Tenten Kaçakçılar Peşinde - Karaca Yayınevi

12 Şub 2010
15,006
543,642
Karaca_Tenten_KP_01.jpg






Sayın Sarkomer şahsında
Tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla​
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Tenten 19. Albüm'ün Farklı İsimleri

Bu değerli albüm için ne kadar teşekkür etsek azdır sevgili "profesör" üstadım. İyi ki varsınız. Ben de bu albümün zaman içinde aldığı farklı adlara bir vurgu yapmak istedim.

"Hergé"nin çizdiği 19. Tenten macerası 31 Ekim 1956 ilâ 1 Şubat 1958 tarihleri arasında "Tintin dergisi"nde tefrika edildi. Fransızca orijinal adı "Coke en stock"tu ve "ambardaki kömür" anlamına geliyordu. Tabii buradaki "kömür" mecazi anlamında kullanılıyordu. "Kömür" maceradaki köle tacirlerinin esir alıp kaçak olarak geminin ambarına tıktıkları zenci köleler için kullandıkları bir "kod adıydı". Tefrika biter bitmez, yani 1958'de Belçikalı "Casterman" yayınevi ilk orijinal renkli albümü çıkardı, tabii orijinal adı aynı kaldı: "Coke en stock". 1960'ta İngiliz "Methuen" yayınevi ilk İngilizce versiyonunu yayımladı, bu kez albümün adı "The Red Sea Sharks" (Türkçesi "Kızıldeniz Korsanları") olmuştu. 1960'ların başlarında "Karaca" yayınevi tarafından ilk Türkçe versiyonu çıktı, o da orijinalleri gibi renkliydi (sayın "profesör"ün burada sunduğu albüm budur). Karaca yayınevi albümün adının "Kaçakçılar Peşinde" olmasını uygun görmüştü. 1980'lere gelindiğinde "Milliyet Yayınları" albümün adını bu kez "Köle Tüccarları" yapmıştı. Albüm küçük boy ve yanılmıyorsam siyah beyazdı. Nihayet 1990'lı yıllarda önce "Yapı Kredi", 2000'lerde de "İnkılâp" ve "Mandolin" yayınevleri albümü orijinal adının çevirisine en yakın adla yayımladılar: "Ambardaki Kömür". Bu albümlerin fiziksel yapıları da orijinallerine en yakın Türkçe albümler olmuşlardır. Hayal meyal bu maceranın bir yerlerde "Kızıldeniz Korsanları" adıyla da Türkçe çıkmış olabileceğini hatırlar gibiyim, ama bunu kanıtlayabilecek bir belge bulamadım. Belki de hiç olmadı.


Tenten 19. Albüm'ün zaman içinde aldığı farkı farklı isimleri.
Tenten_Ambardaki_K_m_r_versions.jpg

 

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
392
9,657
İstanbul
Karaca yayınevinden yağmurlar başladı Teşekkürler haluk abi eline sağlık takipteyiz
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,072
Birkaç gündür foruma giremediğim için, ne yazık ki bugün görebildiğim Sayın "Profesör"ün harika paylaşımlarından biri daha...
Öncelikle adıma ithaf edilen bu güzel paylaşıma cevap yazmakta geciktiğim için özürlerimin, sonra da teşekkürlerimin kabulünü istirham ediyorum.
Bu vesile ile Sayın "scanfan"a da doyurucu açıklamasından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.
Sayın "Profesör" bir taraftan nadide kitapları tarayıp, düzenleyip, paylaşmaya devam ederken,
diğer taraftan da onure etmeye devam ediyor.
Sayın "Profesör",
size olan minnettarlığımı, saygımı ve sevgimi her yönüyle bir kez daha ifade ediyor,
en güzel günlerin sizlerin olması diliyorum.
Sağlıcakla kalınız.

bayrakzaf.gif
 

gizmoo

Yeni Üye
11 Ocak 2010
109
220
İstanbul
Harcamış olduğunuz zaman ve emek için çok teşekkürler.
80 li yıllarda okumuş olduğum bu kahramanın kitaplarını sayenizde tekrar okumak çok güzel.
 
Üst