Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 155_ 09_06_1971

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,126
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 155_ 09_06_1971

Sevgili dostum Caretta taradı,ben düzenledim.8.seriden 155.sayı sizlerle...

8.SERİ

1965 yılında çıkan küçük boy, renkli serinin satış başarısı yayınevini Haziran 1968 yılında aynı boyutlarda yeni bir seri başlatmaya sevketti. 3. Seriyle aynı adı taşıyan cep boyutundaki kitaplar 64 sayfa ve 100 kuruşluktu. Sayfaların küçülmesiyle netleşen ve baskı kalitesi yükselen dergiler okuyucunun ilgisini arttırdı. Haftalık yayımlanan seriler 1971 yılı ortalarında 170'li sayılarda sonlandırılmıştı.


Medifire linkleri cbr olarak:
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 155_ 09_06_1971 cbr 55 mb:



6 ARALIK 2007 PERŞEMBE
TOM MİKS ve TEKSAS...
Bizim çocukluğumuz Tom Miks ve Teksas okuyarak geçmiştir.
O dönemlerde zorlukla bulduğumuz ve biri birimizle değiştirerek coşkuyla ve keyifle okuduğumuz bu dergiler başta rahmetli Turgut Özal olmak üzere çok kişinin sosyal gelişmesinde etkili olmuştur.

1963 yılında Ankara'da Lise son sınıfta ve 17 yaşında idim. O yıl Üniversite sınavlarına girecektim. Ulus Gazetesinde okuduğum bir ilânda, bir matbaadan güzel yazısı olan birilerinin arandığını okudum. Yazım çok güzeldi. Bu ilân üzerine Anafartalar caddesindeki bu matbaaya gittim. Matbaanın sahibi Hakkı Bigeç isimli şişman bir iş adamı idi. Matbaasında İstanbul’da Ceylan Matbaasında basılan Tom Miks ve Teksas dergilerinin değişik isimlerle "Çelik Blek" ve "Kahraman Ranger" adlarıyla basılmakta olduğunu ve benim bunların "balonları"nı yazıp yazamayacağımı sordu. Peşinden de çini mürekkebi ve redis uçlu bir kalem ve kuşe kağıt vererek yazı kalitemi test etti. Bu kısa deneme sonucundan sonra da beni ayda 100 TL ücretle hemen işe aldı.

Öğlenden sonraları matbaaya gidiyor, İtalyanca'dan tercüme edilmiş olarak önümüze gelen yazıları çini mürekkeple kuşe kağıda büyük harflerle yazıyor, sonra da onları düzenle keserek balonları içerisine yapıştırıyor ve daha sonra klişesi çıkartılmak üzere matbaa teknisyenine teslim ediyordum.

Bu işte 10 ay çalıştım. Toplam 1000 TL kazandım. Bu miktar daha sonra Üniversite sınavlarında Hacettepe Tıp Fakültesini kazanmamdan sonra benim bir bölüm öğretim giderimi karşıladı ve ayrıca bana birçok yaşam tecrübesi kazandırdı.

O zamanlar birer hatıra olmak üzere bu dergilerden hiç olmazsa bir tanesini bile saklamayı hiç akıl etmemiştim. Yıllar sonra bu anılarımı kızıma, arkadaşlarıma ve dostlarıma anlatmak istediğimde elimde hiçbir belgenin olmadığına çok üzüldüm. Bu işleri yaptığımı, o dönemki yazılarımı kimselere gösteremiyordum.

Yaklaşık 40 yıl sonra Ankara'da bir sahafta etraftaki kitaplar arasına sıkışmış tozlu bir "Çelik Blek" dergisi gördüm. 40 yıllık bir arkadaşımı görmüş gibi sevindim. 1964 baskılı bir dergi idi. Hemen açıp baloncukların yazılarına baktım. Evet yazılar benimdi. Sevincimden uçuyordum.
Dergiyi satın almak için fiyatını sordum. "On milyon TL" dediler. Hemen ücretini takdim edip, dergiyi satın aldım. 10 ay çalışarak toplam 1000 TL kazanç sağlamış olduğum bu dergiyi yıllar sonra
on bin misli fiyatla geri almıştım.

Şimdi bu dergi kütüphanemin en değerli bir yerinde özenle korunuyor. Eskimiş, sararmış, yırtılmış ve tozlanmış olsa bile...

Prof. Dr.Yücel Tanyeri (Samsun 19 Mayıs Üniversitesi - KBB Ana Bilim Dalı Başkanı)


newpdfdocument3pdf000rrr.jpg



Çok azımızın tanıdığı Cumhuriyet dönemi karikatür ve çizgi roman çizer ve yazarı olan Vehip Sinan'ın ağzından bir anısı.Sözü Vehip Sinan alıyor ve ne diyor:
"Size ilginç bir anımı anlatayım. Münir Hayli Egeli çok kültürlü bir insandı. Fransızca Almanca İtalyanca ve İngilizce bilirdi. Tommiks’i kendisi tercüme ederdi. İkinci veya üçüncü sayısıydı. Bana getirdi:
-Evladım bunu Türkçe’ye çevirmeye ben vakit bulamadım. Sen önceki sayfaları ve sayıları biliyorsun. Bir inceleyip, balonlarını sen tercümesiz yazıver. Benim gitmem gerekiyor.
Ben “aman nasıl olur” filan diyemeden bırakıp gitti. Gel de çık işin içinden. Yapılır mı böyle birşey? Oturdu Vehip sinan onların başına ve sonuna baktı. Olayları takip etti. Sonra da uydurdu uydurdu yazdı. Aynı şey bir sonraki sayıda yine oldu. Velhasıl Teksas ve Tommiks’in iki sayısını olduğu gibi ben yazdım." VEHİP SİNAN.

newpdfdocument3pdf009ili.jpg


......
Yazlık sinemalarda oynayan filmlerin, kışın çocuk matinelerinin çok önemli olduğu, Red kit, Tommiks, Teksas, Karaoğlan’ın (Tarkan henüz yok) tüm çocuklarca bilinip, eski sayılarının sinema kapılarında değiştirildiği.
Kışlık sinemanın girişine elinizde değiştirmeyi umduğunuz bir tomar okunmuş kitapla gittiğiniz, orada mutlaka sizin gibi birilerinin olduğu..
<ı>- Bakıyım senin kitaplara, al sen de benimkilere bak.
- Retkit’le Kızılmaske’yi değişelim mi?
<ı>- Olmaz, benim Retkit daha yeni.
- Tamam o zaman şu eski Kinova’yı da vereyim
<ı>- Ben Teks severim, Teks var mı
- Yok ama evde Tom Braks’la Kaptan Swing var, getireyim mi?
<ı>- Tamam, Zembla da varsa getir, bi de Tenten.
Bir nesilde bu kadar değişim sizce normal mi? Benim kızım böylesi değişimler yaşamadı ki? Bilgisayarla gözünü açtı, yaşamındaki en büyük değişiklik bilgisayarın, diz üstü haline gelmesi oldu
Her kes kendini özel ve önemli hissetmek ister, acaba biz mi kendi yaşadığımız değişiklikleri abartıyoruz yoksa bizim dönemimiz gerçekten özel miydi?
Bilemiyorum! Ama bu kadar hızlı değişimin hoşuma gittiğini söyleyemem.Tamer Kaplan.

newpdfdocument3pdf037hsh.jpg


EsseGesse'den sonrası
nicoladelprincipia.jpg


EsseGesse'nin Il Grande Blek ve Capitan Miki'yi çizmeyi bırakmasının ardından panikleyen Dardo Yayınevi, hızlı bir kararla Amilcare Medice'nin yazdığı ve Nicola Del Principe'nin çizdiği "Missione Speciale -Özel Görev" adlı maceraya başlar.

Principe bir yandan da Capitan Miki'yi çizmeye devam etmektedir. Principe'den hemen sonra Eugenio Antonio Benni de II Grande Blek ve Capitan Miki çizmeye başlar. Dönem dönem Franco Frescura ve Roberta Renzi de II Grande Blek'e çizgileriyle destek verirken, Blek ve Miki bir daha asla eski havasına dönemez.

Konu ve çizgilerin performansının eskisi gibi olmaması hızla tiraj kaybına neden olur...


İtalya'da Dardo'nun II Grande Blek ve Capitan Miki'yi yeniden canlandırmak için gösterdiği çabayla birlikte Fransa'daki Edizioni Lug Yayınevi, Kiwi Dergisi için Fransız Yves Mitton'a sevilen kahramanları çizdirmeye devam ediyordu.

1959 yılından itibaren Lug Yayınevi için çizen Vincenzo Chiomonti'nin öykülerini basmaya devam eden Dardo sürekli kan kaybediyor ve bir türlü toparlanamıyordu. Yayınevi, 1967 yılında Blek serisini kapattı. Blek artık yalnızca Fransa ve Belçika için üretiliyordu. 1968 yılının sonunda Kiwi Dergisi'nin 171. sayısında Cedroni'nin çizdiği maceralar başladı.

Özellikle Mitton ve Cedroni'nin çizdiği maceralar dinamik çizgileriyle dikkat çekiyordu. Bu arada Dardo, Capitan Miki maceralarını Franco Bignotti'ye çizdirmeye başlamıştı.

Üretken bir çizer olan Bignotti soğuk ama oldukça özenli işler çıkarıyordu. Başarılı kapak ressamı Emilio Uberti'nin yaptığı kapaklar da satışların artmasına katkıda bulunmuştu.

70'li yılların başlarından itibaren Fransız çizer Andre Amourig de Lug Yayınevi için II Grande Blek çizmeye başladı. Yugoslavya'da ise Bane Kerac, Svetozar Obradovic ve Ahmed Muminoviç gibi çizerler 80'li ve 90'lı yıllar boyunca bağımsız II Grande Blek öyküleri hazırlamaya devam ettiler...


Essegesse dışında Blek çizerlerinden örnek çizimler;

Carlo Cedroni
cedronib1.jpg

cedroni02.jpg
, Andre Amourig
amoruigc.jpg


Vincenzo Chimonti
chimonti1.jpg

chimonti02.jpg
, Yves Mitton
mittond.jpg


Hoz Comics tarafından yayınlanan aylık Essegesse Tommiks 3. sayı'dan alınmıştır

teksas01a33nhn.jpg
Aslan ŞÜKÜR çizimleri comic art'ta yer almaktadır.

il20grande20blekn1iui.jpg


kgrhquokjme2cbdcbobn5lqbztmw12.jpg


2342890blek1super.jpg


immagineonx.jpg
,
kgrhqyokoke3e1vepmbn5rvwqz6g12.jpg


immaginexhp.jpg


ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Sevgili zamangezgini, bize sunduklarınız her zamanki gibi harika. Elleriniz dert görmesin...
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,476
Sevgili kardeşim yine tablo gibi kapaklar,yine mükemmel bir sunum ve tabii ki mükemmel bir kitap.
Değerli kardeşim sana ve sevgili Caretta kardeşime sevgiler ve çok teşekkürler.Gününüz aydın olsun.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,744
Kıbrıs
64 sayfalık bir çizgi romandan bu kadar ayrıntılı bilgi çıkarıp,bizlerce
paylaşmak ancak Bayhun dostuma özgü olabilir.Ellerine,göz nuruna
sağlık dostum...
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,188
Dostlar yazılması gerekenleri yazmışlar.
Yazmışlar ama,
"dostlar yazmış diye benim yazmama gerek yok" demiyeceğim
ve tekrar da olsa ben de yazacağım.
Sevgili "zaman gezgini" kardeşim,
sizin paylaşımlarınız paylaşımdan öte...
Sunumlarınız harika ötesi...
Sunum ve paylaşım birbirini o kadar güzel tamamlıyor ki,
ancak bu kadar olur.
Bu da bir birikim
ve bu da bir Allah (CC) vergisi...
Size ve "caretta" kardeşime herşey için teşekkür ediyor,
sevgi ve saygılarımı iletiyorum.
Sağlıcakla kalınız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
72,078
Ekliyecek kelime oluşturmak zor tarama,paylaşım açıklamalar süper teşekkürler dostlar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,773
İstanbul
Çok kıymetli kitap ve tarama için caretta üstadımıza, düzenleme ve harika sunum için de zamangezgini üstadımıza teşekkür ederim.

Anlatılan anılar çok hoş doğrusu. Balonların kafadan doldurulma hikayesine kızsam mı, gülsem mi bilemiyorum. O kadar çok örneği var ki bunun. Ama bu da ülkemizde çizgi romanın özgün seyrinin bir parçası. Bugünden geriye dönüp bakıldığında birer hoş seda...
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Ben artık sunum kalitesine şaşırmıyorum,
sayesinde beklenti çıtam hem kendim hem de başkaları adına yükseldi
Bir yazıyı hâlâ bitiremedim sizin yüzünüzden sevgili Zamangezgini,
Büyük Beyaz canıma okudu okuyacak :9
Bu güzel paylaşım için çok teşekkürler
 

mkurt

Süper Üye
26 May 2010
1,829
467
Arkadaşlar güzel paylaşımınız için teşekkürler...Elleriniz dert görmesin...
 

fahri359

Süper Üye
28 Mar 2009
774
261
Harika paylaşımın ve eşşiz sunumun için teşekkürler sevgili Zamangezgini, işte gerçek bir mükemmellik...
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,690
4,851
Herkesin muhakkak bir mazisi oluyor çizgiromanla ve ben biliyorum ve inanıyorum ki her başarılı bireyin çocukluk yıllarında çizgiromanla bir başlangıcı olmuştur. Yıldırmalara ve engellemelere ve maddi zorluklara rağmen ben her zaman alıp okumaya sürekli gayret ettim ve ediyorum. Emeklerin için sonsuz teşekkürler.
 

kinowa

Süper Üye
5 Nis 2009
2,784
4,405
Kitap nefis , sunum nefis , hikayeler nefis , tarama nefis .. güdük kalan tek şey benim teşekkürüm oldu valla :( ama ne dense az gerçekten.. o yüzden sağol :(
 
Üst