Renkli Tommiks Nostaljik Seri Hoz Comics! Sayı 01 Yeni Düzenleme

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Renkli Tommiks Nostaljik Seri Hoz Comics! Sayı 01
Yeni Düzenleme​


Sevgili Çizgiromanseverler; çocukken siyah beyaz okuduğumuz bu kahramanları renkli okumak bir başka güzel oluyor kanımca... Renkli sayıları bizlere sağladığı için Hoz Comics'e ve bu sayıyı tarayan sevgili dostum Timed'e çok teşekkür eiyorum. Yalnız üzülerek gördüm ki; baskı kalitesi renkli sayılara hiç yakışmayacak düzeyde... Renkler cansız, netlik yok ve aynı zamanda sayfalar arasında da kalite farkı bulunuyor.

İşte bu nedenle renkli serileri düzenlemeye karar verdim. İlk olarak Renkli Tommiks Nostaljik Seri Hoz Comics! 1. sayıdan başladım. Bir aksilik olmazsa zaman içerisinde Esse Gesse renkli serilerini düzenlemeyi istiyorum.

Yaptığım Düzenleme aşamalarını açıklayayım:
Sırasıyla; sayfa dengeleme, sayfa kenarlarını kaldırıp daha uygun boyutta standart sayfa kenar boşluğu ekleme, renk, kontrast, parlaklık, netlik ve white margin denilen beyazlatma işleminden geçirdim. Son olarak yeniden genişliğini esas alarak ( 2240) değerinde yeniden boyutlandırdım.

Not olarak taramaların boyutunu önce tiff formatında düzenleyip sonra 1200dpi olarak jpg formatına çevirerek küçülttüğümü belirtmek isterim. Böylelikle yaptığım işlemle farklı boyutlarda taranmış sayılardan büyük boyutlu olanın (örneğin 70 mb) kalitesi düşmediği gibi küçük boyutlu olanlarında ( örneğin 15 mb) kalitesi artmış oluyor.
Düzenleme yapmak için TİFF formatına çevirdiğimde çalıştığım dosya boyutu 1-2 gigabayt oluyor. Yani her sayfanın boyutu 25-40 megabayt aralığındayken düzenleme yapıyorum.

Ülkemizde çizgiromanın adı olmuş seriden Tommiks, Teksas'dan başlamak benim için bir saygı duruşudur. Beğeneceğinizi umarak yeniden keyifli okumalar dilerim. ZamanGezgini.


1. sayı için kısa bir sunum:

Esse Gesse üçlüsünün yarattığı Tommiks (Capitan Miki), 1 Haziran 1951'de İtalya'da ilki yayımlandığında kısa sürede 250 bin satış rakamını yakaladı. Ülkemizde 1956 yılında yayımlanmaya başlayan Capitan Miki'ye adını, dönemin ünlü kapak ressamı Samim Utkun verdi: Yüzbaşı Tommiks.

"Renkli Tommiks Koleksiyon" serisinin ilk macerasında, bütün dünyada olduğu gibi Tommiks bırakın 'Yüzbaşılığı daha ranger bile değildir. Can dostu Konyakçı ile Nevada'da dolaşan sıradan bir gençken, ranger dostu Clem'i ölü olarak bulunca hayatı değişir. Cesedini Kulver Kalesi'ne götürmesinin ardından Ranger olmaya karar verir. Albay Bravvn onu rütbesiz ranger yapar.

Çok genç olmasına rağmen verilen görevlerde gösterdiği başarılar sonrası, kısa sürede sırasıyla çavuş, teğmen ve yüzbaşı rütbelerini alır...




Untitled_Scanned_01.jpg

Renkli Tommiks Nostaljik Seri Hoz Comics! Sayı 01 Yeni Düzenleme 36 Mb:




Untitled_Scanned_04.jpg


Untitled_Scanned_06.jpg


Untitled_Scanned_20.jpg


Untitled_Scanned_35.jpg

ZamanGezgini​
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,226
Kamlançu
Siyah-beyazdan ziyade renkli çizgi romanları seviyorum ben de. Mesela Odenat dostumuzun çevirdiği frankofonları siyah-beyaz okumayı tahmin bile edemiyorum, ne halde olurlardı diye...
Forumda bu şekilde düzenlenmesi gereken birçok çizgi roman var ama maalesef bazılarının tarama kalitesi düşük. Tek çare yeniden taramak gibi görünüyor. Bazı seriler için daha önce çalışmalar yapılmıştı; yeniden taranması icap edenler, idare eder olanlar, mükemmel taramalar şeklinde. Zamanı müsait olan ve serileri indirmiş olan arkadaşlar yine bu şekilde listeler hazırlasa da düzenleme yapılacak olanları tespit etsek. En azından benim gibi bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlar el atar da, düzenli bir arşiv oluştururuz.

Sözün kısası makbul ama başlayınca bitmek bilmiyor sanki. Burada keseyim en iyisi :)

Teşekkür ederim Zamangezgini. Ellerine sağlık. Daha önce okumuş olsam da Tommiks'in bu macerasını yeni düzenlemesiyle tekrar okuyacağım.
 

unsal

Kıdemli Üye
15 Tem 2009
185
128
Uzun bir ugrastan sonra siteye girebildim sukurler olsun. Tesekkurler bu degerli nostalji icin.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Renkli bir çizgi roman bence göze siyah beyazdan daha fazla hitap ediyor. Tom Miks'in Hoz Comics'in yayınladığı az sayıdaki renkli ama taramadaki solukluk ve cansızlıklarının giderildiği bu çalışmanız çok güzel olmuş. Diğerleri de yapılırsa temiz bir arşiv oluşturulmuş olacak.
Emekleriniz için çok teşekkürler.
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,448
8,395
İzmir
Bence siyah beyaz daha iyi, renkli olunca sihir bozuluyor, eline sağlık dostum :)

Denizkara'ya ben de katılıyorum. Yıllardır siyah-beyaz okuduğumuz fumettileri renkli olarak gördüğümüzde insanın içi burkuluyor bence.

Örnek vermek gerekirse...

Teks'i ele alalım... Sen ki tüm Vahşi Batı'nın en sert adamı, vurduğunu deviren, içkiyi su gibi tüketen, attığını vuran, karı kız ayakları olan en maço adamısın. Abi sarı gömlek giyiyorsun çölde yaa... Hani nereye saklanacaksın o cırtlak renkle çölde. Adamı keklik gibi avlarlar valla... :)

Tommiks... Ne o öyle yeşil renkli üniforma. Hiç yakışıyor mu sana dostum? :)

Teksas... Kırmızı renkli pantolon belki o dönem modaydı ama ormanda da kırmızıyla dolaşılmaz ki... Kızılderililer seni öyle görmesin. :)

Kaptan Swing... Al sana bir kırmızı pantolonlu daha...

Yeni düzenleme için çok teşekkürler, üstadım. Bir solukta okudum. Ellerine sağlık.
 

teko29

Aktif Üye
25 Şub 2010
264
41
Bu nasıl bir sevgidir?bu nasıl bir Tommiks Tesas aşkıdır?gerçekten helal olsun.Hani AŞK yalnızca söyletirdi,bak neler yaptırıyor:)
 
Üst