Kahraman Tommiks_sayı 96_Ceylan yayınları_22_04_1970 Tek Sayfa tarama ve Düzenleme

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Kahraman Tommiks_sayı 96_Ceylan yayınları_22_04_1970
Tek Sayfa tarama ve Düzenleme

Sevgili dostum Caretta tarayıp bana gönderdi.Bende tek sayfa olarak düzenledim.
Bu Bir CARETTA_ZAMANGEZGİNİ ortak çalışmasıdır.


Kahraman Tommiks_sayı 96_Ceylan yayınları_22_04_1970:



Kahraman Tommiks_sayı 96_Ceylan yayınları_22_04_1970:



tommiks9600.jpg


tommiks9601.jpg


tommiks9602.jpg


tommiks9611.jpg


3383536e03af6529c19567f6ccddd8edaf258aeaf81be5z.jpg


nbbn0008z.jpg


miki1a.jpg





Geçen akşam Discovery tv kanalında bir programa denk geldim.Stan Lee dünyadaki insanüstü yetenek veya özelliklere sahip üstün insanlar aramaktadır. Bu iş için dünyanın en elastik adamı olarak anılan Daniel Browning Smith’i seçmiştir. Buldukları insanların hikayelerini anlattıkları, özelliklerini tanıttıkları ve bu özelliklerin bilimsel temellerini aradıkları mini belgeseller sunuyorlar. Her bölümün sonunda da Stan Lee buldukları üstüninsan'ın süper gücü hakkındaki yorumlarını yapıyor.Bu üstünisanlar bana çizgiroman kahramanlarını anımsattı.Doğal olarak Süpermen ve benzeri gibi çizgiroman kahramanlarını kasdettiğimi sanıyorsanız çok yanılıyor olacaksınız. Essegesse çizgiroman kahramanlarını anımsadım onları izlerken…Bazılarının farklı yapıları ortaya seriliyor,ama hepsi de çok çalışarak yeteneklerini geliştiriyorlardı.Hepsi de kılpayı farkla insandan ayrılıyorlardı.İzlediğim bölümde aynı vahşibatıda olduğu gibi çok hızlı tabancasını kemerinden çekerek hiç nişan almadan hedeflerini vurabilen bir üstün insan adayı çok ilgimi çekti.Çünki;daha önce Tommiks gibi çizgiroman kahramanlarının gerçek olamayacağını öne süren ve yine onların silahlarının yapısı yüzünden çoğu kez karavana attıklarını ileri süren iki ayrı inceleme yazısı okumuştum.İşte izlediğim bu yapım, Yüzbaşı Tommiks gibi çizgiroman kahramanlarını gözümde daha bir değerli kılıp, daha da çok sevmeme neden oldu…
Aşağıda alıntıladığım makaleleri okumaya değer bulacağınızı umuyorum…Zamangezgini


70 lerden günümüze çizgi romanlar, Tommiks

Tommiks ve kardeş yayını olan Teksas çizgiromanları, Türkiye'de çizgi romanlara "çizgi roman" yerine "Tommiks-Teksas" denilmesine varacak kadar Türk çizgi roman dünyasını etkilemiş iki yayındır. Pek çok popüler çizgi roman gibi İtalyan kökenli olan Tommiks, 1951 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve orjinal ismi "Capitan Miki"dir. Tommiks, İtalya'da 16 yıl süreyle çizilmeye devam etmiştir. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani İtalyanca okunuşuyla EsseGesse). 1951-1967 yılları arasında EsseGesse Tommiks çizgi romanını 825 fasikül halinde yayınlamıştır. 1967 yılında Tommiks üretimi bitirilmiş olmasına rağmen hem İtalya'da hem de Türkiye'de maceraları tekrar tekrar yayınlanmaya devam edilmiştir.
Türkiye'de Tommiks...
Türkiye'de ise Tommiks ilk olarak 1955 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romana Türkiye'deki Tommiks adını da gene Samim Utkun vermiştir. Tommiks ismini 1920'lerde sessiz film döneminde çok popüler olan "Tom Mix" isimli oyuncudan almıştır. Daha sonraki yıllarda Tommiks, Tay yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kağıtta yayınlamağa başlamıştır.
Konusu ve karakterler...
Yüzbaşı Tommiks (Capitan Miki) 1835 ve 1840 yılları arasında Amerika'da yaşayan 15-16 /aslında 17/yaşlarında bir rancerdir. Bu dönem Amerikan tarihinde "Altına Hücum" veya "Batıya Göç" dönemi olarak bilinir ve Hollywood'un kovboy (Western) filmlerinin konu aldığı dönemdir. O dönemde Kuzey Amerika'nın batısı (Vahşi Batı) henüz yeni yeni yerleşime açıldığı için bazı bölgelerde ciddi bir kanunsuzluk dönemi yaşanmıştır. İşte bu dönemde Tommiks, Nevada'da Kanada sınırı yakınında Kulver (Coluver) Kalesi civarında düzeni sağlamakla görevlendirilmiştir. Atı Napolyon ve iki sevimli karakter, Konyakçı (Doppio Rhum) ve Doktor (Salasso), her macerasında ona eşlik ederler. Bu ikili, bir yandan kendilerini sürekli komik olayların göbeğinde bulurken, diger yandan da arkadaşları Tommiks'in yardımına koşmaktan geri kalmazlar. Hepsinin ortak düşmanı da rancerlerden intikam alma hevesiyle her seferinde yeniden karşılarına çıkan kılık değiştirme uzmanı Binbir Surat'tır (Magic Face). Konyakçı'nın gerçek ismi uzun süre bilinmez ancak bir macerada miras durumu sebebi ile Konyakçı'nın 5-6 kelimeden oluşan uzun bir ismi olduğu ortaya çıkar. Tabii Doktor da durumla alabildiğine dalgasını geçer..
(artemidoro braken branensfilertonhansen)Kulver Kalesi'ne bir noter gelir ve bir tebliğ getirir. Tebligatın sahibi Artemidoro Braken'dır. Bu isim Tommiks severlere hiç de yabancı gelmeyen Konyakçı'nın gerçek adıdır.... Noter, Konyakçı'ya dedesinin kendisine miras olarak bir ev ve arsa bıraktığını söyler. Konyakçı, Doktor ve Tommiks birlikte dedenin memleketi Pekos City'ye doğru yola çıkarlar... zg notu.
Tommiks ilk macerasında er olarak rancerlere katılmış, gösterdiği yararlılıklarla askerlik tarihinde rekor sayılabilecek bir hızla yükselerek bir iki macera içerisinde çavuş, teğmen ve "Yüzbaşı" oluvermiştir. Bütün bunlar ilk sayı içinde olup biterken nedense hızlı koşan atın çabuk kesilmesi misali (kabul, sözü biraz çarpıttım, farkındayım.), Tommiks bir daha rütbe alamamış, yayınlandığı 16 yıl boyunca Yüzbaşı olarak kalmış ve benim kişisel tahminimce ordudan yüzbaşı olarak emekli olmuştur. Bu konuyla ilgili "ekşisözlük"ten bir alıntı yapmadan edemeyeceğim, çünkü gerçek payı var:
"her macerasında bireysel takıldığı için yüzbaşıdan yukarıya çıkamamış kahraman. ilk maceralarda bir kaç hareket yaparak hızla terfi etmişse de daha sonra yüksek ranger şurasının aldığı bir kararla yüzbaşı olarak kalması daha faydalı görülmüştür. kazara binbaşı yapıp emrine bir tabur verseler (bir serüvende binbaşılığı sözkonusudur ve serüvenin sonunda kendi isteğiyle yüzbaşılığa geri döner.)tom miks arkadan dolaşıp düşmanın liderini yakalamaya kalkarken komutansız kalan taburun hali yaman olurdu./Tommiks yüzbaşı yani bölük komutanınıdır.Ama denildiği gibi arkadan dolaşıp düşmanın liderini yakalamaya kalkabilmesi için en uygun rütbe gibi görünmüş yaratıcılarına./Yine de sevdiğimiz bir kahramandı.
(erguvan dusler, 16.05.2005)"
Ayrıca Tommiks'in klişeleşmiş sahneleri vardır, örneğin platonik olarak aşk yaşadıkları ve Kulver Kalesi komutanı Albay Brown'ın kızı Suzi'den acaip korkar. Çizerler de bu olayı her zaman komedi unsuru olarak kullanır. Elbette Doktor ve Konyakçı bu durumla alabildiğine dalga geçerler. Örneğin "git kuş için marul topla",/bu serüvende/ yok "kek yaptım tat bakalım"... Kekin tadı her zaman iğrençtir ama Tommiks beğenmiş gibi yapmak durumundadır, çok güzel olmuş deyince de bütün keki dayar buna Suzi. Konyakçı ile Doktor da uzaktan bunun haline kıkır kıkır gülerler, aşk mizansenleri yaratıp biribirlerine numaradan ilan-ı aşk ederler.
Kaledeki diğer rancerler neredeyse hiçbir macerada ciddi bir rol üstlenmezler. Kale Komutanı Albay Brown'ın ise Tommiks'e görev vermek ve Suzi ile ilgili konularda komik durumlara katlanmak dışında bir fonksiyonunu göremeyiz.
Ayrıca Tommiks'in en klişe ama hiç bıkılmadan okunan sahnesi, kasaba barına gidip limonata ya da süt istemesidir. Doğal olarak barın müdavimleri gülerler, gelip Tommiks'e sataşır, dalga geçerler. Bu durum muhtemelen çocukları alkole özendirmemek için yapılmıştır. Ancak garip olan Konyakçı ve Doktor'un da aksine, daima alkollü halde dolaşmalarıdır. Hatta zaman zaman yaralandıkları zaman alkol alıp düzeldikleri görülür ki eğer amaç örnek olmaksa bu ne yaman çelişkidir/Onlar müstesna iki karekter olarak alkole çok dayanıklı iki eski sünger olarak resmedilmiştir.Sigara içmek çoğu insan için ömürü kısaltma ve kanser nedeni olmasına karşın günde en az bir paket tüketerek 100 yaşını devirmiş insanlarda az da olsa vardır./
Çoğu İtalyan çizgi romanları gibi Tommiks ve diğer karakterler de o dönemin sinemadaki ünlü simalarından esinlenilerek yaratılmıştır. Tommiks biraz -o dönemler daha bir çocuk olan- Anthony Perkins'e benzer. Doktor karakteri Stagecoach filmindeki Thomas Mitchel'in oynadığı alkolik doktordan, Konyakçı ise Albuquerque filmindeki George "Gabby" Hayes'ten esinlenilmiştir.
albuquerquedegeorgegabbyhayes1a.jpg

Türk Çizgiroman dünyası için bu kadar önemli olup da karikatür malzemesi olmak tabii ki beklenemez, özellikle Lombak'ta seri olarak Göksel tarafından çizilen ve Türk Ordusu tadında maceralar yaşayan Tommiks ve özellikle Ahmet Yılmaz'ın tek karikatürlük esprileri unutulacak gibi değildir. Göksel'in maceraları tamamen bir Türk askeri birliğinde geçebilecek türdendir, tertipçi askerler, Anadolu'nun her yerinden bir araya gelmiş erler, Tommiks'den ölesiye korkan astsubaylar vs... Karikatürler ise genellikle Tommiks'in görünümüne, Suzi ile olan uzatmalı ilişkisine ve yüzbaşılıkta takılıp kalmasına değinir:
"-Barmen bana bir bardak süt!!!
-Süt mü, hala süt mü? Ulan koca adam oldunn, devrelerin albay oldu, tuğgeneral oldu sen hala yüzbaşısın. Ayrıca şu Suzi'yi de senden başka herkes götürdü. Ulan noolurdu sende Lojistiğe, Satınalmaya bi albay bi yarbay olaydın, ödeneklerin ucundan ucundan yiyeydin..."
Alıntı _Vakti Zamanında’n.

tommix1.jpg

Thomas Edwin Mix (doğum adı Thomas Hezikiah Mix; 6 Ocak 1880 - 12 Ekim 1940) İlk dönem Vahşi Batı filmlerinin yıldızı Amerikalı oyuncu. 1910 - 1935 yılları arasında 336 film çevirmiştir. 9 tanesi dışındakiler sessiz filmlerdir. Hollywood'un ilk Vahşi Batı filmleri mega yıldızı olan Mix'in, kendisinden sonraki oyuncuların kovboy tipi çizmesinde önemli rolü olmuştur.
Türkiye'de de bir dönem ünlü olan Tom Mix karakteri, Türkiye çizgi roman'a adını veren iki çizgi romandan biri olan Tommiks'e (Capitan Miki) de Türkçe adını vermiştir./Samim Utkun /


Altta nette araştırma yaparken bir sitede rastladığım ilginç yazışmaları aktarıyorum.
Konu: Amerika'da Teksas Tommiks okumak. Hem de Türkce

1. ramo3435 tafarından gönderildi
zagor, teksas, tommiks, conan, tenten, vs... bu liste uzayıp gider.. neydi o zamanlar be.. konyakci, puik, ciko vs.. hatirlatan arkadasima tesekkurler..
Peki o zaman sana bir iyilik daha yapayim.

Çizgi Roman Diyarı | Çizgi Roman Hepimizin! - Çizgi Roman,Karikatür,Resim Forumu

adresine git. Uye ol, bedava. Oradan bi guzel Konyakcilari, Kaptan Swing'leri, Zagor, Teksas, Conan ve daha bir cogunu indir indir oku...
Hatta Mister No'lar bile var...

-Richardak2=BirakMister No'lari, icinde Puskul ile Cilli'nin oldugu eski Milliyet Cocuklari bile buldum ben. Dunya Klasikleri, bir yigin sey... Aslinda hepsi vardi bende bir zamanlar. Ama Amerika'ya goc ederken hepsini Turkiye'de birakmak zorunda kalmistim. Bir kismini sahaflara satmis, butun arkadaslara dagitmistim.

Simdi bu siteyi gordum, kayip misketlerini bulan cocuklar gibi hissediyorum kendimi...


-Ramo3435=richardak2 cok sagol kardes.. sevaba girdin.. hemen uye olup indirdim conan ve zagorun bir kac macerasini.. inanirmisin 20 sene felan gecmis ama halen bolum isimlerini animsiyorum.. ozellikle conaninkileri... ahhh cimmeriali ahh..

-Azoth=Richardak supersin! Ben de gidip indireyim Conanlari, Redkitleri, Tom Miksleri. Hey gidi doktorla konyakci, hay bin kunduz!
Mezun net’ten


wazsa.jpg


97.VE 98. SAYILAR YAKINDA
ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,072
Her zamanki gibi harika bir sunum
ve harika bir tarama
ve de güzel bir paylaşım...
Emekleriniz için sonsuz teşekkürler...
Saygılarla...

bayrakzaf.gif
 

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
392
9,657
İstanbul
Güzel bilgilerle bizleri aydınlatıyorsunuz.Yazıları okuyunca deyinmeden geçemeyeceğim. Günümüzdede bir Tommiks filmi yapılsa iyi olurdu. güzel paylaşımın için teşekkür ederim
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,617
metu
Bu kadar özenle yapılan bir paylaşım ,çok teşekkürler.Caretta kardeşimize saygılar.
 
Son düzenleme:

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,290
4,461
Sunumu okurken de en az,kitabın kendisi kadar keyif alıyorum çünkü sevgili kardeşim senin sunumların tümü birer Ansiklopedik bilgi.
Canım kardeşim sana ve Caretta kardeşime sonsuz sevgiler.Emeğin için,paylaşımın için gönül dolusu teşekkürler ederim,sevgi ile kal.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
özgün capitan miki kitapları

TOM MIKS (1951 - 1967)


Türkiye'de Tom Miks adıyla tanınan Capitian Miki, savaş sonrası İtalyan çizgi romanının en ünlü isimlerinden biridir. Strip formatlarına uygun olarak hazırlanan Capitan Miki, İtalya'da fasiküller halinde 1 Haziran 1951'de gazete bayilerindeki yerini aldı. İlk akşamki sonuçlar inanılmazdı. Gazete bayilerine gönderilen tüm Miki'ler tükenmişti. Hemen ikinci baskıya girildi, bir hafta içinde dört baskı yapıldı. Dardo şok içindeydi. Tom Miks kısa bir süre içinde net 250 bin satış rakamına ulaşmıştı. Bu başarının hemen ardından diğer yayınevleri gecikmeden Capitan Miki benzeri çalışmalara yöneldiler. Lavezzolo'nun "II Piccolo Ranger"i, G.L. Bonelli'nin "Un Ragazzo Nel Far West"i ve Torelli'nin "Piccolo Scheriffo'su gibi...
1967'de yayını sona erdiğinde tam tamına 825 haftalık baskı yapmıştı. Sartoris, Guzzon ve Sinchetto adlı üç çizerden kurulu Essegesse Stüdyosu, son sayıları Del Principe, Bighotti ve Medici'yle yardımlaşarak hazırladı. Çok süratli bir yayın ritmine rağmen EsseGesse realizm ve eğlendiriciliğin birbirini çok g Miki, 1835 ve 1840 yılları arasında Amerika'da yaşayan 15 yaşında bir rancerdir. Nevada'nın göbeğinde, Kanada'nın yakınındaki Coulver Kalesi civarında düzeni sağlamakla görevlendirilmiştir. İki alkolik karakter, Doppio (Konyakçı) ve Salasso (Doktor), her macerasında ona eşlik ederler. Bu ikili, bir yandan kendilerini sürekli komik olayların göbeğinde bulurken; diğer yandan da arkadaşları Miki'nin yardımına koşmaktan geri kalmazlar. Ayrıca hepsinin ortak bir düşmanı vardır. Rancerlerden intikam alma hevesiyle her seferinde yeniden karşılarına çıkan kılık değiştirme şampiyonu, Magic Face (Türkçe'ye Binbir Surat Olarak çevrildi).
1967'de serinin sona ermesinden sonra, İtalya'da Miki'nin birçok macerası tekrar basılmıştır.

* Türk okurunun tanıdığı en eski çizgi roman kahramanlarından biridir.
1955 yılının aralık ayında Türkiye'de yayına başlayan Tom Miks ilk olarak Ceylan Yayınevi tarafından basıldı. Ardından Tay Yayınevi ve Aksoy Yayıncılık tarafından basılan Tom Miks maceraları yaklaşık 50 yıllık süreden sonra ilk kez Hoz Comics tarafından tamamı orjinal EsseGesse çizimlerinden oluşan maceralar 34 ciltlik bir külliyat halinde 1/12/2007 tarihinde tamamlanmıştır.

Demirbaş Yayıncılık 2004 senesinde 7 ciltten oluşan Fransa'da çizilmiş maceralar yayınlamıştır.Resimli Roman.net

dardocapitanmikiserieiiin9notteditr.jpg


dardocapitanmikiserieiiin8latragicagwg.jpg


capitanmikiraccoltinan7luomodaimill.jpg


cdiyari12aav.jpg
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,829
Sevgili Zamangezgini, sen çıtayı böyle yüksek tutuyosun ya bilgilendirmede; e şimdi dergi kadrosuna katılınca sınava girecek çocuk gibi hissediyorum kendimi. Sakın sitem sanma ha, seni örnek almak insana ancak gurur verir; Bülent Abi gibisin incelediğin bir konuyu tamamiyle herşeyi ile öğreniyor ve paylaşıyorsun.

Bana da "yine bir Zamangezgini sunumu", demek düşer.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Üstadım hem güzel tarama için hem doyurucu ve eğlenceli bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Caretta dostumuza da paylaşma arzusu ve çizgi roman dünyamızı büyütmek için yaptığı tüm katkılar adına sonsuz teşekkürler.

Ellerinize ve yüreğinize sağlık.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
Konyakçı içikiyi bırakıyor, Doktor mutfakta patates soyuyor, Tom Miks yüzerken don katına Kızılderililere yakalnıyor, pek aksiyon adamı sayılamayacak Albay Brown yaralanıyor...

Defalarca okumuş olsam da her zaman Teksas ve Tommiks okumaktan keyif alırım. Teşekkürler, dostum.
 

kmltuncer

Süper Üye
12 Eki 2009
1,038
2,458
Yalova
Paylaşım ve bu detaylı bilgilendirme için teşekkürler.Emek sahiplerinin ellerine sağlık....
 
Üst