TV'de 7 Gong - Sayı: 15 (2 Nisan 1984)

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,229
TV'de 7 Gong 1984 - Sayı 15
Haftalık Televizyon ve sinema dergisi
2 Nisan 1984 tarihli 15. Sayısı
Fiyatı 70 Lira
40 sayfa, 41 Mb



Dergiyi telefondaki cam scanner programı ile taradım.
Yorumlarınızı almak isterim. Tarama kalitesi sizce yeterli mi?
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,327

Özellikle kapak resminde renk doğruluğu, renk doygunluğu vs çok iyi, net gibi de duruyor, zira bu büyük boy bir dergi, küçük yazı az, fotoğraf tüm dergi kapağını kaplıyor. Ancak iç sayfalarda hem görüntü çarpıklıkları mevcut (bunlar Photoshop çalışmasıyla düzeltilebilir ama zaman alır) hem de küçük fotoğraflar ve yazılarda kalite kaybı oluşmuş (bunları düzeltmek mümKün değil). Bunda sizin veya kullandığınız yazılımın bir kabahati yok. Bu tamamen "cep telefonlarının" CCD "görüntü sensörleri"nin kapasiteleriyle ilgili. Hem telefon kasalarındaki yerin kısıtlı oluşundan, hem de ekonomik nedenlerle cep telefonları ve web kameralarında en küçük boyuttaki sensörleri kullanırlar. Bir kamera ne kadar profesyonelleşip, ne kadar fiyatı artarsa sensörlerinin boyutu da ona orantılı olarak artar. Örneğin profesyoneller arasında "full frame" denen eski analog fotoğraf makinelerinin 35mm'lik filmlerinin boyutunda (36x24mm) görüntü sensörleri olan makineler rağbettedir. Orta boy kameralarda (Hasselblad vs) bu boyut daha da büyür ama fiyatları da tavan yapar. Profesyonel tarama işlerinde bu kameralar kullanılıyor, görüntülerde bu tür sorunlar görülmüyor. Daha küçük boyuttaki ve görüntü kalitesinin ikinci planda olduğu kitaplarda yüksek pikselli iyi bir cep telefonu idare eder. Ama evde ayrıca orta kalitede bir dijital fotoğraf makinesi varsa her zaman cep telefonundan daha iyi netice alınır. Ama tarayıcı varsa onu kullanmak daha da iyidir. "Büyük boyuttaki dergi tarayıcıya sığmıyor" diyeceksiniz, ama bir görüntü birleştirici yazılımla bunları birleştirmek daha kolay olacaktır, görüntüler de cam gibi olur. Tarayıcıya ulaşmanın zor olduğu durumlarda cep telefonu kullanılabilir, ama şimdiki teknolojiyle ya tarayıcı ya da büyük sensörlü bir fotoğraf makinesi kullanmak daha iyi olur kanısındayım.


Kameralar_n_ccd_leri_k_yaslama.jpg

20_05_2017_11_12_06.jpg

20_05_2017_11_12_45.jpg

 
Son düzenleme:

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,229

Özellikle kapak resminde renk doğruluğu, renk doygunluğu vs çok iyi, net gibi de duruyor, zira bu büyük boy bir dergi, küçük yazı az, fotoğraf tüm dergi kapağını kaplıyor. Ancak iç sayfalarda hem görüntü çarpıklıkları mevcut (bunlar Photoshop çalışmasıyla düzeltilebilir ama zaman alır) hem de küçük fotoğraflar ve yazılarda kalite kaybı oluşmuş (bunları düzeltmek mümKün değil). Bunda sizin veya kullandığınız yazılımın bir kabahati yok. Bu tamamen "cep telefonlarının" CCD "görüntü sensörleri"nin kapasiteleriyle ilgili. "Büyük boyuttaki dergi tarayıcıya sığmıyor" diyeceksiniz, ama bir görüntü birleştirici yazılımla bunları birleştirmek daha kolay olacaktır, görüntüler de cam gibi olur.



Bu benim için tarama açısından çok kötü bir haber.
A3'ü tararım sorun değil. Zorluğu var, zaman alıyor ama dergi zarar görmüyor. Benim derdim dergi ve kitaplarımın tarama sonrasında çok zarar görmüş olması. Hey, Gong gibi dergilerde sorun yok ama bir sinema dergisi veya kitap taradığımda iyi olmasını istediğim için çok zarar görüyor. Ciltli dergileri taramak ise ancak telefon ile mümkün.

Önceki mesajlarda da sinema, altyazı, empire gibi dergilerin tamamını tarayacağım diye başkalarına söz (sayılır) verdim. Çok zor bir durum.
Açıkcası telefonla üç tarama yaptım ve üçü de benim hoşuma gitmedi. Benim içime sinmezken, başkasının nasıl hoşuna gitsin ki.

Başkalarının memnuniyetini hissettim. Özellikle sinema dergilerinde. Belki 2-3 kişiydi ama kendimi onların yerine koydum ve tamam ben bu işi yapacağım dedim. Şimdi de tekrar bırakmak zorunda kalacağım. Artık Hey, Gong gibi zarar görmeyen dergilerden devam etmek zorundayım. Diğer arkadaşlardan özür diliyorum.
 
Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Sevgili Swingtex, tarayıcı kullanırsanız müşteri ( :) ) memnuniyetinin artacağı kesin görünüyor. Nedenini Scanfan harika şekilde açıklamış.

Teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,327

Sevgili "swingtex", tarayıcıyla taranmış dergi ve kitaplar her zaman tercih edilmekle birlikte bulunması zor bazıları ve sizin de dediğiniz gibi düz yataklı tarayıcılara sokulduğunda cildinin bozulmasından korkulan bazı önemli materyaller, cep telefonuyla taranmış olduğu belirtilmek suretiyle sunulabilir, bunun bir sakıncası olmaz. Kimileri için dergideki/kitaptaki görsellerin fazlaca bir önemi yoktur, onlar belki de araştırma yapan akademisyenlerdir, sadece ilgili tekst kısmını alır referans vererek araştırmalarında kullanırlar, veya görsellere önem vermeyen okuyuculardır. Mesela bir kardeş sitede (kitap ağırlıklı) paylaşılan bazı kitaplardaki görsellere genelde hiç önem verilmiyor, hattâ yazılı bölümlerdeki yazıların bile zor okunduğu kitaplar var, belli ki onlar kitabın hacminin düşük olmasına dikkat ediyorlar, kaliteyi ikinci plana atıyorlar. Ben taranmış bir kitabın her şeyiyle "aslının aynısı" olmasını isteyenlerdenim, kitabı bilgisayarımda açtığımda adeta gerçek kitabı önüme açmış gibi hissetmeliyim (o şekilde taranmış yabancı pdf taramalardan da örnekler vermiştim geçmişte, hem kalitesi çok yüksek hem de çok küçük hacimli pdf'ler), o nedenle pek kitap indirmezdim o siteden, ama başka yerde bulma ihtimalim olmayan birkaç kitabı mecburen indirip okudum, hattâ bazılarının düzenlemesini baştan yapıp kendim için sakladım (paylaşmam uygun olmazdı). Ara sıra yabancı sitelerde de oluyor böyle. Mesela "Mad" dergisinin son yıllardaki sayılarını genelde harika tarıyorlar, ancak 524 ilâ 536'ıncı sayıları arasındaki bazı sayıları bulmak imkansız. Ama (TeddyK) rumuzlu birisi bunları cep telefonuyla taramış, yanlarına (LQ) (Low Quality=Düşük kaliteli) ibaresini koyarak paylaşmış. Hepsini indirdim ve ona dua ettim. Zira bu güne kadar daha iyi taramaları çıkmadı. İleride tarayıcıdan geçmiş bir nüshası çıkarsa değiştireceğim, çıkmazsa öyle kalacaklar. Bizzat görerek kıyaslamanız için bağlantılarını veriyorum:

Tarayıcıyla taranmış. 78 MB Pdf. Kaliteli tarama Mad sayısı
J7e_Z535_TGb_A.jpg



Cep telefonuyla taranmış Mad sayıları. 10 ilâ 20 MB pdf. Özellikle ilkinin yazılar zor okunuyor, tatminkar değil. Ama tarayıcıdan geçirilmiş nüshalarını buluncaya kadar en iyileri bunlar olacak.
21_05_2017_08_53_38.jpg



Yani kısacası, içinizden geldiği gibi davranın. Cep telefonuyla taradıklarınızda bunu belirtin yeter. İleride belki ciltsiz olanını bulur tarayıcıdan geçirirsiniz, veya bulursak aynısını bizler yaparız. Neticede karşılıksız paylaşım yapan bir kültür sitesiyiz. Hangi yaşta olursak olalım, her gün, hep birlikte birbirimizden yeni bir şeyler öğrenip duruyoruz. İşte buna paha biçilemez. Paylaşımlarınızı zevle takip edenlerdenim.
Sevgiler.

 
Son düzenleme:
Üst