Teks Çizerleri Erio Nicolo-Orhan Berent

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Erio Nicolo (1919-1983)
erio_nicolo.png


Erio Nicolo bir zamanlar Tex çizerleri arasında Gallepini, Letteri, Ticci ve Fusco ile birlikte en çok tanınan isimdi. Floransalı Nicolo Teks'e renk katan bir çizerdi. 1983'de öldüğünde 20'yi aşkın Tex macerasına kendine özgü çizgisiyle hayat vermişti. Decio Canzio Tex Gigantelerin birinci sayısında ondan şöyle bahseder: "Floransalı ünlü çizer Erio Nicolo ne yazık ki Teks kervanından ayrıldı. Oysa Nicolo kırk yıldır serüvenin başlıca çizerlerinden biriydi. Principe Chiomadoro ile Forza John'u kim hatırlamaz? Nicolo, Teks ailesine katıldığında usta çizerliğini, rahat anlatımını ve mesleki bilgisini de beraberinde getirmişti. Özellikle de yeteneğini. Nicolo'nun Teks Willer'i daha yumuşak görüntülüdür.:" İyi yürekli ve yakışıkı". İnsanın destek vermemezlik edemeyeceği bir kahramandır. Nicolo'nun ayırıntıları büyük bir titizliğin ürünüdür. Onun çizimlerinde çevre olanca ayrıntısıyla ve kolayca seçilir, sanki okurun algılama yeteneği artmıştır. Erio Nicolo, Teks'in unutulmaz bir "dostu"dur."

nico26.jpg

yeti15.jpg


Gerçekten de Canzio'nun belirttiği gibi Nicolo'yu diğer çizerlerden ayıran şey onun ayrıntıcılığıdır. Maceralarda kimi zaman bir karede sergilediği ufak bir ayrıntı okuru maceraya daha da yaklaştırır. Örneğin: "Little Rock" macerasında altın hırsızlarının geçtiği ufak taş köprü ya da "Sel Felaketi" macerasında Dolores'in evindeki herhangi bir ayrıntının verilmesi ya da "Apache Yolu" macerasında geniş otlakların resmedilişi gibi. İşte tüm bu özellikleri onu diğer çizerlerden ayırır. Keza Teks'i diğer çizerlerden daha yakışıklı çizmesi de. Bence Teks onun çizimiyle sanki Tyrone Power'ı andırır gibidir. Nicolo'yu diğer çizerlerden ayıran asıl ilginç özellik ise şudur: O, Carson'u diğerlerinden farklı olarak gömleğini pantolon üzerinde bırakmış olarak çizer. Halbuki çizdiği ilk macerada Gallepini'ye uyar, onun gibi Carson'un gömleğini pantolona sokulmuş olarak çizer. Ama daha sonraları Carson'un giysisi hep o Nicolo'ya özgü biçimle resmedilecektir. Nicolo'nun çiziminde diğer bir önemli husus da figürlerin gözlerini daha yuvarlak adeta sürmeliymiş gibi çizmesidir. Bu yüzden Letteri'nin yakın plan çizgilerinde açık renk gözlü görünen Carson Nicolo'da koyu renk gözlü ve göz kenarları gölgeli olarak görünür.
yet45.jpg



Maceraperest Altın Seri Teks 63: "Otlakta Felaket", Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò. Macera 64. sayıda devam ederken Teks ve Carson'un yer altında hapis kaldığı bölümden itibaren çizimleri tekrar Galleppini devr alır. Nicolo'nun çizdiği bu ilk macera bir de ilginç bir özellikle hatırlanır. Bu maceradan itibaren ilk defa karelerin sağ alt köşesindeki numaralar görünmez. Strip formatından sayfa formatına geçilmiştir. İlk macerada Nicolo'nun pek bir ayırt edici özelliği görülmez. Çizimleriyle Galeppini'ye öykünmek istenmiş ve ilerdeki maceralarda göreceğimiz detay çizimleri bu ilk Teks macerasında hiç yer almaz. Olay bir çiftlikte başlamıştır ama etrafın çiftlik olduğuna dair çizgilerde fazla bir emare yoktur. Figürler genellikle hareket halindedir. Halbuki bu dönemde Galep çizimlerini oldukça detaylandırmış neredeyse atların özengi takımlarına bile kafayı takacak kadar ince çalışmaktadır. Ressamların değiştiği mahzen sahnesinde geçiş pek hissedilmese de uşak karakterinin yüz ifadesinde Galep'in verdiği ayrıntılar hemen fark edilir.

tras.jpg
tras2.jpg


Süper Teks 137-147: (Maceraperest Efsanevi Maceralar Cilt:2) "Büyük Entrika" Tex Gigante 141-145, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Teks'in uzun soluklu maceralarından biridir. Bu macerada Teks eski bir suçluyu öldürdüğü zannıyla yakalanır ve mahkum edilir. Kit Willer, Tiger Jack ve Carson onu kurtarmak için büyük bir çaba içine girerler. Teks'in sayfa sayısı açısından en uzun maceralarındandır. Nicolo'nun olgunluk dönemine denk geldiği için her ayrıntı ustaca resmedilmiştir. Özellikle hapishane ortamı, gardiyanların tipolojisi ve tabii ki macerada yer alan meşum kadın hepsi ayrı bir özenin işaretidir. Gallep gibi kadın figürlerinde dönemin değil de 1940'lı yılların aktrislerinden etkilenen Nicolo buradaki ve diğer maceralardaki kadın tiplemelerinde sık rastladığımız ve aşina olacağımız Joan Crawford-Ava Gardner karışımı siyah saçlı, ince yüzlü bir yüz ifadesi tutturur.

arap9.jpg



Süper Teks 185-186: "Manitu'nun Ruhu" Tex Gigante 128-129, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Bishop adlı bir içki kaçakçısı at yarışlarında servetini kaybedince Navajo arazisinde onlara ait kutsal bir atı kaçırır. Daha sonra kiraladığı adamlar birkaç cinayet işler. Teks onları büyük bir çatışma meydana gelmemesi için izleyip etkisiz duruma getirmek ister. Konu at olunca ister istemez Nicolo Galep'in sadık bir izleyicisi olduğunu kanıtlar. Şahsi fikrim, bu macerada Nicolo, at figürü çizmede kimsenin eline su dökemeyeceği Galep'e bile yaklaşır, hatta onu geçtiği bile olur.

demir1.jpg


Süper Teks 240-246: "Tayfun" Tex Gigante 156-158, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Galleppini çizimi olan "Elmas Jim'in İntikamı" adlı maceradan sonra Teks ve ailesi okyanus ortasındaki gemide fırtınaya yakalanmışlardır. Daha sonra gemiyi bir adanın çevresindeki kayalıklara sürüklenir ve orada karaya oturur. Adada ise yerliler bir takım insanlar tarafından köpeekbalıklarının olduğu bir körfezde inci toplamaya zorlanmaktadır. Çetenin başkanı Baron Kramar adında biridir. Teks yerlileri isyana teşvik eder. Bu macera Nicolo'nun ilk deniz öyküsüdür. Bir önceki Galep çizimi macerada Teks ve ailesi Karasakal'ı takip etmekte ve onu en son bir fırtınaya yakalanmak üzereyken görmüşlerdir. Yine Nicolo deniz manzarası çizmekte Galep'i aratmayacak ölçüde usta olduğunu bu macerada bize kanıtlar. Daha sonra adada karşılaşılan yerli çizimleri, adanın coğrafi tasviri ve köpek balıkları da belli bir ustalığın izlerini taşır.

nico1.jpg


Süper Teks 246-254: "Durango" Tex Gigante 158-160 Gianluigi Bonelli-Erio NicolòTeks bir tesadüf sonucu yerlilerin elinden beyaz bir kızı kurtarır. Kızın babası da altı ay önce aniden ortadan kaybolmuştur. Kıza yardım eden ve babasının ortadan kaybolmasına yol açan komployu aydınlatmak isteyen Teks ve ailesi komplonun içinde olan bir Meksikalıyı takip ederek Durango'ya kadar gelirler. Maceradaki kadın karakter nedense bu kere esmer değil sarışın resmedilmiştir. Ya üstat esmer kadınlardan sıkıldı ya da bu kez bir değişiklik olsun istedi sanırım. Aslında bu macerada değil Teks'e macera arkadaşı fakat hyat arkadaşı olarak bile yakıştıracağımız güzelliktedir bu genç kız. Hadi Teks olmasa bile Kit Willer bu kızı almalıydı. En azından birkaç macera sonra bahsini edeceğimiz Montoya'nın kızına güzellikte beş basardı. Bu macera hem orijinal sıralamada hem de Süper Teks Çetin Karakoç sıralamasında arka arkaya gelmektedir. Bir önceki deniz macerasından sonra Arizona çöllerinde kaybolan yaşlı bir adamın aranması ve bu yapılırken de haydutlarla boğuşup, silahlı çatışmalara girmek bize Teks ve ailesinin enerjisininyanında epeyce senarsitlerin hayal gücünün ne kadar cüretli olduğunu gösteriyor. Tropik bir adada ufak çapta bir ihtilalden sonra böyle bir işe kalkışmak gerçekten her baba yiğidin harcı değil. Tayfun macerasındaki esmer afetle bu maceradaki sarışın meleğin varlığı itici bir güç sayılsa bile bu kadar enerji bana fazla geliyor.

nico24.jpg

durbin3.jpg


Süper Teks 297-300: "Asi (Apache Kid)" Tex Gigante 164-165-166, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Askerlerin emrinde çalışan bir Apaçi olan Kid bir keşifte babasının katillerine rastlar ve onu öldürür. Olay garnizonda duyulunca hapsedilirler. Daha sonra firar eden Apaçi Kid ve arkadaşlarının bulup teslim olmalarına ikna etmek için Teks harekete geçer.

nico13.jpg


Ceylan Teks (186) 1-2: "2000 Dolar Ödül, Apache Yolu" Tex Gigante 226-227, Gianluigi Bonelli Erio Nicolò Holmer adına biri Redford kasabasından madencileri kovuyordu. Hatta bu amaçla Sanders adındaki bir madenciye kumpas kurup onun hapsedilmesini sağlar.

odul.jpg


Ceylan Teks (186) 8-10: "Virginia City, İnsan ve Hayvan, Orman Adamı Sasquatch" Tex Gigante 220-223, Guido Nolitta Erio Nicolò Teks ve Tiger bir bilim adamına rehberlik etmek amacıyla Oregon'a giden bir kervana katılırlar. Yolculukta rastladıkları Klamath yerlileri esrarengiz bir maymun adama tapmaktadırlar. Teks'in yanındaki bilim adamları onun sözlerini dinlemez ve maymun adamı yakalamak için harekete geçerler. Klasik bir Yeti uyarlaması olan bu macera aslında gerçeküstü temasıyla daha çok Letteri'ye göz kırpsa da şahsi fikrim Nicolo'nun çiziminden oldukça memnunum. Alttaki karede resmedildiği üzere ressam değişik denemelerde bulunmuş ve kendi meşrebince başarılı olmuştur.

yet2.jpg


Ceylan Teks (186) 13-14: "İki Rakip, Montoya" Tex Gigante 214-215, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Nogales'te bir kaza geçiren Kit Willer Don Carlos Montoya'nın evinde dinlenmektedir. Ancak Montoya'nın kızının Kit'e ilgi göstermesi komşu çiftlikteki Don Pedro'yu kıskandırır ve onlara bir oyun oynamak ister. Bu Macera Alfa Teks'in toplama ciltlerinde de tekrar edilmiştir. Sıradan bir macera olmasına karşın içinde aşk ve entrika gibi ögeler geçtiği için Nicolo'nun yumuşak çizgilerine yakışmaktadır.

rakip.jpg


Ceylan Teks (186) 20-22: "Kara Kafalılar, İkil Anlaşma" (Maceranın Başı Yok) Tex Gigante 177-178-179, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Bir kaç zaman önce bir Tuareg Amerika'ya yerleşmişti. Bunlar zamanla haydutluk etmeye ve çevreye dehşet saçmaya başlamışlardı. Prens Ahmed'in önderlğindeki Arapları durmak için Teks Coshise ve Apaçilerden yardım alır. Bu macerayı da okura saygısız Ceylan Yayınları ortasından başlatır. Sözde açığını kapatmak için de macera başında uzun bir özet verir. Arizona çöllerinde fink atan Arap savaşçılar aslında Zaogr'dan da aşina olduğumuz bir konu. Zagor'un Gitar Jim'le olan bir macerasında da Amerika'ya gelen bir Arap şeyhinin yaşadıkları daha doğrusu kılıcıyla etrafta estirdiği terör anlatılıyordu.

arap11.jpg


Ceylan Teks (186) 29-31: "Little Rock, Madendeki Esrar" Tex Gigante 186-187-188, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Teks'in en güzel maceralarından. Teks ve Carson arkadaşları madenci Brent'in ölümünü araştırmak üzere Little Rock kasabasına gelirler. Burası gerçekten uğursuz bir yerdir. Geceleyin madenlerde patlamalar duyulmakta ve toprak sarsılmaktadır. Halbuki madenler bir kaç yıl önce tükenmiş sadece mahkumların çalıştığı ufak bir ocak faaliyettedir. Konusu oldukça değişik bir Teks macerasıdır. -Spolier- Aslında madende çalışan mahkumların ve gardiyanların ocak ile kasabadaki banka arasında gizli gizli tünel kazdığı gayet ustalıklı olarak işlenmiştir. -Spolier-

nico27.jpg

nico29.jpg


Ceylan Teks (186) 38-41: "Elk City'de Bir Yabancı, Herkese Karşı, Ölüm Tüccarları, Açık Kart" Tex Gigante 236-239, Guido Nolitta Erio Nicolò Ted Havkins adıyla Teks Elk City'de bir arkadaşını arıyordu. Bu arada kasabada maden şirketinin sevk ettiği gümüşleri çalan bir çeteye de büyük zarar verir. Bu arada bir aile de kalitesiz viski üretip civardaki yerlilere satmaktadır. Bu macerada da Teks'e bildiği her şeyi anlatan kadın Ava Gardner-Joan Crawford karışımı esmer bir afettir. (Ya da bana öyle geliyor fakat kimbilir belki de Letteri'nin bazı kadın tiplemelerinde dönemin ünlü yıldızı Raquel Welch'in simasını örnek alması ve daha ince yüzlü kadınları resmetmesi gibi Nicolo'nun da ona benzer bir şekilde esmer, boylu boslu kadın figürlerini tercih etmesi tesadüf değildir.)

hel1.jpg

hel3.jpg


Ceylan Teks (186) 48-52: "Kanlı Demiryolu, Cochise'nin Oğlu, Canyon'daki Savaş, Tuzak" Tex Gigante 245-247, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò, Francesco Gamba ile birlikte. İki rakip demiryolu şirketi rekabet halindedir. Apaçi topraklarına ilk varacak olan şirket demiryolunu Pasifik'e kadar devam ettirebilecekti. Bu durum yüzünden şirketlerden bir tanesi yasa dışı yollara başvurur. Teks olaya müdahale eder. Bir takım sabotajlardan sonra Teks Cochise'nin oğlu Tahzay'la haydutların peşine düşer. Sıradan bir demiryolu-western macerası olarak görünmesine karşın olay örgüsü ve rakip şirketin kurduğu entrikalar yüzünden son kareye kadar kendini merakla okuttuğunu itiraf etmeliyim. Sonlara doğru Francesco Gamba'nın macerayı tamamlaması dışında okurun pek canını sıkacak bir durumu yok.

demir.jpg

demir3.jpg


Ceylan Teks (186) 69-72: "Durbin Çetesi, Boşlukta Sıçrayış, Tuzak, İntikam Saati" Tex Gigante 257-259, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Durbin çetesini yakalamak isteyen Teks bir tuzak kurar. Daha sonra çeteyle çatışma çıkar ve Rocky Durbin'in çatışmada öldüğü sanılır. Ancak Durbin Meksika'da hapse düşen Kit Willer'ı hapisten kaçırıp onu Apaçilere teslim eder. İki aşamalı bir macera. Durbin çetesinin yok edilmesiyle macera bitti sanılırken Kit Willer'in tutuklanmasıyla macera kaldığı yerden devam eder.
durbin1.jpg


Ceylan Teks (186) 72-77: "Saint Luis, Bert Morley'in İtirafı, Korkusuz Adamlar, Kovalayan Ok, Baskın" Tex Gigante 193-196, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Pat Mc Ryan'ın da olduğu bu macerada Teks Missouri kürk şirketinin sahibini bir tuzaktan kurtarır. Rakip firmanın ise her türlü kanunsuz işte parmağı vardır. Kürk avcılarını öldüren ve ortalığa terör salan bu insanlar daha sonra bir kervana saldırırlar. Çetede her türlü kötülüğü yapabilecek Bill Shady isminde biri vardır. Gereksiz yere uzun tutulmuş bir macera. Bu arada Nicolo'nun Pat Mc Ryan'ı Galep'ten çok daha değişik çizdiğini de belirtmeli.

nico21.jpg


Ceylan Teks (186) 84-85: "Kırık Ok, Korku Tepeleri" (Macera Ceylan Yayınlarında yarım kalıyor) Tex Gigante 261-262, Guido Nolitta Erio Nicolò Daha önce Siolarla askerler arasında bir çatışma yaşanmış Blue Hills'e Teks ve bir grup asker görev icabı giderler. Amaç çatışamada ölen askerlerin cenazelerini alıp onları getirmektir. Kafilede askeri birliğe kumanda etmiş Larimer'in oğlu da vardır. Yolda askerlerden bir kısmı kimliği belirsiz meşhul kişilerce öldürülür. Maceranın ortasında Ceylan Yayınları macerayı utanmazca bitirir ve "bu maceranın sonu" ibaresini koyar. Yerine Monti çizimi başka bir macera başlar.

dolores.jpg


Ceylan Teks (186) 164-166: "Sel Felaketi, Şeytanca Bir Hile, Bir Yabancı" Tex Gigante 273-274, Claudio Nizzi-Erio Nicolò Teks'İn eski arkadaşı komutan Remington genç ve güzel Dolores ile evlenmiştir. Daha sonra bir kaza geçirir ve Dolores'in kardeşi Fransisco çiftliğin idaresini eline alır. Halbuki gerçek çok başkadır. Nizzi'nin ilk senaryolarından. Komplo ve entrika kurgulama yönünden Nizzi baba Bonelli'den altta kalmadığını daha ilk maceralarda kanıtlamış gibidir.

sel6.jpg

dolores2.jpg


Ceylan Teks (69) 27-29: "Yitik Bir Dünya, Olden'in Özverisi" Tex Gigante 282-283, Gianluigi Bonelli-Erio Nicolò Vincenzo monti ile birlikte. Kanada yakınlarında Gross Jean ve Teks'in ailesinin katılıdğı bir bilim-kurgu macerası. Klamath yerlilerine saldıran ve onların kadınlarını kaçıran Gundar adlı esrarengiz bir topluluğun yarattığı dehşeti önlemek için uzak dağlara doğru bir yolculuk düzenlenir. Kervanda daha önce buna benzer bir araştırma görevinde babasını yitirmiş Stenier adında biri de bulunmaktadır. Nicolo'nun ölümünden önce çizdiği son maceradır. Maceranın çizimine ve tamamlanmasına Monti yardım eder. Zagor'un Hellingen maceralarını andırır. Alttaki karede görüldüğü üzere çılgın bilim adamı bile Hellingen'e benzer.

hel14.jpg


Yerli baskılarda karşılığını bulamadıklarım: Teks Gigante 106-108, Teks Gigante 120-121, Teks Gigante 169-171, Teks Gigante 202-203, Teks Gigante 209-210. Bunlar 106-108 ve 120-121 ya Süper Teks dizisi içinde yayınlandı bu fasiküller elimde bulunmuyor ya da bu maceralar Türkiye'de hiç yayınlanmadı. Keza 169-171 İtalya'da Apachi Kid'den sonraki birkaç aya denk geliyor. O macera da ya Türkiye'de yayınlanmadı ya da bende olmayan Süper Teks fasiküllerinde yer alıyor. 202-203 ve 209-210 için ise bir şey diyemiyorum. Ceylan Tekslerdeki tüm maceraları taradığım halde bunları bulamadım.

haydutlar_rn2.jpg


Teks Gigante 106-108
Haydutlar Beldesi - SüperTeks 017-019 / Cilt 05
Teks Gigante 120-121
Çakallar - SüperTeks 166-168 / Cilt 42

haydutlar_sb.jpg

haydutlar_rn1.jpg



Teks Gigante 169-171
Teks'in Zaferi - SüperTeks 312-321
Teks Gigante 202-203
L'Oro del Colorado, - Colorado Altını (Türkçe Yayınlanmadı)
Teks Gigante 209-210
Profondo sud - Güneyin Derinlikleri (Türkçe Yayınlanmadı)

dolores4.jpg


Sayfayı deli bilim adamının tipsiz suratıyla bitirmeye gönlüm elvermedi. "Sel felaketi" macerasındaki Dolores ile bitirmenin daha doğru olacağını düşündüm. Usta, güzeller güzeli Dolores'i maaşallah geceliğin altından bile şekli belli olan ayva göbeğine kadar gayet güzel resmetmiş.

Bitirirken birkaç söz. Teks, "Sergio Bonelli Editore" ürünü İtalyan çizgi romanıdır ve Türkiye yayın hakları Oğlak Yayıncılık-Maceraperest Çizgiler'e aittir. İşbu web sayfası içeriği ise tamamen bana aittir. Lütfen web sayfası içeriğini çalmayınız, çırpmayınız. Beğendiyseniz link verin, kısmi alıntı yaptığınız takdirde de kaynak belirtiniz. (Bkz: etik metik)
Orhan BERENT (19 Kasım 2009)​
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Çok teşekkür ederim. Bir çizgiroman forumunda hissetiğim paylaşımların biri oldu. OrhanBeye'e de bu değerlendirmeleri için teşekkür ederiz. Çok bilgilendik.
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Nefesimi tutarak bir çırpıda zevkle okudum
Nicolo çizgilerini unutmam mümkün değil
En sevdiğim Teks maceralarıdan birisi olan Büyük Entrika mesela
Ya Durango? Tayfun? Elk Cityde Bir Yabancı?

Manitunun Ruhu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, gereksiz yere çok uzatılmış bir macera , ayrıca macerada Teks'in rakibi olan kötü adam Bishop sanırım öyle uzun bir macerayı hakedecek bir görünümde bir değil

Karakafalar ise en sinir olduğum bir macera
Ortadan başlamış, karmakarışık, kimi ön bölümleri kitabın sonlarında yer almış
Nasıl başladığı, nasıl bittiği belli değil, editörün tatilde olduğu sırada yayınevinin çaycısı ilgilenmiş sanki bu maceranın yayınlandığı kitapla

Üstelik yazar da arapların ibadeti hakkında çok bilgisiz; okurlar yanlış bilgilendiriliyor. Aklıma diğer maceralarda meksikalılar, kızılderililer ve diğerleri hakkında anlatılanlar da böyle dandik bilgiler mi diye gelmiyor değil.

Nicolo nun en hoşlandığım çizgilerinden birisi de yağmurlu sahneler; bayılıyorum denizde ve karada geçen yağmurlu sahnelerine,


Sevgli savok'a teşekkürler

ve tabii ki Orhan Berent'e de...
 

neco50

Süper Üye
11 May 2010
2,731
1,864
Üstadım gerçekten çok güzel bir çalışma. Belgesel dizi izler gibi okudum.
Böylesine güzel bir çalışmayı bizimle paylaştığı için Savok üstad'a ve Orhan BERENT'e teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,617
metu
Orhan Berent in bu güzel tanıtım yazılarını bizimle paylaşmandan dolayı çok teşekkür ediyorum sayın Savok.Çok güzel tanıtımlar ve açıklamalar ilgi çekici.
 
Üst