Tina Ceylan Yayınları Sayı 061

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
TİNA sayı 61 _ /21 Ağustos 1968/


Ceylan Yayınları tarafından haftalık olarak genç kızlara yönelik bir dergi olan Tina'nın ilk sayısı 5 Temmuz 1967 tarihinde yayınlanmıştır.

Tina, kapakları dahil yirmi sekiz sayfalık dergisinde çok çeşitli, ama neredeyse hepsinin kahramanı genç kız olan çizgiroman başlıkları tefrika etmiştir. Siyah-beyaz olarak basılan iç sayfaları başlangıçta ünlü James Bond ile paralellikleri olan ve onun soyadını kullanan Gizli Ajan-Jane Bond; cesur bir genç kızın Yahşi Batı'ya giden kervan arabalarını korumasını konu edinen Batıya Göç Edenler; Birleşmiş Milletler delegelerinin çocukları için Karayipler'de açılan bir okulun öğrencilerinin maceralarının anlatılığı Açık Hava Okulu; Uzakdoğulu küçük bir kızın öyküleriyle Sevgili Chum Yum Yum; ıssız bir adada mahsur kalan iki kızın yer aldığı Papağan Adasında İki Kişi; Kathy, Sally ve Fran adlı üç gelecek zaman hostesinin serüvenleriyle Feza Kızları; müzikli konularıyla Jackie ve Deli Gençlik; Barbie-Manken Kız ile karikatürize ve mizahi başlık Afacan Cüceler adlı çizgiromanlar doldurmuştur. Sonraki Tina sayıları ise karikatürize ve tek sayfalık öyküleriyle Gi-Gi ve Go-Go ile Tina'nın köpeği olarak lanse edilen Karabaş eklenmiş, onları bir roman uyarlaması olan Küçük Kadınlar; Cesur Alona; Neşeli Günler; Cici Mimi adlı yarım sayfalık bant; Küçük Balerin; annesi hastalanınca dev bir şirketin yönetimini üstlenen Başkan Jeri; Harika Kız Julie; Sylvie'nin Kuklaları; Marie Curie; Uzaydan Gelen Kız Serena; Deniz Kızı Milly; Sinderella Liz; resimli roman formatıyla Dombey ve Oğlu ile Cesur Köpek; Merküri gezegeninden Dünya'yı tanımak için gelen bir başka uzaylı kızın serüvenlerini konu alan Sandra Dünyayı Dolaşıyor; Küçük Peri; Adalı Kız; Yetim Kız Nita; Anna ve Siyam Kralı; Esrarlı Bahçe ve dergiye adını veren karakterin yer aldığı Canım Tina başlıklı çizgiromanlar birbiri peşi sıra takip etmiştir.

Dergi, diğer Erdoğan Egeli patentli Çiğdem ve Prenses gibi yine genç kızlara yönelik yayınlardan çok daha uzun ömürlü bir yayın hayatı yakalamış ve yıllara meydan okuyan popülaritesiyle 1970 yılı ortalarına dek bayilerden okuyucusuna ulaşmıştır. İngiliz Fleetway Publications adlı yayınevi tarafindan aynı isimle hazırlanan Tina, hemen tüm Avrupa'da benzerleri çok olan ve küçük yaştaki -bilhassa- genç kızlara seslenen bir dergidir. Ön kapaklarda yer alan konu her sayısında canlı renklerle hazırlanmış illüstrasyonlarla öne çıkan, daima temiz yüzlü ve mutlu olduğu her halinden belli olan genç bir kız çocuğu olmuştur.

Ceylan Yayınları'nı babasının ölümünden sonra devralan Osman Egeli, 10 Haziran 1987 tarihinden itibaren Tina'yı yepyeni içerikle tamamen renkli ve haftalık olarak yeniden yayınlamaya başlamışsa da sadece 6 sayı çıkan bir dergi olarak kalmıştır.



TİNA sayı 61 _ /21 Ağustos 1968/Boxca CBR:



TİNA sayı 61 _ /21 Ağustos 1968/Mediafire CBR:



tina6101.jpg


izgiromanansiklopedisi588.jpg


tina.jpg


newpdfdocument3pdf013ono.jpg


newpdfdocument3pdf019hoh.jpg


newpdfdocument3pdf026hhh.jpg


newpdfdocument3pdf027sds.jpg


BAYHUN ÖNTÜRK_ZAMANGEZGİNİ
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Çok beğeneni var, az teşekkür edeni
gerçekten ilginç bir dergi..
Erkek kahraman egemenliğine son vermesi çok güzel..
Ben zaten kahramanın kadın ve güzel olanını severim..
İnşallah arkası gelir..
Teşekkürler..
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,854
Kitabın tanıtımından,kitabı okumuş kadar oldum:D
Eline sağlık değerli dostum,güzel paylaşım ve tanıtımlar için teşekkür ederim.
 
12 Şub 2010
15,006
543,638
Genç kızlar için yayınlandığı konusunun genç kızlara yönelik reklam amaçlı olduğu kanısındayım. 1001 Roman ve Ceylan dergilerinin çağdaşı olan bu dergiyi de zevkle okuyordum. Fiyatı diğer dergilere göre daha pahalıydı. Fasikülden ziyade ciltleri dolaşıyordu ikinci el olarak.

Zamangezgini dostumun her sunumunda olduğu gibi burada da dergi içindeki maceraları tanıtması çok iyi oldu. Tüm maceralar gözümün önüne geldi ve zamanda keyifli bir gezinti yapmış oldum.

Ceylan Yayınları'nın çizgi roman tarihimizdeki müstesna yerini bu eserler paylaşıldıkça yeniden hatırlıyorum ve takdir duygularım pekişiyor.

Ansiklopedik bilgilendirme şahane olmuş, çok teşekkür ediyorum dostum
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Dostlar yazılması gerekenleri yazmışlar.
Ben de kabul edilmesi temennisiyle
naçizane gönülden teşekkürlerimi iletiyorum.
Sağ olun, var olun.
Saygılarla...

bayrakzaf.gif
 
Üst