Tintin and the Golden Fleece (1965)- film kitabı

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Tintin and the Golden Fleece (1965)
("Tenten ve Altın Post, 1965")
Film Kitabı
Buradaki versiyonun dili: İngilizce (Fransızcası da var)
Kitabın yayın tarihi: 1965
Kitabın dayandığı sinema filminin tarihi: 1961
Kitabın dayandığı sinema filminin adı:
"Tintin et le mystère de la Toison d'Or"
("Tenten ve Altın Postun Esrarı")


Tintin_and_the_Golden_Fleece_1965_kapak.jpg

(Mega)

Bilindiği gibi Tenten albümleri ve çizgi filmleri dışında iki tane de gerçek karakterlerle çevrilmiş Tenten sinema filmi vardır (2011 yılında çıkan Spielberg'in Tenten filmini saymıyorum, çünkü o film gerçek oyuncular üzerinde kaplama yapılarak "Motion Capture" tekniğiyle çekildi, yani bir tür 3D animasyon filmidir. Diğerleri de animasyon filmleridir). Gerçek karakterlerin rol aldığı Tenten filmlerinden ilki ve genel kanıya göre (Tentenologlara göre demek daha doğru olacak) en iyisi olan 1961 Belçika-Fransa ortak yapımı "Tintin et le mystère de la Toison d'or"du (tercümesi "Tenten ve Altın Postun Esrarı", Türkçe adı "Tenten ve Altın Post"). Sayın "4you007" 1961 tarihli filmi daha önce ÇD'nda paylaşmıştı (şurada). Konusu İstanbul ve Yunanistan'da geçen bu filmin 1965 yılında bir de sinema kitabı çıkmıştı (Burada paylaşılan kitap). Filmden alınmış fotoğraf kareleri ile oluşturulmuş bu kitap biraz fotoroman tarzına yakın durmaktadır. Hardcover olarak sunulan kitabın boyutu ve formatı diğer Tenten albümleriyle aynıdır. Filmde (ve haliyle film kitabında) birçok Türk oyuncu da rol almıştır. Bunlar İzmirli şarkıcı Dario Moreno (Midas Papos rolünde), tiyatro oyuncusu Ulvi Uraz (Rehber Malik rölünde), Faik Coşkun (Kahveci rolünde) ve Kamer Sadık (Komisyoncu rolünde). Jean-Jacques Vierne'nin yönettiği filmde Tenten'i Jean-Pierre Talbot, Kaptan Hadock'u da Georges Wilson oynamışlardı. Ne yazık ki, an itibariyle, Tenten'i oynayan 1943 doğumlu Belçikalı Jean-Pierre Talbot haricindeki oyunculardan hiçbirisi artık hayatta değil. Kitap (ve film) 1961 yılının İstanbulunun (ve Pire'nin) neye benzediğini merak edenler için de güzel bir belgesel niteliğinde. Bahaneyle şimdi aramızda olmayan güzel oyuncuları da yad etmiş olacağız.

Tarama bana ait değil. Ancak yabancı bir siteden aldığım bu albümün sayfaları oldukça soluk ve çok düşük kontrastlıydı. PhotoScape'te bazı iyileştirmeler yaparak aşina olduğumuz bir barındırma sitesine yeniden upload ettim.Aynı albüm bende de vardı, ancak daha önce bahsetmiş olduğum gibi şu aralar sadece doküman tarayıcı kullandığım için bir kitabı sayfalarına ayırmadan (mutilasyon!) tarayamıyorum. Bu kitap da bana hediye gelmiş olduğu için haliyle parçalamaya kıyamadım. Tam bu sırada internetten buradaki kopyayı bulup indirdim.

Hepinize iyi okumalar dilerim.


Türk oyuncuların yer aldığı sahnelerin bulunduğu sayfalar
Tintin_and_the_Golden_Fleece_1965_008_horz_ver.jpg


Not: Bu kitabın Türkçe balonlaması da şurada: (6.6.2015)
Tenten ve Altın Post (TR Balonlama)
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Yukarıdaki linkte sayın "4you007" filmin Yandex diskteki linkini vermiş, üstelik Türkçe altyazı dosyasını da klasöre koymuş. Ben de filme indirmeden bir göz atmak isteyenler olabileceğini düşünerek bir "Youtube" linki veriyorum. Film Fransızca. (Bir de İngilizce altyazılı olanı vardı Youtube'da, ancak onun renkleri berbattı. Bu daha iyi)

Not: Youtube önceki video linkini kaldırmış. Linki yenilemiştim, o da kaldırılmış. Bu kez sadece İstanbul görüntülerinin olduğu bir fragmanı ekliyorum, 1960'ların İstanbulu hakkında daha iyi fikir verir diye düşündüm (23.01.2017)
Tintin and the Mystery of the Golden Fleece (1961) İstanbul Görüntüleri

Filmin özgün afişi
tintin_et_le_mystere_de_la_toison_d_or.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)


Filmin ilk bölümlerindeki bu sahneleri geçen yıl
sayın "4you007" nun yüklediği linkten indirip
izlediğimi hatırlıyorum. Yaşadığım şehrin yıllar
öncesini düşündüğümde, o yılların görüntülerini
izlediğimde bir garip oluyor daha doğrusu acaip
bir hüzün oluşuyor nedense, o günkü yaşamı
merak ediyorum...Geçip giden zamanı ıskalama
korkusu mudur neyse artık kökeni :D
Teşekkürler sevgili scanfan...
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,621
İzmir
Sevgili scanfan,
Bugün paylaştığınız Tenten Tayland'da çevirsi sayesinde daha önce paylaşmış olduğunuz bu film kitabına erişmiş bulunuyorum.
Benim içn üst üste iki güzel Tenten paylaşımı birden olmuş oldu.
Geç kalmış olsam da teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311


Ünlü sinema yönetmeni "Lütfi Akad", 2004 tarihinde yayımlanan "Işıkla Karanlık Arasında" adlı anı kitabında, 1961 yılında Hürriyet gazetesi için bir renkli tanıtım belgeseli çekmekte oldukları günlerde, ek çalışma olarak Tenten sinema filmine danışmanlık yaptığından bahseder. Konusunun bir kısmı Türkiye'de geçen "Tintin et le mystère de la Toison d'or" (Tenten ve Altın Post) filminin Fransa'dan gelen yapım yönetmenlerine danışmanlık yapmış. O yıllar Lütfi Akad'ın mali olarak sıkışık olduğu bir dönem ve dolayısıyla gelen tekliflerin hemen tamamını koşulsız kabul ediyor. Aşağıdaki paragraf kitaptan alındı (s.329)

"Haziranın son haftasına yakın Fransa’dan “Allience de Production Cinematographique” adında bir yapımcı film çekimi için takımıyla geliyor. Çekmekte oldukları filmin adı "Tin Tin". Fransızca bildiğim için beni salık vermiş kim vermişse. Benden istedikleri çok sade; yapım yönetmenlerine danışmanlık yapacağım. Birlikte bir çalışma yapıyoruz, istediklerini bir liste halinde çıkarıyorum, senaryolarına göre aradıkları, çalışmalarına çevre olabilecek yerlere götürüyorum, beğendikleri yerlerde çalışma izni aldırıyorum Abdullah’la. Onlara deneyimli çekim alanı işçilerinden bir takım hazırlıyorum ve çekim başlıyor. Altı gün süren çalışmalar süresince çekim alanındayım aksiliklere karşı. Hiçbir şey olmuyor ve gidiyorlar. Başta hiçbir şey konuşmamış olduğumuz halde, Naci Duru’dan bir film için aldığım parayı veriyorlar."

Anı kitabının kapağı
L_TF_AKAD_I_kla_Karanl_k_Aras_nda.jpg


Lütfi Akad'ın İstanbul çekimleri sırasında danışmanlığını yaptığı 1961 tarihli film Nisan 1963'te Türkiye'de "Tenten İstanbul'da" adıyla sinemalarda gösterilmiş. İlgili gazete kupürü ve filmin özgün afişi.
TINTIN_AND_THE_GOLDEN_FLEECE_gazete_Kup_r.jpg


Bu film kitabını sonradan türkçeleştirdim. Şurada:
Tenten ve Altın Post (TR Balonlama)

 
Son düzenleme:

buzancar

Kıdemli Üye
12 May 2014
114
943
Alıntıdır:
Filmin çizgiromanı buradadır
Tenten Altın Post (Tintin and the Golden Fleece / Tintin et le mystère de la Toison d'Or)
Fransızca'dır. Çeviriye ve hatta renklendirmeye ihtiyacı var. CBR görüntüler daha kaliteli
CBR:

PDF:
 
Üst