Tina Ceylan Yayınları Sayı 062

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
TİNA sayı 62 _ /28 Ağustos 1968/


Ceylan Yayınları tarafından haftalık olarak genç kızlara yönelik bir dergi olan Tina'nın ilk sayısı 5 Temmuz 1967 tarihinde yayınlanmıştır.

Tina, kapakları dahil yirmi sekiz sayfalık dergisinde çok çeşitli, ama neredeyse hepsinin kahramanı genç kız olan çizgiroman başlıkları tefrika etmiştir. Siyah-beyaz olarak basılan iç sayfaları başlangıçta ünlü James Bond ile paralellikleri olan ve onun soyadını kullanan Gizli Ajan-Jane Bond; cesur bir genç kızın Yahşi Batı'ya giden kervan arabalarını korumasını konu edinen Batıya Göç Edenler; Birleşmiş Milletler delegelerinin çocukları için Karayipler'de açılan bir okulun öğrencilerinin maceralarının anlatılığı Açık Hava Okulu; Uzakdoğulu küçük bir kızın öyküleriyle Sevgili Chum Yum Yum; ıssız bir adada mahsur kalan iki kızın yer aldığı Papağan Adasında İki Kişi; Kathy, Sally ve Fran adlı üç gelecek zaman hostesinin serüvenleriyle Feza Kızları; müzikli konularıyla Jackie ve Deli Gençlik; Barbie-Manken Kız ile karikatürize ve mizahi başlık Afacan Cüceler adlı çizgiromanlar doldurmuştur. Sonraki Tina sayıları ise karikatürize ve tek sayfalık öyküleriyle Gi-Gi ve Go-Go ile Tina'nın köpeği olarak lanse edilen Karabaş eklenmiş, onları bir roman uyarlaması olan Küçük Kadınlar; Cesur Alona; Neşeli Günler; Cici Mimi adlı yarım sayfalık bant; Küçük Balerin; annesi hastalanınca dev bir şirketin yönetimini üstlenen Başkan Jeri; Harika Kız Julie; Sylvie'nin Kuklaları; Marie Curie; Uzaydan Gelen Kız Serena; Deniz Kızı Milly; Sinderella Liz; resimli roman formatıyla Dombey ve Oğlu ile Cesur Köpek; Merküri gezegeninden Dünya'yı tanımak için gelen bir başka uzaylı kızın serüvenlerini konu alan Sandra Dünyayı Dolaşıyor; Küçük Peri; Adalı Kız; Yetim Kız Nita; Anna ve Siyam Kralı; Esrarlı Bahçe ve dergiye adını veren karakterin yer aldığı Canım Tina başlıklı çizgiromanlar birbiri peşi sıra takip etmiştir.

Dergi, diğer Erdoğan Egeli patentli Çiğdem ve Prenses gibi yine genç kızlara yönelik yayınlardan çok daha uzun ömürlü bir yayın hayatı yakalamış ve yıllara meydan okuyan popülaritesiyle 1970 yılı ortalarına dek bayilerden okuyucusuna ulaşmıştır. İngiliz Fleetway Publications adlı yayınevi tarafindan aynı isimle hazırlanan Tina, hemen tüm Avrupa'da benzerleri çok olan ve küçük yaştaki -bilhassa- genç kızlara seslenen bir dergidir. Ön kapaklarda yer alan konu her sayısında canlı renklerle hazırlanmış illüstrasyonlarla öne çıkan, daima temiz yüzlü ve mutlu olduğu her halinden belli olan genç bir kız çocuğu olmuştur.

Ceylan Yayınları'nı babasının ölümünden sonra devralan Osman Egeli, 10 Haziran 1987 tarihinden itibaren Tina'yı yepyeni içerikle tamamen renkli ve haftalık olarak yeniden yayınlamaya başlamışsa da sadece 6 sayı çıkan bir dergi olarak kalmıştır.

SEVGİLİ DOSTLAR;SİZLERDEN RİCAM İNDİRİP OKUDUKTAN SONRA YUKARIDAKİ DEĞERLENDİRME BUTONUNA TIKLAYARAK PAYLAŞIMIMI DEĞERLENDİRMENİZİ İSTİYORUM.BAKALIM BU NE İŞE YARIYORMUŞ!..

Tina sayı 62 _ 28 Ağustos 1968 cbr mediafire:


newpdfdocument3pdf000msm.jpg


newpdfdocument3pdf013lil.jpg


newpdfdocument3pdf019dyd.jpg


newpdfdocument3pdf022.jpg


newpdfdocument3pdf023.jpg


newpdfdocument3pdf026ege.jpg


BAYHUN ÖNTÜRK_ZAMANGEZGİNİ VARÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,946
denize sıfır
Bu tarz dergilerde sizin köşeniz'de yazan yazıları okumayı seviyorum.:)zaman gezgini bizi Tina'yla tanıştırdığın için teşekkürler.:)
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,829
Tina'yı ilk defa duyuyorum, orijinalini görmek isterdim doğrusu ama sayenizde haberdar oldum teşekkürler.
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Jackie ve Deli Gençlik ile Barbie Manken Kız'ı o dönem hoppa:) bulurdum

Ama Tina'nın en cazip yönü, zamangezgini dostumun belirttiği gibi kapaklarındaki temiz yüzlü genç kızlardı

Tina yazısının yanında yer alan Ceylan logosu, sayı, tarih ve fiyat klişesi halen çok hoşuma gider

O yılların Süpermen'inde, Ceylan'larda, 1001 Roman'larda, Teksas ve Tommiks'deki bu klişe bana en sevdiğim şeyi, çizgi romanı hatırlatan, heyecanlandıran bir alameti farikadır
 

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,482
Değerli dostum ,
Bu kıymetli paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım.
Sevgi ve saygılarımla.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,007
Sarıyer
Zamanında "kız" dergisi diye burun kıvırdıklarımı bile bugün bana okutuyorsun ya, helal olsun sana Bayhun.

Teşekkürler, dostum.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,290
4,461
Bu dergileri ancak senin sayende görebilirdim ve öyle de oldu.
Sevgili kardeşim çok teşekkür ederim,paylaştığın için verdiğin emek için sağolasın en iyi akşamlar dilerim.
 

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
637
1,445
Vaktiyle bu dergiyi ablam alırdı (bugün 52 yaşındayım ablamsa 60) o zamanlar okumayı yeni sökmüş bir çocuk olarak kem küm okumaya çalışırdım, genellikle bir şey anlamazdım. Bana bu nostaljiyi yaşattığınız için teşekkürler.
 

thorkill

Yeni Üye
26 Mar 2013
84
120
Değerli dostum ,
Bu kıymetli paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım.Ayrıca bu derginin cilt 7 olarak elimde 1 tanesi kalmış ki her elime aldıgımda beni yenimahalle ankarasına çocukluguma götürür,
Sevgi ve saygılarımla.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,131
20,696
sevgili zaman gezgini;
bu tip kareleri çok beğeniyorum.büyük emek verilerek
çizilmiş eski çizgi romanlar.çizgi dediğimiz kareler
bunlar olsa gerek.günümüzde bunlara çizerler pek
ulaşamıyor gibi.özlemimi gideriyorsunuz.çok çok
teşekkürler.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Bu harika paylaşım, açıklama yazısı ve emekleriniz için çok teşekkürler.
Çocukluğumda ayrı bir yeri olan ve "Bir daha nerde bulurum artık?" diye düşündüğüm Tina dergisini de bu forumda buldum ya... İnanamıyorum gerçekten... Çizgi Diyarı, özel üyeleri ve kendine has duruşu ile bambaşka bir platform. Bu ortamı bize kazandıran tüm kurucu üyelere ve yönetim grubuna bir kez daha en içten teşekkür, sevgi ve saygılarımla...
 
Üst