolu kitabı var. Hayır, bu Atılgan gemisinin maceralarını içeren Uzay Yolu değil. Sevimli iki Türk kardeşin uzay serüveni. Star Trek’le ilgisi isim benzerliğinden ibaret. Burada bizim 70’li yıllarda yabancı basın yayın eserlerine bazan aslından çok daha güzel isimler verme yeteneğimiz de söz konusu bence. “Uzay Yolu” hakikaten kulağa çok hoş gelen bir isim. “Yıldız Macerası”ndan çok daha güzel en azından. Eh Selma Mine’nin kitabında da çok şık durmuş. 1978 yılında cep boy Milliyet Çocuk Kitapları dizisinin 84. kitabı olarak yayınlanmış.

gN2PgI.jpg

Uzay Yolu Selma Mine, Şömiz Ön Kapak Milliyet Cep Kitapları 1978

QXLXwC.jpg

Uzay Yolu Selma Mine, Jenerik Sayfası, Milliyet Cep Kitapları 1978

Aydın Erkmen’in kapak illüstrasyonunu yaptığı sert kapaklı kitabın arka şömizi üzerinde şu notları okuyoruz:

“Yirminci yüzyılın en önemli özelliği uzay çalışmaları ve Ay yolculuğudur. Dünyanın her yerinde çocuklara uzayla ilgili bilgiler verebilmek için sayısız hikayeler ve romanlar yayınlanır.

UZAY YOLU, bir Türk yazarının hazırladığı, kahramanları iki Türk kardeş olan ilk telif uzay romanıdır.

Milliyet Yayınları, uzay çalışmalarına böyle bir romanla katılıp, yavrularımıza uzayla ilgili sürükleyici bir roman verebildiği için kıvanç duyar. “

te9mYE.jpg

Uzay Yolu Selma Mine, Şömiz Arka Kapak Milliyet Cep Kitapları 1978

Bence Türk Trekkerlar bu kitabı da bir şekilde edinmeye çalışıp koleksiyonlarına katmalıdır. Umarım ülkemizde daha çok Uzay Yolu kitabı yayınlanır da, “beş yıllık yolculukları” kitap sayfalarında da okumaya devam ederiz.

ibByO7.jpg

Uzay Yolu kitaplarının Türkiye serüveni

Selamlar
Lami Tiryaki
Eylül 2019

Kaynakça:
1-Uzay Yolu Kitabı-Alfa Yayınları, Lami Tiryaki koleksiyonu
2-Uzay Yolu:Selma Mine-Milliyet Çocuk Kitapları, Lami Tiryaki koleksiyonu


 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,669
İstanbul
Muhteşem. Üstadın tüm paylaşımları ile birlikte Uzay Yolu'nun basılı alanda Türkiye macerasına dair geniş bir bilgiye sahip olduk.

Teşekkürler, üstat.
 
Üst