Suavi Süalp'i anıyoruz...

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
hab4b.jpg

Türk mizahı ve çizgi romanının duayenlerinden Suavi Süalp (1926-14 Nisan 1981)) bundan tam 30 sene önce bugün aramızdan ayrıldı. Yarattığı karakterler ile çizgi roman ve mizah dergiciliğimizin gelişmesindeki katkıları tartışılmaz bu büyük ustayı sevgi ve şükranla anıyoruz.

n536768570_352383_9098.jpg

Umur Bugay (Senaryo yazarı): Pratik bir zekası vardı. Bir çok entelektüelin zor çözeceği şeyleri çözerdi. Yüzünde hep bir tebessüm ve hınzırlık vardı. Absürdün Türkiye'deki başlangıç noktasıydı. Hak ettiği değeri bulamamış bir insan.

Kandemir Konduk (Mizah yazarı): Nisan ayında doğup nisan ayında ölen Süavi Süalp absürd yaşamını yaptığı mizaha taşıyan, ve yaşamınca sanki hep "1 Nisan" şakası yapan bir mizahçıydı. Bir gün, senaryosunu yazdığı "Aç Koynunu ben geldim" adlı oyuna gittik. Rasim Jülide'ye (Romeo - Juliet) evlenmek istediğini söylüyor. Jülide de "Buzdolabı şu kadar para, çamaşır makinesi, mobilya, halı vs." diye sayıp duruyor ve evlenmelerinin zorluğundan sözediyordu. Sonunda Rasim göğsünü açtı ve içinden Türk bayrağı çıktı! Ve de haykırdı: "Jülide, bizi kurtarır ancak, göğsümdeki al sancak!.." Salon alkıştan yıkılıyordu. Suavi gülerek kulağıma eğilmiş "Bunu boşuna yazmadım, bizim millet ne zaman bayrak görse alkışlar," diyordu."

Oğuz Aral (Mizahçı): Hiç kimseye yaltaklanmadan, onurlu bir şekilde kalemi ile para kazanma hatasına düşerek yaşayıp gitti Suavi Süalp. Gırgır'da birlikte çalışmayı teklif ettim. Ama ondan sonra Suavi'yi koydunsa bul yerinde. Bekle bekle Süavi gelmez. Neden sonra kapıda o güleç yüzüyle gözüktü. "Oğuz geç kaldım ama öyle espiriler buldum ki, gülmekten kırılacaksın," dedi. Ceplerini karıştırmaya başladı. Paralar filan çıktı cebinden. Neden sonra pantolonunun cebinden küçük bir kağıt buldu. Başladı bana okumaya: "Seçme saçmalar... Senin de çekilecek bir tarafın kalmadı... İmza: Halat," deyip gülmeye başladı. Okumaya devam etti. "Kiralık ilanlar... Haberler... Anketler... Küçük ilanlar..." Bir aralık düşündüm, bu kadar çok şey bu küçücük kağıda sığar mı diye. Elindeki kağıdı aniden çekip aldım. Bir de gördüm ki elimdeki kağıt bomboş değil mi? Süavi Süalp o kadar espriyi doğaçtan yapmıştı...

Mesut Ekener (Karikatürist): Yazın Hasan Mutlucan'la birlikte Küçüksu'da parasız kalmışlar. Mutlucan kıllı bir adammış. Süavi Baba "Gel senin vücuduna tutkal, kıllarına da tavuk tüyleri sürelim. Sonra da çadırın içinde uzaylı canavar diye millete parayla seyrettirelim," demiş. Mutlucan da tamam demiş. Çadırı kurup içinde Mutlucan'ı dediği gibi bir canavar haline getirmiş. Çoluk çocuk toplanmış. Bir ara çadırın içi acayip sıcak olup tutkallar kuruyunca Mutlucan'ın tüylerini germeye başlamış. Hasan Mutlucan bağırmaya başlamış, kan ter içinde çadırdan denize doğru koşmuş. Çocuklar, "Canavar kaçıyor, öldürün, taşlayın," diye başlamışlar taş atmaya.. Sonra o gür sesiyle türkü söylemeye başlayınca inanmışlar Mutlucan olduğuna.

Atilla Atalay (Mizah yazarı): "Siyanürü zeytinyağı zanneden adam öldü" hikayesine çok gülmüştüm. Başlığın hemen altında şu satırları okursunuz: "Siyanürü zeytinyağı zanneden adam dün bir kalp krizi geçirerek öldü. 79 yaşında dünyaya veda eden Satılmış Maşa adındaki adam, çevresinde siyanürü zeytinyağı zannetmesiyle tanınıyordu. Nerde Siyanür görse "Aa, bak zeytinyağı," diyen Maşa'nın beklenmedik ölümü yakınlarını kedere boğdu." Bana göre, Süalp mizahının temelinde hep bu görünüşte sıradan ama bilinen anlamları alt üst edici, sarsıcı bir zeka var.

Gani Müjde (Mizah yazarı): Salata dergisi beni mizaha yaklaştırdı. Hatta abim bana böyle dergileri okuyorum diye çok kızardı. Salata'da tekerlemeler, küçük ilanlar vardı. Onlara çok gülerdik, çok da etkilendik. Apolitik olarak bilinir ama aslında hikayeleri politiktir. Bugünkü mizahta çok izi vardır.
 

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
1972 bayiden her çizgiromanı aldığım yıllar ,onların arasında ise başka bir yere sahip Salata,absürd kavramı belki de 'uçuk deyişi 'daha uygun , 'one man show' deyimini ironik olarak hakkeden Suavi Süalp,tek kişilik ordu örneği derginin herşeyini kotaran sanatçı ,çizgi mizahın,dergiciliğinin Don Kİşot'u,hala o dergiler evde(ama nerelerdedir)Allah rahmet eylesin
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,643
Kasımpaşa
Ergen dönemlerimin sivilceli günlerimin
elimden düşüremediğim çizgilerin sahibi
bir gariptiler ama yinede almadan okumadan duramazdım..
Allah rahmet eylesin..
 

Kroker

Süper Üye
27 Nis 2009
1,742
2,225
Şimdilerde yapılsa hiç komik gelmeyecek, hatta itici bile gelebilecek esprileri ile mizaha çok farklı bir bakış açısı getirmişti. Seçme saçmalar sonradan çok taklit edildi ve onun yaptığı espriler türetilerek çoğaltıldı, mizah anlayışımızda bir köşe taşı oldu. Onunla çok eğlendik, çok güldük. Bir söylentiye göre "zzzt erenköy" esprisinin yaratıcısı imiş, şimdi düşünüyorum çok saçma geliyor ama, biz bu espriyle yerlere yatardık. Saygı ve sevgiyle anıyorum.
 
Üst