Tempo 1990 Sayı 02 (7-13 Ocak 1990)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Tempo - 1990 Sayı - 2

Türkçe
82 sayfa, 78 MB, CBR


TEMPO_1990_01_Oca_Say_02_001.jpg

(Mega)

Haftalık aktüel haber dergisi "Tempo"nun 7-13 Ocak 1990 tarihli 2. sayısı. Dergi o tarihte 3'üncü yayın yılına girmiş. 1982'de yayın hayatına başlayan ve oldukça popüler olan "Nokta" dergisinin yakaladığı başarı benzer dergilerin de yayın hayatına girmesine neden olmuştu. 1970'lerde de ben "Devir" dergisini alırdım. Yurt dışındaki "Newsweek", "Der Spiegel", "Time", "L'Express", "Paris Match", "Panorama" vs köklü benzerlerini taklid eden bu dergiler tıpkı onlar gibi bütün bir haftanın önemli haberlerini toplu olarak verdikleri gibi "özel dosya" vb gibi adlar verdikleri araştırmalara dayanan bazı özel kapak konularına daha da geniş yer veriyorlardı (hattâ bu özel kapak konusu için fotoğraf stüdyolarında özel mizansenler yaratılıyordu. Bu dergilerin yazarlarından biri bu mizansenlerde kılık değiştirmiş olarak kendisinin de birkaç kez rol aldığını yazmıştı! Bir tanesinde kadın tellalı veya mafya lideri rolündeymiş galiba!). Daha geniş kitlelerin ilgisini çekebilmek için edebiyat, sinema, tiyatro, karikatür vb bölümleri de vardı. Özellikle takip edilen ilginç yazarları vardı. Örneğin ben 1970'lerde "Devir" dergisini özellikle sinema sayfalarını hazırlayan "Biltin Toker" için alırdım, farklı bir eleştiri tarzı vardı onun, beğendiği çok az film olurdu. Bizim dergiler de yurtdışındaki akranları gibi albenili baskı kalitesine sahiplerdi. Tek farkla, bizimkilerin tirajları görece olarak çok düşüktü. Der Spiegel haftada 1 milyon, Time 1997'de 4 milyon, Newsweek 2003'te 4 milyon satıyordu. Nokta dergisi 1986'da bazı özel kapak konuları nedeniyle 120 bine kadar çıkmıştı, diğerlerinin tirajları çok daha düşüktü. Nokta artık yok ama Tempo dergisi çeyrek yüzyıl sonra halâ çıkıyormuş.

Ben bu tür dergilere her zaman "zaman kapsülü" gözüyle baktım. Malûm büyük boyutları ve kırılgan sayfa yapısıyla gazete koleksiyonu yapmak zordur. Ancak gazetelerde olan birçok şeyi ve fazlasını bünyesinde barındıran bu tür dergiler küçük boyutlarıyla kitaplıklarda rahatlıkla muhafaza edilebilirler (taranmaları da kolaydır!). Her zaman olduğu gibi reklam sayfaları da ilgimi çeken bölümlerin başında geliyor. Zaman ilerledikçe geçmiş yıllarda insanların ilgilendikleri metalar, tüketim alışkanlıkları vb neymiş, teknoloji nasıl gelişmiş, neler kazanılmış neler kaybedilmiş diye merak ediyor insan. Bu dergilerde zaman donmuş gibi oluyor nedense. Yeni dergiler yerine bunları okumayı daha çok seviyorum.

Buradaki özel kapak konusunu içeren sayının denk gelmesi tamamen tesadüf. Bu yıla ait elimdeki ilk sayı olduğu için herhalde. Sırayı bozmak istemedim. Fırsat bulabilirsem başka sayılarını da paylaşırım. İyi okumalar.

 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey
Scanfan hakikaten bu dergiler zaman kapsülü ve ne yazık ki az bulunur sınıfında aslında türk dergilerinin bir listesi olsa iyi olurdu ben bir araştırma yapayım yapabilirsem bir liste yapmaya çalışacağım.
 

engin

Aktif Üye
Yeni Üye
22 Ara 2010
201
832
Değerli dostum,paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum.Paylaşım yanında yazmış olduğunuz yazılarda aynı oranda ilgi çekici.Scanfan payşaım ve yazılarının takipçisiyim de denebilir.Aynı dönemleri yaşamış fertler olarak hafızamızda yer tutan yazılı ve görsel materyalleri bu forum vasıtasıyla gün ışığına çıkarmak, tekrar o günlere dönüş biletlerimiz diyorum.Evet, Tempo dergisi bir döneme damgasının vuran,gelişim yayınlarının Nokta mecmuasına - ki büyükdere caddesindeki ofislerini ziyarette etmiştim;karşı çıkmıştı.Ben Tempo dergisinde yanılmıyorsam Sungu Çapan imzalı sinema eleştirilerini ve ozamanlar beğendiğim şimdi ise adını bile duymak istemediğim Engin Ardıç yazılarını okur,takip ederdim.
Tempo dergisi şimdi magazin ağırlıkta tıpkı bir dönemin başarılı haber degisi Aktüel gibi.Haber kaynaklı dergilerden hatırladığım, Yankı,Yeni gündem ve 2000' e doğru ilk başta sayabildiklerim.Kimbilir belki bu dergilerdende zaman içinde örnekleri forumda görebiliriz.
Lafı çok uzattım.Tekrar teşekkürler sevgili dostum.
 

turkaor

Yeni Üye
31 Mar 2012
7
8
@scanfan

merhaba paylaşımlarınız için teşekkürler nokta ve tempo aktüel gibi dergi paylaşımlarının devamı gelecekmi
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
@scanfan

merhaba paylaşımlarınız için teşekkürler nokta ve tempo aktüel gibi dergi paylaşımlarının devamı gelecekmi

Ne yazık ki şu anda elimde mevcut olan dergilere uzak bir yerde yaşıyorum. Yakın bir gelecekte bunları da paylaşmayı umuyorum.
 
Üst