Tenten Burhan Yayınları - Cilt 5 - Kongo'da

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Tenten Burhan Yayınları - Cilt 5 - Kongo'da

Tenten Kongo'da
Türkçe
Burhan Yayınları (1968?)
Tenten'in Maceraları serisi (29 ciltten 5.si)
Kapak deseni: Yücel
Müdahelesiz (tıpkı çekim), CBR
Küçük boy 137 sayfa, 137 MB, 1545x2275 px, 300 dpi
Fiyatı: 350 kuruş


tentenburhankongodakapak.jpg






tentenburhankongodai.jpg


ÇD'da üç farklı Türkçe "Tenten Kongo'da" var. Bunlar "İnkılâp", "Milliyet" ve "Alfa" yayınlarına ait. Benim yüklediğim ise "Burhan Yayınları"ndan çıkmış bir cilt. Üzerinde tarih yazmıyor ama 1968 veya o yıllar civarında basılmış olmalı. Arka kapaktan anlaşıldığı gibi İstanbul'da telefon numaraları henüz 6 haneliymiş.

Bu cildi satın aldığımda (muhtemelen 1960'ların sonu, ya da 70'lerin başı olmalı) arka kapaktaki 29 Tenten macerasının karşılarına İngilizce albümlerin adlarını yazmışım. Listedeki bir düzine kadar maceranın karşılarını boş bırakmışım. O dönemde bırakın bilgisayarı, interneti, televizyon bile yok (deneme yayınlarını hariç tuttum). Dolayısıyla bilgiye ulaşmak çok kısıtlıydı. Haliyle o dönemde bu bir düzine Tenten macerasının "yerli yapım Tentenler" olduğundan haberim yoktu (Çizerlerin ve yayıncının kendisi hariç kimsenin haberi yoktu aslında). Bu nedenle de söz konusu albümlerin orijinallerinin adlarını yıllarca boşuna arayıp durdum. Serideki diğer Tentenler de "kopya çizimler"di sanırım. Bundan da haberimiz yoktu. Tek bildiğim Tentenlerin orijinallerinin renkli ve büyük boy olduklarıydı, o da orijinal albümlerden bazılarının elimde mevcut olmasından dolayıdır.


Buradaki 5. cildin arka kapağında "Burhan Yayınları"ndan çıkmış "Tenten"lerin bir listesi yer alıyor. Bu listede 29 adet Tenten cildi gözüküyor. İleride ÇD'nda bu konuyla ilgili bir liste oluştururken ("Burhan Yayınları Tenten Listesi" gibi) yararı olabileceğini düşünerek arka kapaktaki listeyi okunaklı hale getirerek yeniden buraya aldım.
tentenburhankongodaarka.jpg

 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
53
72
denizci
Benim için gerçekten çok kıymetli bir paylaşım, bu arada; 28 numaralı "Perili Dağ" denilen maceradan haberim dahi yok, ben mega indiremiyorum ama :( çok sağol üstadım :)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Benim için gerçekten çok kıymetli bir paylaşım, bu arada; 28 numaralı "Perili Dağ" denilen maceradan haberim dahi yok, ben mega indiremiyorum ama :( çok sağol üstadım :)

Sevgili "fındıkfındık", aslında bu dosyayı dünden beri yüklemeye çalışıyorum. "MediaFire" malum, akşama kadar bitmek bilmedi, zaten bitse de tekrar baştan yüklemeye başlıyordu böyle büyük dosyalarda. "Dosya.co" ve "Dosya.tc" sırasıyla 9 saat(!) ve 7 saat(!) tahmini upload süresi verdiler (hattâ ilk başta 12 saat filan çıktı!). Acaba internette bir darboğaz mı var dedim, günün değişik zamanlarında farklı bilgisayarlardan birkaç girişimde daha bulundum, süreler yine 9 ilâ 3 saat arasında değişiyordu. Yine en iyi süre "MEGA"'daydı 2,5 saatte yüklendi. Diğer zamanlarda da MEGA ötekilerin üçte biri kadar bir zamanda yüklüyor. Hele nispeten küçük dosyalar 10-20 dakikada yükleniyordu düne kadar. En kısa zamanda alternatif linkleri de yüklerim. Bu arada başka katılımcılar MEGA'dan indirip diğer mecralara da yükleyebilirler. Linkini ben yukarıya taşırım.

"MEGA"dan neden indiremediğinizi bilmiyorum, ancak ÇD'daki mesajlarda bir "malware" yüklediği söylentisi dolaşıyor. Ben bunu kanıtlayabilecek bir ipucu bulamadım. Yalnız tuhaf bir yüklenme tarzı var "MEGA"nın. Açıldığı sayfayı kapatmayıp yükleme barının %100'e dolmasını beklemek lazım, daha sonra indirme linki ortaya çıkıyor. Umarım yüklemeyi başarırsınız. Saygılar.
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,130
Sayın "scanfan",
hem doyurucu sunum,
hem emekleriniz,
hem de bu güzel paylaşımınız için yürekten teşekkür ediyorum.
Listede yer alan maceralardan birkaç tanesi de bana hiç aşina gelmedi.
Umarım ki bu listede yer alan maceralardan tamamı da birgün forumda ve arşivlerimizdeki yerini alır.
Saygılarımla...

bayrakzaf.gif
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Bu paylaşım tam koleksiyoner işi. Bir yandan bilgi birikiminde koleksiyonerliğin önemini ortaya koyarken, öte yandan oluşan birikimi koleksiyonerlere yansıtıyor ki, bu yönleriyle bir örnek çalışma olarak öne çıkıyor. Sanırım forumlarda görülmek istenen paylaşım formatı için de bir şablon sunduğunu söylemek yanlış olmaz.

Teşekkürler Scanfan...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Benim için gerçekten çok kıymetli bir paylaşım, bu arada; 28 numaralı "Perili Dağ" denilen maceradan haberim dahi yok, ben mega indiremiyorum ama :( çok sağol üstadım :)

Sevgili "fındıkfındık", "Burhan"dan çıkan Tenten macerası "Perili Dağ" da "Şahap Ayhan"ın (1926-2005) yazıp çizdiği "yerli yapım Tenten"lerden biridir. Bu uydurma Tentenler diğer sayılardan (hatta başka bazı çizgi romanlardan) alıntılanmış çizgilerle oluşturulmuş bir tür kolaj çalışması da sayılabilirler.

1964-1969 yılları arasında "Burhanettin Şener"in sahibi olduğu "Burhan Yayınevi"nden çıkan
11 adet "yerli yapım Tenten" şunlardır:
"Tenten İstanbul’da"...........Yazan çizen: Şahap Ayhan (Kasım Koç imzasıyla)
"Marmara Canavarı".............Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Tenten Asilere Karşı".......Yazan çizen: Ferit Öngören
"Yamyamlar Adası".............Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Esrarlı Sirk".................Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Uğursuz Film".................Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Aya Seyahat"...............Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Feza Casusları"...............Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Merih’e Gidiyoruz"............Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Perili Dağ"...................Yazan çizen: Şahap Ayhan
"Tenten Afrika’da".............Yazan çizen: Şahap Ayhan
(Diğer yardımcı çizerler Berkay Kutdeniz ve Gökalp Çelikiz)
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,748
İstanbul
Scanfan üstadımın paylaşımlarına bayılıyorum. O kadar doyurucu bilgiler veriyor ki... Sistemli, iyi bir arşivci olduğu da belli. Kitap eline geçer geçmez üzerinde gerekli çalışmayı yapıyormuş baksanıza.

Bari ben de üşenmeyeyim İnkılap baskısıyla, Burhan Yayınlarının maceraya giriş kısımlarını karşılaştırmaya olanak vermesi için paylaşayım dedim. Kopya çizimler olduğunu tespit etmek açısından faydalı. Ayrıca diyaloglar da ne kadar benziyor değil mi? :)

zeu9.jpg


dn6b.jpg

Teşekkür ederim, üstadım.
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
Scanfan üstadım, gerçekten güzel bir çalışma yapmışsınız,5. cildin arka kapağındaki Tentem Maceraları listesinde kopya çizgi roman sayısı 9,sizin yaptığınız listede 11 tane var.Elinize sağlık,çok teşekkürler.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,621
İzmir
Sevgili scanfan,
Hem içeriği hemde tanıtımı ile çok değerli bir paylaşım.
Bilmediğimiz neler varmış neler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Konunun başına iki yeni link eklendi, MediaFire linkini sayın Shoryuken sunmuş.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,045
75,448
hiçbiryerde :)
Ölümsüz bir kahraman Tenten
çok kaliteli Scanfan taramasıyla
huzurlarınızda. Okuması çok keyifli,
tekrar belirtmeden geçemedim.
Teşekkürler, saygılar.
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
Burhan Yayını Tentenler çok değerli
Sunum bir harika
Bu vesileyle yerli çizim Tentenleri de bir kez daha anımsamış olduk.
Çok teşekkür ediyorum sevgili scanfan

Tenten yerli çizim maceralarından Tenten İstanbul'da macerasını son sayısı hariç paylaşmıştım. Esrarlı Sirk macerasının tüm fasiküllerini de yakında paylaştım. Merih'e Gidiyoruz macerası dışında tüm yerli çizim Tentenleri de sırasıyla paylaşacağım.

Uğursuz Film macerası ise Caretta&zamangezgini tarafından daha önce paylaşılmıştı.
Çizgi Diyarımızda paylaşılmayan yerli çizim Tenten kalmayacak:)
 
Üst