Hey Teksas Ceylan Yayınları 8. Seri Sayı 107 (09.07.1970)

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970

Sevgili dostum Caretta taradı,ben düzenledim.8.seriden 155.sayı yakında sizlerle...

8.SERİ

1965 yılında çıkan küçük boy, renkli serinin satış başarısı yayınevini Haziran 1968 yılında aynı boyutlarda yeni bir seri başlatmaya sevketti. 3. Seriyle aynı adı taşıyan cep boyutundaki kitaplar 64 sayfa ve 100 kuruşluktu. Sayfaların küçülmesiyle netleşen ve baskı kalitesi yükselen dergiler okuyucunun ilgisini arttırdı. Haftalık yayımlanan seriler 1971 yılı ortalarında 170'li sayılarda sonlandırılmıştı.


Medifire linkleri cbr olarak:
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 cbr 39 mb:

Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 cbr 36mb:


Dosya.tc linkleri rar olarak:
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 rar 39mb:

Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 rar 36mb:


Boxca linkleri cbr olarak:
Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 cbr 39mb:

Hey Teksas Ceylan yayınları 8.seri_sayı 107_ 09_07_1970 cbr 36mb:


newpdfdocument3pdf000wuw.jpg


newpdfdocument3pdf025dod.jpg


newpdfdocument3pdf050.jpg



ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN


Çelik Blek hakkında okuyucu yorumları:
Teksas'ın kahramanı Çelik Blek ve arkadaslari Rodi ve Profesör Oklitus bir avcı kasabasında yaşarlar ve kırmızı urbalılara karşı direniş yaparlar.Bostonda yaşayan Avukat Konoli Amerikan bagımsızlık savaşında istasyon şefi olarak görev yapmakta, arasıra Çelik Blek'i ziyaret ederek ona gizli ve tehlikeli görevler vermektedir.

Çelik Blek ve arkadaşlarının maceraları Kuzeydoğu Amerika'nın dağlık, ormanlık coğrafyasında geçtiği halde bu seriye Türkiye'de neden "Teksas" isminin verildigini anlayabilmiş değilim... Hani olaylarda kovboylar filan olsa neyse... Eeee, o da yok !
Bunları bir kenara bıraktığımda Çelik Blek serisi, ilgimi çeken serilerin üst sıralarında yer almıştır... Fakat, Profesör Oklitus'un, Avrupa üniversitelerinde kariyer yapmak varken neden Amerika'nın yabanlarında kendini maceradan maceraya attığına şaşırmışımdır... Kimbilir, belki de yaş haddinden re'sen emekli edilmiştir de benim haberim yoktur (yaşı da pek göstermiyordu ama...)

Teksas çizgi romanı 1954 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Il Grande Blek
adı altında 13 yıl süreyle çizilmeğe devam etmiştir. EsseGesse
stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır:
Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani
İtalyanca okunusuyla EsseGesse). 1954 -1967 yılları arasında EsseGesse Teksas çizgi romanını 650 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1956 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya baslamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romanın aslında Teksas'la hiçbir ilgisi yoktur. İtalyanca ismi Teksas değildir. Kahramanının ismi de Teksas degildir ve konusu Amerika'nın Teksas eyaletinde geçmez. Teksas 'ın kapaklarını çizen Samim Utkun bu ismin daha ilgi çekeceğini düşünerek çizgi romana Türkiye'deTeksas adını vermiştir. Daha sonraki yıllarda Teksas, Tay yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kagıtta yayınlamağa başlamıştır.

Bu türden çizgi romanların İtalyan stüdyolarında hazırlandıklarını öğrendiğimde bir zaman ben de çok şaşırmıştım... Söz konusu olan yalnızca Teksas da değildi üstelik... Bildiğimiz, sevdiğimiz pek çoğu vardı listede...
Bilmem katılır mısınız ama, sanki bu ürünler İtalyanların değil de Amerikalıların elinden çıkmış olsa belki de bu kadar cazip olmayacak ve bu kadar ses getiremeyecekti... Aslında bu cümleyi kendi beğenilerimi hesaba katarak söylüyor, bu sebeple de subjektif oluyorum bir miktar... Amerikan "comics"lerini beğenemedim bir türlü, beğenmiyorum da halen... İtalyan işi çizgiler ve öyküler bana daha gerçekçi, daha sıcak, daha samimi geliyor ve biraz dikkatlice değerlendirince, yazar ve çizerlerin tarih ve coğrafya bilgilerinin hiç de yabana atılır cinsten olmadıklarını görüyorum...
Yukarılarda yazmışım bir zamanlar, Teksas'ın adına itirazım var, sebeplerini de sıraladım... Bu çevirenlerin hatasıdır, geçiyorum... Dikkat çekmek istediğim bir husus var: bu romanlar öyle iddia edildiği gibi zararlı değiller!!! Kesinlikle değiller!!! Üniversitede Nazif Kuyucuklu Hoca "koloni dönemi Amerika'sı"nı anlatırken, koloni dönemi ile ilgili ilk bilgileri Çelik Blek'in maceraları sayesinde öğrendiğimi hayretle fark etmiş ve bunun faydasını görmüştüm... Yüzlerce karede işlenmiş bir olay, bir süreç benim zihnimde en somut haliyle yer almıştı artık...
Ya da Tom Miks (Capitan Miki) maceraları sayesinde Nevada diye bir eyalet olduğunun, Rio Grande ve Rio Bravo'nun, bazı kızılderili kabilelerinin farkına vardık çocuk yaşlarda... Örnekler çoğaltılabilir...
İtalyan stüdyolarından konu buralara geldi... Hülâsâ; "essegesse" başta olmak üzere bize bu ölümsüz eserleri armağan eden İtalyan çizim stüdyolarını bir de bu açıdan değerlendirelim diyorum...Raymond-Anılarım.net


Teksas Kimdir?
Teksas (Il Grande Blek) 1956 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Tommiks (Capitan Miki) ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi romandır. Bu romana olan ilgi o dereceye varmıştır ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmıştır.

Teksas çizgi romanı
1954 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Il Grande Blek adı altında 13 yıl süreyle çizilmeğe devam etmiştir. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani İtalyanca okunuşuyla EsseGesse). 1954-1967 yılları arasında EsseGesse Teksas çizgi romanını 650 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1956 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romanın aslında Teksas'la hiçbir ilgisi yoktur. İtalyanca ismi Teksas değildir. Kahramanının ismi de Teksas değildir ve konusu Amerika'nın Teksas eyaletinde geçmez. Teksas 'ın kapaklarını çizen Samim Utkun bu ismin daha ilgi çekeceğini düşünerek çizgi romana Türkiye'de TeksasTeksas, Tay Yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kağıtta yayınlamağa başlamıştır.

Konusu
Teksas çizgi romanı 1770 yıllarında Kuzey Amerika'da İngiltere'ye ait kolonilerin bağımsızlık savaşı vererek Amerika Birleşik Devletleri'nı kurmasını konu alır. Başlıca kahramanları Çelik Blek isimli bir genç savaşçı, Rodi isimli ergenlik çağındaki bir erkek çocuk ve Profesör Oklitus'dur. Romanın kahramanı Blek İngilizcedeki Black kelimesinden gelir. Önceleri Essegesse Black kelimesini İngilizce şekliyle kullanmıştır. Ancak İtalyan okuyuculara zor geldiği için okunduğu gibi Blek şeklinde yazmağa başlamıştır. Romanın konusu aslında Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde değil Boston ve Portland gibi kuzeydoğudaki New England bölgesinde geçer.
Teksas'ın kahramanı Çelik Blek ve arkadaşları Rodi (Rody) ve Profesör Oklitus (Occultis) bir avcı kasabasında yaşarlar ve kırmızı urbalılara (İngiliz askerleri) karşı direniş yaparlar. Boston'da yaşayan Avukat Konoli (Connoly) Amerikan bağımsızlık savaşında istasyon şefi olarak görev yapmakta, arasıra Çelik Blek'i ziyaret ederek ona gizli ve tehlikeli görevler vermektedir. Bu çizgi romanın kahramanları hayal ürünü olmakla beraber tarih açısından gerçekçi bazı kişi ve olaylara da yer verilir. Örneğin Amerikan bağımsızlık savaşının önderi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı George Washington ve gene Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucularından biri olan bilim adamı Benjamin Franklin bu çizgi romanın bazı maceralarında yer alırlar.
Teksas çizgi romanı kesin bir şekilde Amerikan yanlısıdır. Romanda İngilizler kötü, beceriksiz ve zalim olarak gösterilirler. Çelik Blek ciddi, cesur, becerikli ve akıllı bir kişidir. Romanda romantik aşk konularına değinilmez. Profesör Oklitus ve Rodi'nin en büyük zaafları yemek yemek, ve özellikle turtaları mideye indirmektir

Türk kültürüne etkisi
Teksas çizgi romanı İtalyan yapımı olmakla birlikte genelde Amerikan kültürünü tanıtan ve o kültürü olumlu bir bakış açısıyla yansıtan bir çizgi romandır. Bu bakımdan Türkiye'de sağ görüşe uygun geldiği düşünülebilir. Ancak Emperyalizme karşı olan temaları işlediği için sol görüşe de uygun düşen yönleri vardır. Soğuk savaş yıllarında ve Türkiye'de büyük sağ-sol çatışmalarının yaşandığı bir dönemde gençler arasında çok ilgi gören bu çizgi romanın kültürel açıdan gençlik üzerinde ne gibi bir rol oynadığı ilginç bir araştırma konusu olabilir.

Alttaki resimlerde EsseGesse çizmeyi bıraktıktan ve bazı İtalyan ve Fransız çizerlerinden sonra eski Yugoslavya'da Kerac cesurca serüvenler çizmiştir.Kırık Kalp adlı (1982)serüvende Çelik Blek yerli bir kızla aşk yaşar ve evlenir o kızla...EsseGesse çizimlerinde aseksüel yaşayan kendini bağımsızlık savaşımına adamış, utangaç Blek yerine aşk yaşayan, sevişen ve evlenen başka bir Blek vardır artık...İşte Kırık Kalp serüveninden kareler...Zamangezgini.

2aqnq.jpg


2yjv40x.jpg
,
3s.jpg


3aeqe.jpg


022jnj.jpg
,
1aoqo.jpg


4a.jpg


4z.jpg
,
4bhb.jpg

Resimde görüldüğü üzere Blek'in bir gözü kız için dövüştüğü yerlinin ise iki gözü morarmış...

ilgrandeblekcopertinagigante205bignotti.jpg


ilgrandeblekcopertinagigante81busetti.jpg



Çizgi roman kahramanları

vardiya nöbetlerinde
geceleri başucumda bekleyip
beni kötülüklerden koruyan,
rüyalarımda yalnız bırakmayıp
maceradan maceraya koşturan,
sırdaşlarım,
çizgi roman arkadaşlarım.
çelik bilek Teksas,profesör Oklitus
dikkat Mandrake geliyor,hokus pokus
şimdi de karşınızda yandaşları
avukat Koloni ve yakın arkadaşım Rodi,
sıra sizde haydi,
yüzbaşı Tommiks,konyakçı,doktor
binbirsurat ve albayın kızı Suzi.
bıkılır mı senden
bacaksız gazeteci Tenten,
Turnusol,kaptan
Dupond kardeşler,ellerinde baston.
şirin ve akıllı köpek Boncuk,
Red Kit,Düldül,
aptal köpek Rin tin tin,
baltalı ilah Zagor,obur Çiko
kaptan Swing,gamlı baykuş
komşu çocukla yapılan değiş tokuş
sonrası tanışılan
Süpermen,Teks Viller,Kit Karson
Otsukarcının oğlu Kaan
en sadığı Altaydan gelen yiğit
gözüpek çapkın Karaoğlan,
Baybora,Bayırgülü,Balaban
sessizce çekip gittiniz dünyamdan.
yıllar ne çabuk geçti
ne çabuk büyüttünüz beni.

Nevzat Özkan
 
Son düzenleme:

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Baştan sona şiir dahil bütün sunumu okudum,çok teşekkür ederim dostum.Paylaşım şekliniz ise hiç bir yerde göremeyeceğimiz kadar detaylı ve mükemmel.okumak zevk veriyor.Vermiş olduğunuz emekler için saygılar sunarım.
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Sevgili Zamangezgini hep bu sitede var olun emi, burası siz olmadan bir eksik kalır. Sunumlarınız da site gibi bağımlılık yapıyor. Ama bu site yüzünden bana çoook masraf çıkıyor bilesiniz:)
 

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
391
9,657
İstanbul
Kaliteli bir paylaşım bol seçenekli alternatif seçenekler,Kütüphaneler dolusu bilgi teşekkürler Zamangezgini
 

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
847
Sevgili zamangezgini her sunumun ayrı güzellikte... Bu sayede yeni yeni şeyler de öğreniyoruz. Tanıttığın alışılmadık Blek esseGesse sonrası bilebildiğim Blek'ten bile oldukça şaşırtıcı geldi bana...:9 Ama ben yine de çocukluğumda alıştığım eski Blek'i tercih ederim.:5:

Caretta ve sana "eski Blek" için ayrıca çok içten teşekkürlerimi sunarım...:rolleyes:
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,126
Sunum her zamanki gibi...
Tarama kalitesi her zamanki gibi...
Yani harika!
Size ve kocaman gönüllü "caretta" kardeşime
teşekkür ediyor,
saygılarımı iletiyorum.

bayrakzaf.gif
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,430
hiçbiryerde :)
arkadaşlar söyleyecek söz bırakmamışlar desem olmaz,
her zaman söyleyecek bir şeyler vardır,
gevezelik sayılmazsa eğer!
teşekkürler zamangezgini...
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,689
4,837
Çok güzel bir yazıydı nereden nereye sürüklüyor insanı. Bu güzel paylaşımın için gönül dolusu sevgiler.
 
Üst