Tenten'in Serüvenleri Prof. Turnesol Kaçırılıyor (Karaca Yayınevi)

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,656
Kasımpaşa
Tenten'in Serüvenleri Prof. Turnesol Kaçırılıyor (Karaca Yayınevi)

TKY_001.jpg


Öncelikle bu kitabı bana paylaşmak için gönderen "ATAH" adlı üyemize çok teşekkür ediyorum.

Forumda daha önce Karaca Yayınlarına ait bir Tenten sayısı yayınlanmadığını sanıyorum. Kitap üzerinde yayınlandığı yıla ait bir ibare de göremedim. Bu macera ise daha önce sitemizde Millliyet Yayınları listesinde var.

Uzun zamandır tarama yapmıyordum. Nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde 70 sayfalık kitapta 400 MB büyüklüğüne ulaştım. Bu hali ile hem mediafire'a hem de dosya.co'ya ham ve düzenlenmiş beyaz halini yükledim. İndiren ve dokusunu bozmadan küçülten olursa verdiği linkleri eklerim.

Sayın Haluk YÜCESOY(profesör) üstadımın şahsında tüm babalara, Babalar günü armağanım olsun. Sizlere ve babalarınıza uzun ömürler dilerim. Babaları ölmüş dostalarıma da sabır ve rahmet diliyorum.
İyi okumalar. Saygılarımla!..









...
TENTEN - PROF.TURNESOL KAÇIRILIYOR DÜZENLENMİŞ TARAMA


TENTEN - PROF.TURNESOL KAÇIRILIYOR HAM TARAMA 10.3 MB.rar 10.4 MB



...422 MB'lık taramasını (ham olanını), piksel boyutunu değiştirmeden (yine 2380 piksel) sadece kalite düzenlemesi yaparak 163 MB'a indirdim. Ufak tefek düzeltmeler (deskew, kontrast, renk doygunlaştırması vb) de yaptım. ...






...
Merhaba, çocuklar.
Bir geniş
bir büyük «Merhaba» demek,
sonra bitirmeden sözümü
yüzünüze bakıp gülerek
- kurnaz ve bahtiyar -
kırpmak gözümü...

Biz ne mükemmel dostlarız ki
kelimesiz ve yazısız
anlaşırız...

Merhaba, çocuklar,
merhaba cümleten...

nazım
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Alla alla fesuphanallah buda nerden çıktı şimdi hemde karacandan demekki bu ortalama bir 30 yıllık vardır.Savok birde şu 70 sayfa nasıl 400mb oldu bunu da şarlok holmsa mı bıraksak acaba.Neyse neyse şimdi şu kitaba bi yamulalım bi incik cincikleyelim.Sağol savok.
 
12 Şub 2010
15,006
543,758
Karaca Tenten gibi nadir ötesi bir çizgi romanın paylaşılmasına vesile olan sayın atah 'a ben de teşekkür ediyor ve tüm babalar ile birlikte babalar gününü kutluyorum.

Sayın savok üstadıma da bu anlamlı günde özlediğimiz tarama düzenleme ve şiir için , nazik ithafı için ayrıca teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

16 Sayfalık bir Can Kardeş taraması renkli ve büyük boy olmasından mı neden bilmem 120 MB, bazen 150 MB boyuta ulaşıyor. Bilgisayar veya tarayıcı özelliklerinden veya başka nedenlerden uzun bir süreden bu yana aynı şeyi ben de gözlüyorum. Ham tarama boyutlarına hayret etmekteyim. Bu nedenle hemen tüm paylaşımlarımda yüklemeden önce boyut küçültme işlemi yapmaktayım nicedir.
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,698
47,945
Ben de düzenlenmiş halini beyendim, keyifle de okuyorum.
Teşekkürler Savok, benim için hiç bu kitaptaki gibi hiç sıkış-
tırılmamış paylaşımlar daha çok hoşuma gidiyor..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321
.......Uzun zamandır tarama yapmıyordum. Nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde 70 sayfalık kitapta 400 MB büyüklüğüne ulaştım. Bu hali ile hem mediafire'a hem de dosya.co'ya ham ve düzenlenmiş beyaz halini yükledim. İndiren ve dokusunu bozmadan küçülten olursa verdiği linkleri eklerim.....​

.......16 Sayfalık bir Can Kardeş taraması renkli ve büyük boy olmasından mı neden bilmem 120 MB, bazen 150 MB boyuta ulaşıyor. Bilgisayar veya tarayıcı özelliklerinden veya başka nedenlerden uzun bir süreden bu yana aynı şeyi ben de gözlüyorum. Ham tarama boyutlarına hayret etmekteyim. Bu nedenle hemen tüm paylaşımlarımda yüklemeden önce boyut küçültme işlemi yapmaktayım nicedir.


Taranmış dosya boyutunu etkileyen ilk faktör malûm "çözünürlük"tür. Ama çoğumuzun daha az dikkat ettiği ikinci bir faktör de "jpeg kalitesi"dir. Gerek "ACDSee" gibi bir dosya viewer yazılımının içinden "acquire" komutu yoluyla tarayıcıya ulaştığımızda (ben öyle yapıyorum), veya tarayıcının kendi yazılımı içinden "acquire" komutu ile tarayıcıyı başlatırken genelde karşımıza "jpeg kalitesi" ile ilgili bir komut çıkar Bu jpeg "sıkıştırma oranı"nı gösterir. Aynı çözünürlüğü, mesela "300 dpi", seçmiş olsak bile "jpeg kalitesi"ni %100'e getirmişsek tek bir sayfa bile 8-15 MB yer kaplayabiliyor. Ben genelde %80 kaliteyi seçiyorum, aynı 300 dpi çözünürlüğü kullanığım halde tek bir sayfa 1-3 MB büyüklüğünde kalıyor. Çok düşük kaliteleri de seçmemek gerek. Mesela ACDSee'nin default ayarı %60'tır. Dosya kalitesini sonradan küçültmek pek randımanlı olmayabilir, kalite kaybı olabilir. Zira bunu yapan yazılımlar genelde küçültme işlemini çözünürlüğü düşürerek yaparlar. Oysa tararken "jpeg kalitesi" ayarı ile oynarsak çözünürlük aynı kalır ama jpeg "sıkıştırma oranı" değişir, yani kalite ötekinde olduğu kadar düşmez. Şu anda uzakta bir bilgisayardan eriştiğim için görüntü yakalama sureti ile örnekler veremiyorum. Sonra ekleyebilirim.

Kalite_Testi_ekran_g_r_nt_leritoplu.jpg



18,5x26,5 boyutlarındaki bir "Karaoğlan" kapağını çeşitli çözünürlük ve sıkıştırma ayarlarıyla tarayarak sonuçlardan örnek vermek istedim. Üst sıra 300 dpi, alt sıra 200 dpi tarandı. Sıkıştırma (kalite) oranları 100, 80, 60 ve 20. Tek sayfa boyutu kabaca 3 MB ilâ 500 KB arasında değişiyor, yani ayarlara bağlı olarak 6 misli bir fark var. Buradaki örnek görüntüden kalite farkları anlaşılmaz, gerçek kalite farklarını test etmek için aşağıdaki rar dosyasını indirip açın (cbr yapmayın, jpeg görüntüleyicilerde büyüterek inceleyin), içinde resimde görülen jpeg görüntü dosyalarının 7'si de mevcut. Kendinize en uygun ayarı seçmede yol gösterici olabilir.

Özetle: (1) kalite-hacim dengesini gözetmek gerekir. Hacimden kazanacağım derken kaliteden de ödün vermemek gerek. Size en iyi gözüken ayarları deneyerek bulun. (2) İkinci olarak da ayarlara baştan, yani tararken karar vermek gerekir. Sonradan boyut küçültme sırasında çözünürlükten ödün verilmiş olur.

Küçük boyutlu dosyalar tabletlerde, cep telefonlarında ve laptop ekranlarında fena durmazlar. Ama ekran boyutu büyüdükçe kalite farkı hemen ortaya çıkar. Yani kalite mi, boyut mu ikilemi her zaman beni meşgul etmiştir. Küçük bir boyutu büyüterek tekrar kalite kazandırmak mümkün değildir, kaybolan pikseller kaybolmuştur artık. Ancak yüksek kalitede taranmış bir kitabı her zaman küçültmeniz ve değişik dağıtımlarda kullanmanız mümkündür. Keşke mümkün olsa da tüm paylaşımlar 2 ya da 3 kalitede (2 ya da 3 farklı boyutta) birden sunulsa. Sayın Savok daha önce üç değişik düzenlemeyle Tina'ları sunmuştu ve çok devrimci bir girişimdi bence. Bu sunumu da 400 MB görünce dur dedim, bu kez de üç farklı kalite (çözünürlük-sıkıştırma) de mi sunumlar geliyor yoksa. Tabii bu çok zaman alıcı bir uğraşı, bir de düzenleme şekilleri ile kombine edildiğini düşünün, tek kitapta onlarca dosya. Belki de ileride...(!)
Elinize ve emeğinize sağlık sayın "Savok".

 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,629
Kitabı gönderen atah kardeşimiz tarayıp bizlere bu güzel eseri kazandıran adminimize çok teşekkürler.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,072
Sayın Savok,
Değerli dostum.
Tarayıp paylaştığınız TENTEN macerasının 380 MB olanı indirip 12,9 MB olarak küçülttüm kareleri yan yana koyarak baksanız dahi farkı anlamak mümkün değil.
Diğeri ise 402 MB onu da indirip küçülttükten sonra ( Sanırım en fazla 14 MB de o olur )aynı sayfaya link vermeye çalışacağım.
En kısa zamanda paylaşmaya çalışırım.
Selam sevgi ve saygılarımla

NOT :
Ek bilgi : 408 MB lik ham düzenlemeyi de indirip küçülttüm O da 10,3 MB lik bir yer kapladı.
Orjinal paylaşımda her kare fotoğraf ortalama 5-6 MB yer tutarken bu rakam küçültülmüş dosyada her kare fotoğraf için ortalama 190-200 KB a düşmekte ki bu da çok büyük bir fark.
Bu programı pek önemsemiyor çoklu fotoğraf paylaşımlarında kullanıyordum.
Sanırım forumumuzda Kota ve yer kaplama konusunda sıkıntı çeken arkadaşlarımıza çok yararlı olabilir.
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,610
hiçbiryerde :)
Teşekkür ederim dostum,
kaliteli taramayla her türlü
düzenleme şiir gibi oluyor!
Atah dosta da bir "merhaba"...
Selamlar, sevgiler...
 
Son düzenleme:

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,072
Değerli dostum TENTEN çizgi romanını küçültülmüş dosya boyutlu linkini veriyorum.
İnceleyin lütfen.
Selamlar....
Ahmet ERDEN

TENTEN - PROF.TURNESOL KAÇIRILIYOR DÜZENLENMİŞ TARAMA



TENTEN - PROF.TURNESOL KAÇIRILIYOR HAM TARAMA 10.3 MB.rar 10.4 MB
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321

Sayın "Savok"un 422 MB'lık taramasını (ham olanını), piksel boyutunu değiştirmeden (yine 2380 piksel) sadece kalite düzenlemesi yaparak 163 MB'a indirdim. Ufak tefek düzeltmeler (deskew, kontrast, renk doygunlaştırması vb) de yaptım. Böyle ender bulunan, kıymetli bir albümün hacmini daha da küçültmek istemedim. Umarım işe yarar. Elimde daha önce bir yerlerden indirmiş olduğum 31 MB'lık bir versiyon da vardı, ama onun kalitesini pek beğenmedim (zaten tarayandan izin almadan burada paylaşmak etik olmazdı_hem nereden indirdiğimi bile unutmuşum). Umarım 163 MB'lık bu versiyonu da beğenirsiniz. En azından bunu evdeki bilgisayarınızda/arşivinizde muhafaza ederken, daha küçük hacimli olan başka bir versiyonunu da tablet veya cep telefonunuzda taşırsınız. Aslında 68 sayfalık büyük boy bir albüm için 163 MB fazla sayılmaz, ÇD'nda 16 sayfalık mizah dergileri de paylaşılıyor, onların çoğu 70-80 MB civarında! Oran olarak buradaki Tenten'in boyutu küçük bile sayılabilir. Bol kitaplı günler dilerim.
(rar-->unrar)

TNTN_Prf_Turnsl_Ka_rlyr_sayfa.jpg


 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,072
Burada yorumları okuyana tüm dostlarıma.....
Yukarıda yazmış olduğum ilk yorumumda ;
" TENTEN macerasının 380 MB olanı indirip 12,9 MB olarak küçülttüm..."
gibi bir ifade kullanmışım ki bu çok iddialı bir cümle olmuş.
Zira bu şekilde dosyaları büyültüp küçültecek kadar teknik bir bilgi ve donanıma sahip değilim.
Kullanmış olduğum bir program aracılığıyla dosyaların ebatlarının küçültülmüş olduğunu belirtmek isterim.
Saygılarımla.
Ahmet ERDEN
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,656
Kasımpaşa
Sayın üstadım aerden ve sayın scanfan'a nezaket ve emekleri için teşekkür ederim.

Her iki üstadımın verdiği linkleri ana mesaja taşıdım. İsteyen oradan da indirebilir.

Bu arada sayın scanfan'ın örnek olarak kapak resimlerini verdiği Karaoğlan bizde var mıydı acaba? Yoksa isterim, hatırlatayım dedim..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321
Sayın üstadım aerden ve sayın scanfan'a nezaket ve emekleri için teşekkür ederim.

Her iki üstadımın verdiği linkleri ana mesaja taşıdım. İsteyen oradan da indirebilir.

Bu arada sayın scanfan'ın örnek olarak kapak resimlerini verdiği Karaoğlan bizde var mıydı acaba? Yoksa isterim, hatırlatayım dedim..


Sayın "Savok", bahsettiğiniz "Karaoğlan" macerası "Kayıp Ülke" ÇD'da mevcutmuş (ben de yeni farkettim). "Güneş Gazetesi Yayınları Renkli Serisi"nden çıkan bu ilk macera 9 fasikülde tamamlanmış, fasiküllerin tamamı ÇD'da mevcut. Benim görüntü örneği olarak sunduğum kapak bu fasikülleri içeren "1. cildin kapağı" olduğu için ilk bakışta size yabancı gelmiş olabilir.

"Bu arada, ÇD'nın nasıl deniz derya bir mecra olduğu da bir kez daha kanıtlanmış oldu. Bir yıla yakın bir süredir her gün içine daldığım halde, halâ keşfedilmemiş köşeleri karşıma çıkabiliyor. Bu çok iyi."

 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,656
Kasımpaşa

Sayın "Savok", bahsettiğiniz "Karaoğlan" macerası "Kayıp Ülke" ÇD'da mevcutmuş (ben de yeni farkettim). "Güneş Gazetesi Yayınları Renkli Serisi"nden çıkan bu ilk macera 9 fasikülde tamamlanmış, fasiküllerin tamamı ÇD'da mevcut. Benim görüntü örneği olarak sunduğum kapak bu fasikülleri içeren "1. cildin kapağı" olduğu için ilk bakışta size yabancı gelmiş olabilir.


Üstadım ama bu elinizdeki şekli ile yok... Yani var ama eksik... Benimki çizgi romanda doymak bilmeyen bir açgözlülük ama bu hali ile de arşivdeki yerini almasını arzularım. Sonra sizin taramanız muhakkak ki daha farklı olacaktır. Bir boş kaldığınızda rica ederim. Saygılarımla..
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,143
Sevgili adminim.
Güzel paylaşım yapmışsın ama kotayı da patlatmışsın.:Z
Emek dolu olduğu her halinden belli olan paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.
Başlamışken devamı olsun.:mad:;)
 
Üst