Tombraks Tay cilt 253 ilk kez sadece Çizgi Diyarı'mızda.Üstelik tek sayfa düzenlemeli

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Tombraks Tay cilt 253 Kutsal Dağ ilk kez sadece Çizgi Diyarı'mızda.Üstelik tek sayfa düzenlemeli olarak.Tombraks hakkında biri pek olumlu sayılamayacak diğeri ise olumlu görüşler içeren iki kısa inceleme var.Ama ortaya kapakları çizen Naci Köksal'la ait tay cilt 298 kapağıyla ilgili bir olayı anlatan yazıyı koydum.
Sevgili dostum Caretta'nın hazine sandığından gelen cilt 253 içinde kurşun kalemle karalamalar vardı.Herhalde daha önceki sahiplerinden olan bir çocuk bilhassa Tombraks'ın şapkasını bereket ki kurşun kalemle bir hayli karede boyamış.Temizlemek baya uğraştırdı beni doğrusu....Ayrıca içinde 66.sayfadan sonra 30 sayfalık Kit Karson serüveni var.İyi okumalar...


Tombraks Tay cilt 253 ilk kez sadece Çizgi Diyarı'mızda.Üstelik tek sayfa düzenlemeli olarak mediafire cbr 47mb:




Tombraks Tay cilt 253 ilk kez sadece Çizgi Diyarı'mızda.Üstelik tek sayfa düzenlemeli olarak boxca cbr 47mb:


newpdfdocument3pdf000lul.jpg


newpdfdocument3pdf002vrv.jpg


newpdfdocument3pdf021vcv.jpg


newpdfdocument3pdf067.jpg


alanmistero1.jpg


ALAN MİSTERO_OMBRAKS_TOMBRAKS

İnceleyeceğimiz karakteri nedense çizgi roman aleminde kalpten seven birisine rastlamadım. Hep bir tereddütle, hep bir kuşkuyla bakılan bir adamdır Tom Braks. 1969 yılında Tay Yayınları'ndan piyasaya sürülen aynı isimli çizgi romanda Amerika'da taşra, şehir merkezi, banliyö demeden kötülerin peşinde (her zaman olduğu gibi) 2 yardımcısı ile koşuşturan saçları yıllar geçtikçe sarıdan, kızıla, esmerden siyaha dönmüş acaip bir arkadaştır. Aslında ilk olarak İtalya'da Alan Mistero, Fransa'da Ombrax adıyla yayınlanmıştır ki, Tay Yayınları bu ismi alıp başına Tom ekleyerek bildiğimiz ismi ortaya çıkarmıştır. Bir kere Tommiks'in asıl adı olan Tom ile karıştırılmaması için soyadıyla anılması önemlidir. 2 yardımcısı çizgi roman tarihinin Çiko'dan sonra en fonksiyonsuz yardımcılarındandır ki bir tanesi köfteden başka bir şey yemek istemeyen Köfteci Tonton diğeri de, benzer çizgi romanlarda görülmemiş şekilde burjuvazinin temsilcisi barondur. Gerçi nerenin baronudur o pek açıklanmamıştır ama ismi vardır işte. Bunun dışında ince bıyığı, fötr şapkası ve sarı kareli gömleği ile olabildiğince antipatik bir tiptir. Tonton köfte tutkusunun yanında bir de içkiye düşkündür. Baronda kumarbazdır. Kısacası kız verilmeyecek adamlardır bu ikisi. Zaten yaşları kırkı geçmesine rağmen bu iki sap kuyruk gibi Tom Braks'ın ardında dolaşırlar.

generatetextephp.jpg


Tom Braks'ın hatırlarsınız en büyük sırrı kılık değiştirmesidir. Her bölümde bıyıklıdan sakallıya, çinliden kızılderiliye, kadından erkeğe her türlü canlının kılığına girebilen Braks yanında bununla ilgili bir çanta taşır. Her bölümde ekseriyetle aranan suçlunun ya da kaçırılacak masumun kılığına girer ve sonunda sözüm ona twist yapar. Bir bölümde işi abartıp Bizon kılığına girdiği söylentidir ve gerçeği yansıtmaz. Çizgi romanlardaki diğer kahramanların aksine Tom Braks'ın kıyafeti de bir acaiptir. Kızılmaske'nin, Zagor'un, Kaptan Swing'in, Çelik Blek'in kendine ait kıyafetleri varken bu abimiz çıplak bedenine bir tane püsküllü yelek geçirip ortalarda dolaşmakta ve her nasılsa çetin Nevada steplerinde bir nezle bile olmadan hayatını sürdürmektedir. Başta da belirttiğim gibi gerek uzmanlık alanının tam belli olmaması, askerliğini yapıp yapmadığı konusunda türlü söylentilerin olması (Kaptan Swing, Tommiks ve Blek ordu kökenlidir örneğin), sürekli kılıktan kılığa girerek yanar döner bir adam olduğunu kanıtlaması Suzi veya Betty gibi bir sevgilisinin olmamasına rağmen yanında 2 tane kılkuyruk dolaştırması kendisi hakkında olumsuz düşüncelerimin oluşmasına yol açmıştır.Flying Dutchman



yulbrynnerwestworldtombrakscoverillustration01.jpg

1973 yapımı fantastik bilimkurgu türü, kült filmler arasına yerleşmiş olan başrolünde Yul Brynner'ın oynadığı "The Westworld" filminden aynen esinlenilmiş bir sahne ile, 1981 yılında 30 sene önce basılmış olan Tay Yayınları'ndan çıkan 298 No'lu "Çolağın İntikamı" isimli TOM BRAKS çizgi roman cildinin, ressam ve illustratör Naci Köksal tarafından çizilmiş orijinal kapak resmi.
yulbrynnerwestworldtombrakscoverillustration02.jpg

Mint kondisyonda 30 sene boyunca solmadan ve bozulmadan saklanmış bu klasik Yul Brynner pozu, kitabın , içeriğindeki hikaye ile alakası olmamasına rağmen sadece pazarlama amaçlı olarak kapağa basılmış.
yulbrynnerwestworldtombrakscoverillustration06.jpg



Alan Mistero_Bugün Tom Braks’tan bahsetmek istiyorum. Çocukken halam İstanbul’dan geldiğinde, Sedat Abi’min okuduğu onlarca çizgi romanı da beraberinde benim okumam için getirirdi. Sanırım hayal gücümün bu denli geniş olmasını, o yaşta okuduğum çizgi romanlara borçluyum. Zagor, Kaptan Swing, Tommiks ve elbette Tom Braks. Tom Braks vahşi batının en hızlı kılık değiştiren kahramanıydı. Yanında ondan hiç ayrılmayan iki dostu, köfteci TonTon ve asil Baron, ile birlikte kötülerin baş düşmanı, iyilerin yardımsever kahramanıydı hep. Diğer kahramanlar da elbette hep iyilerin yanındaydı, ama Tom Braks’ı oldum olası daha çok sevdim hep.
Ben çocukken, diğer pek çok çizgi roman gibi Tay Yayınları yayınlardı Tom Braks’ı da. Son 15 yıldır hiçbir yerde yeni çizimlerini bulamamıştım. Ancak Tom Braks sevenler için mükemmel bir haberim var.. Geçen ay gittiğim Kitap Fuarı’nda, Büyülü Rüzgar’ın standını ziyaret ettiğimde, Tom Braks’ın yeni sayılarını gördüm. İlk 7 sayısı hazırdı ve hemen satın aldım. Bundan sonra da düzenli olarak yeni sayıları almaya karar verdim.. Gelelim Tom Braks’ın hikayesine..
Çizeri esseGesse Teksas ve Tommiks’i çizmeyi bıraktıktan sonra bir anlamda esseGesse’yi de geride bırakmak istemiş ve yeni ismi SiSaG ile kendi yayınevlerini kurup yoluna bu şekilde devam etmişler. SiSaG yine muhteşem üçlünün isimlerinin baş harflerinden oluşuyordu. İlk ürünleri Alan Mistero, yani bizim bildiğimiz adıyla Tom Braks idi. 16 sayfalık, 24 fasikül halinde Tom Braks çizen esseGesse kısa sürede Alan Mistero’nun yayınına son verdi. O dönemde Fransızlar tarafından çok sevilen Tom Braks, bundan sonraki hayatını uzunca bir süre Ombrax adıyla sürdürdü. esseGesse İtalya’dan sonra Fransız Lug Yayınevi için 128 sayfa çizdi ve bıraktı. O arada üçlü ile çok çalışmak isteyen Sergio Bonelli, en etkili teklifini yaptı ve Kaptan Swing için esseGesse ile el sıkıştı.
Tom Braks İtalya’da yayınlanan 24 fasikülün ardından yayın hayatına Comandante Mark ve Collana Araldo adıyla yayınlanan Kaptan Swing maceralarının arkasında 32 sayfalık maceralar halinde devam etti. Türk okuru Tom Braks maceralarıyla ilk olarak 1969 yılında Tay yayınları aracılığıyla tanışmışlar. Tay Yayınları bu yeni kahraman için isim olarak Alan Mistero’dan çok, Fransızların Ombrax’ını uygun gördü ama bir farkla.. Başına “T” koyarak.. Tom Braks’ın fikir babası yıllar önce esseGesse’nin Tommiks’in içinde çizdiği, sürekli kılık değiştiren Binbirsurat olmuştur. Kızıl saçlı kahraman, iyi yürekli bir silahşördür. Kızılderili Mohawklar ile yaşar ve sadık dostları köfteci Tonton ve asil Baron ile kötü adamların korkulu rüyasıdır. Çantasındaki makyaj malzemeler ile her an her yerde kılık değiştirebilir.
Hozcomics Tom Braks’ı 1 Ocak 2010 ‘dan itibaren yeniden çizmeye başlamış. İki ayda bir yayınlanıyor.Onur Özalp.

ZAMANGEZGİNİ BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKEDEN
 
Son düzenleme:

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
Gecenin bu saatinde boş boş dolaşırken , bu nasıl bir hediyedir böyle bu güzel açıklamalar ve harika çizgi roman için teşekkürlerimi sunarım :)
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,473
Görüşler güzeldi özellikle 2.görüş çok hoşuma gitti,okurken güldüm...
Sevgili kardeşim bilgilendirme ve de bu güzel kitap için çok teşekkür ederim.Klasik,harika bir Zamangezgini çalışması daha.
Değerli kardeşim sana ve Caretta kardeşime çok çok teşekkürler ederim,gününüz güzel geçsin.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Sunumları fazla kişinin okumadığını biliyorum.Ama sunum hazırlamadığım da bana bir şeyler eksikmiş gibi geliyor.Az sayıda okuyan olsa da, bu özenli okuyucular için sunum hazırlamadan edemiyorum.Hepinize çok teşekkür ediyorum çizgiroman dostları...
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Sevgili Zamangezgini kim demiş az sayıda insan okuyor diye, onlar okumuyormuş gibi yapıyor :); hem üzülme ben gerekirse üçer kez okurum okuyucu sayısı çoğalmış gibi olur ( bak bu bilgilerden mahrum olmamak için saçmalıyorum yani :) ). Hem sunum hem paylaşım için çok teşekkürler. Bilgilendir bizi. Rahmetli Uğur Mumcu, "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanlardan" yakınarak şehit oldu.
 

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
847
Caretta dostumuza paha biçilemez hazine sandığı için; Sevgili zamangezgini sana da eğlenceli ve bilgilendirici sunumun, harika tarama ve düzenlemen ayrıca da karşılıksız paylaşım ruhun için sınırsız teşekkürlerimi sunarım...
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Bu güzel sunumları okumamak mümkünmü,en az çizgi roman kadar değerli bu yazılar,ellerine sağlık dostum.
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,690
4,845
Yine tam bir ansiklopedi hazırlamışsın aziz dostum. Ellerine sağlık çok güzel hepside.
 

kinowa

Süper Üye
5 Nis 2009
2,784
4,403
Gerçekten gece gece ne güzel oldu..araştırmacı taramacı tadındaki bu şahane paylaşım için çok teşekkürler :) :)


 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
tom braks artık okumadığım serilerden,
bu sunumsa çok eğlenceliydi,
hatta tüm sunumlar böyle olsa da
hem eğlensek hem bilgilensek,ne güzel olur,
biraz zor olabilir ama güzel olur... :D
teşekkürler bayhun dostum...
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,024
Teşekkürler üstadım.Hiç okumadığım bir macera ile karşılaştım taramada son derece kaliteli.
 
Üst