Kızılderililerin sık sık söylediği UGH ne demektir ? UGH!

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
997
3,280
Tespit edilemedi
Wordnik'te korku, tiksinme vs. durumlarındaki kullanılan nida,
Cambridge'te nahoş durumlar için kullanılan nida olarak geçiyor.
Bana göre isteksiz "ya!" anlamında...
Ya da dinlediğini belli etme amacı da olabilir.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,615
hiçbiryerde :)
Şimdi hiç bir kaynağa bakmadan benim
çizgi romanlarda okuduğum ve hatırladığım
kadarıyla, "ugh", "selam" ya da "evet" anlamı
taşıyordu...

Şimdi biraz aradım, şunu buldum:

Nerden Geliyor Bu "Ugh" Kelimesi ?
Türkiye'de 1980 - 1995 yılları arasında Trt 1'de pazar sabahı yayınlanan western filmlerinde duydukları "Ugh" kelimesini bir çok kişi Kızılderili dilinde bir selamlama kelimesi olarak bildi.
Oysa Kızılderili kabile dillerinde selamlama kelimesi olarak kullanılan "Ugh" diye bir kelime yoktur.
Cherokee dilinde O-si-yo, Lakato ve Omaha dilinde Hau, Navajo dilinde yá át ééh, Apache dilinde Hon dah, Choctaw dilinde Halito, Creek kabilesinin dili olan Muskogee dilinde Haw ve Hvo kelimeleri selamlamak için kullanılır.
Peki nereden çıktı bu Ugh kelimesi ?
Ugh kelimesine ilk olarak James Fenimore Cooper'ın 1826 yılında Kızılderililer ile ilgili yazmış olduğu meşhur romanı Son Mohikan'da rastlıyoruz. Romanın Mohican baş kahramanları Chingachgook ve oğlu Uncas'ın olaylar karşısında şaşırma ifadeleri romanın ilk baskısında "Hugh !" şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Fakat diğer baskılarda "Hugh !" kelimesinin özel isim Hugh ile karıştırılmasını önlemek maksadı ile başındaki H kaldırılmış ve "Ugh !" olarak kullanılmaya devam edilmiştir .
"Ugh" kelimesinin karşımıza çıktığı bir başka yer ise Michael Johnston Kenan'ın 1925 yılında katılmış olduğu Creek Konseyi'nden bir anısıdır. Kenan bu anısını 1972 yılında kaleme alırken şunları yazmıştı ;
"Konseydeki Creeklerin birbirleri arasında sürekli Ugh kelimesini tekrarlamaları karşısında şaşırmıştım. Bunu Creekler kendi aralarında biribirlerini onaylamak için kullanıyorlardı."
Muhtemelen 47 yıl önce yaşamış olduğu anısında Kenan, "Haw" veya "Hvo" kelimelerini "Ugh" diye hatırlamış ve öyle yazmıştı. Çünkü Creek dili olan Muskogee dilinde "Ugh" diye bir kelime yer almıyordu. "Haw" ve "Hvo" kelimeleri ise Creekler arasında çok sık kullanılıyordu.
Şayet birisine Kızılderili selamı vermek isterseniz "Ugh" diye seslenmeyin lütfen. Çünkü "Ugh" diye bir şey yoktur. Bunu sadece Kızılderili kültürünü yozlaştırmaya çalışmış Hollywood yapımı eski filmlerde görebilirsiniz.
En yaygın selamlama şekillerinden bir tanesi olan Lakotaların "Hau" kelimesini kullanmanızı öneririm.
Derleyen : yeşiltüy

( Yeni site yapılacak)
#kızılderili #kizilderili #kızılderililer #kizilderilinet
 
Üst