Zagor ve Tex aynı macerada buluşuyor

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
[Special Tex Willer N.3] Bandera!


3 Aralık 2021, 128 Sayfa

Konu: Boselli Mauro
Senaryo: Mauro Boselli
Çizimler: Alessandro Piccinelli
Kapak: Dotti Maurizio


Hikaye: 1860'lı yıllardayız. Texas'ın vahşi kenti Texas Hills'deyiz. Zagor 50 yaşında, Tex ise 20'li yaşlarındadır. Rip Ford liderliğindeki Texas Rangerleri bir gerilla savaşı içerisindedir. Texas Rangerleri, bu macerada Peta Nocona ve Buffalo Hump Komançilerine karşı mücadele etmektedir. Bu dönemlerde Peta Nocona adlı komançi lideri (Texas tarihçilerine göre ölüm yılı 1864), kendisi Cynthia Ann Parker ile evliydi ve Quanah Parker adında bir oğlu vardı. Ancak Peta Nocona'nın eşi, (Cynthia Ann Parker) Teksaslılar tarafından kaçırılır. Bu sırada kaçak bir Ranger olan Adam Crane, bir arkadaşının intikamını almak için Teksas'a gelen kan kardeşi (Zagor Tenay'dan) yardım ister. Zagor Tenay, bir kez daha topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Kızılderililerin tarafında ve tarihin kaçınılmaz akışına umutsuzca karşı çıkmaktadır. Ancak, Zagor kaçak olduğu ortaya çıkan genç bir Ranger (Tex Willer) ile yanlışlıkla karşı karşıya gelir. Ve onunla yeni ve beklenmedik bir müttefik haline gelir. Şimdi iki efsane olan Zagor ve Tex birlikte savaşıyor!




*Bilindiği gibi fumetti okuyucuları Zagor ve Tex'in aynı macerada yer almasını uzun zamandır bekliyordu ve talep ediyordu. Fakat yıllar önce Sergio Bonelli aralarındaki yaş farkının çok fazla olduğunu söylemiş bu nedenle aynı dönemde olmadıklarını dile getirmişti. Fakat daha sonra modern dönemde fumetti yazarları Zagor ve Tex'i aynı döneme getirecek bir takım maceralar yazmaya başladı.

* Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; Tex, Zagor'un bir macerasında dolaylı da olsa bahsedilir. Bir Zagor macerasında Şaman Masewi, Navajo Nakai'ye şu kehanet hakkında bilgi verir: "Büyük beyaz bir lider sizi kötülükten koruyacak ... en kalabalık millet olacaksınız ve sonsuza kadar topraklarınızda kalacaksınız". Bunun Gecenin Kartalı'na yapılan gönderme olduğu aşikardır.

*-Tex, Ken Parker'ın on ikinci sayısında da yer alır: "Ken Parker ve Ballad of Pat 'O Shane".


* Ayrıca Zagor Darkwood Romanları'nda son sayıyı okuduğuz zaman öğreniyoruz ki ; (***Spoiler***)

(50 yaşında olan )Zagor, yoldaşı Çiko ile beraber 1860 yılında Teksas'da bulunuyor, (Tex o yıllarda 20'li yaşlarında)'dır.






1636116227827.jpg--bandera____speciale_tex_willer_03.jpg

1636116320340.jpg--.jpg

1636116320714.jpg--.jpg

1636116321110.jpg--.jpg

1636116321455.jpg--.jpg

1636116321825.jpg--.jpg

1636116322236.jpg--.jpg
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,481
3 Aralık 2021, 128 Sayfa

Kitabın yayımlanacağı tarih sanırım Ocak 2022 de nete düşer.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Esasında hikayedeki Cynthia Ann Parker'ın Teksaslılar tarafından kaçırılma sebebi tarihi bilgilere göre daha önce Komançilerin onu savaş esiri olarak almasıydı.



Tarihi bilgilere şöyle bir göz atalım:

1834 Yılı : Cynthia Ann Parker 9 yaşında Komançi baskınlarından kaçmak için ailesiyle birlikte Teksas'a taşınmak zorunda kaldı. Büyükbabası, Yaşlı John Parker, Komançilere tabi olan yerel Kızılderililerle anlaşmalar yapmıştı, bu anlaşmaların tüm Kızılderilileri bağlayacağına ve ailesinin saldırılara karşı güvende olduğuna inandığını tahmin etmekteydi.

1835 Yılı : Fakat Komançiler, gelenekleri ve akıncı bir ulus olmanın verdiği kural nedeniyle oraya da baskın düzenlemeye karar verdiler.

1836 Yılı : 500 kişilik bir Komançi savaşı kuvveti Limestone County'ye baskın düzenledi ve erkeklerin çoğunu öldürdü. Ardından esir olarak alınan çocukların bir kısmının kabileye alınmasını kararlaştırdılar. Böylece, saldırıdan sonra Komançiler, Cynthia Ann de dahil olmak üzere beş esiri ele geçirdi. (Cynthia Ann esir alındığında 8 yaşında veya 11 yaşından büyük olabilir, bu konuda farklı görüşler mevcut)


1836 Yılı sonları : Teksas Bağımsızlık Savaşı'nda Meksika'nın yenilmesinin ardından, yeni hükümet dikkatini işgal sırasında esir alınan binlerce çocuğu ve kadını kurtarmaya yöneltti. ( Fumetti'de Teksas Bağımsızlık Savaşına Gunny Bill de katılmıştır. Tex Willer'in doğumundan 2 sene önce olmuştur. )


1836-1859 : Cynthia Ann Parker kısa bir zaman sonra Komançi kabilesine dahil oldu. Çocukluk kültürünü ve kimliğini tamamen atıp unuttu. Onu kendi kızları gibi yetiştiren bir Tenowish Komançi çifti tarafından evlat edinildi. Artık her anlamda Komançi olmuştu. Evlilik çağına gelince bir Komançi Şefi olan Peta Nocona ile evlendi. Mutlu bir evliliğin tadını çıkardılar. Peta Nocona ona olan büyük sevgisine bir övgü olarak, şeflerin birkaç karısı olmasına rağen , asla başka bir eş almadı. Üç çocukları vardı: Komançi şefi Quanah,(erkek) Pecos (erkek), Topsannah (kız). Cynthia Ann Parker, Komançilerle birlikte tam 24 yıl yaşadı.


1860 Yılı : Yıllar geçti fakat Teksaslılar, baskınlar ve savaşlar sırasında alınan esirlerin her birini bulmaya çalışmaktan asla vazgeçmediler. Texas Ranger ve Scout seferlerinde yüzlerce kişi fidyeyle kurtarıldı ancak kendi istekleriyle kalanlar da dahil olmak üzere birçok kişi Komançilerin elinde kaldı. Bunun üzerine Teksaslılar Komançi yerleşimlerine bir dizi misilleme saldırısı başlattı ve sonunda savaş şeflerini barış için müzakere etmeye zorladı. Düşmanlıkların sona ermesi ve tutsakların iadesi için müzakereler San Antonio'da yapılacaktı. Bununla birlikte, sonraki müzakerelerde, Komançilerin saldırgan duruşu ve toplantı sırasında bir dizi çatışmaya ve tam ölçekli şiddete yol açtı.

Bunun üzerine 34 yaşındaki, Cynthia Ann Parker, "Pease River Katliamı" olarak da bilinen Pease Nehri Savaşı sırasında Texas Rangerleri tarafından yakalandı ve biyolojik ailesine teslim edildi. Hayatının kalan 10 yılını yeni hayatına uyum sağlamayı reddederek geçirdi. Ailesine ve çocuklarına geri dönmeye çalıştı ancak defalarca yakalanıp geri getirildi. Kızının zatürre'den öldüğünü öğrenince yemeden içmeden kesildi ve 1871'de (43 yaşında) vefat etti.

Peta Nocona'nın Ölümü

Peta Nocona, eşi kaçırıldıktan sonra adamlarıyla birlikte Pease Nehri bölgesine yerleşti. Oradaki yerleşimciler, Komançi baskınları nedeniyle Teksas Valisine tepki gösteren bir takım yazılar yazdılar. Bunun üzerine Teksas Valisi Sam Houston , Kızılderili baskınlarını durdurmak için 40 Ranger ve 20 milisten oluşan bir ekip kurması için Ranger Yüzbaşı Sul Ross'u görevlendirmişti.

1860 sonları : Yüzbaşı Sul Ross liderliğindeki Teksas Rangerleri, Komançilerin bulunduğu bölgeye saldırı düzenledi. Bu saldırı sırasında ayırım gözetmeksizin herkes vuruldu. Bu saldırı sırasında Peta Nocona, karısı ve kızıyla kaçarken vurulur öldürülür.

(Peta Nocona'nın ölümü hakkında iki ayrı görüş vardır. Birincisi, genellikle tarihçiler tarafından inanılan ve Sul Ross tarafından resmi olarak bildirilen görüştür. Bu 1. görüşe göre bu saldırı sırasında Peta Nocona öldürülmüştür. 2. görüşe göre öldürülen o değildir, ona benzeyen başka biridir.

Bildirildiğine göre kampın işgal edildiğini gören Şef Peta Nocona ve karısı Cynthia Ann doğuya, bir dere yatağına kaçar. Kaçtığı sırada Peta Nocona'nın arkasında 15 yaşında bir Meksikalı kız vardı, Cynthia Ann ise iki yaşındaki çocuğu Topasannah'ı taşıyordu. Kaptan Ross ve Teğmen Tom Killiheir, Peta Nocona olduğuna inandıkları adamı takip etmeye başladılar. Kaptan Ross, onu takip eder ve Peta Nacona'yı yakalayıp öldürdüğünü iddia eder ve muhtemelen bundan emindir, ancak 2.görüş olayın kaçan Komançi kadınlarını kurtarmaya çalışan adı Nobah olan eski bir Meksikalı köleyi öldürdüğünü iddia ediyor. Bu köle Peta Nocona'nın kölesiydi.

Şefin en büyük oğlu Quanah Parker, bir keresinde Dallas'ta Sul Ross'a şöyle demişti: ''Babamı öldüremediniz. O, orada değildi. Teksas tarihinde bunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Ondan sonra, iki yıl, belki üç yıl, sonra vefat etti'' Quanah Parker burada babasının sağ kurtulduğunu ve 3-4 yıl sonra Apaçilere karşı aldığı eski savaş yaralarından kaynaklanan komplikasyonlardan öldüğünü söyledi. Komançi halkının sözlü tarihi tarafından güçlü bir şekilde desteklenen bu görüşe göre, Peta Nocona kamptan uzaktaydı ve saldırı meydana geldiğinde Quanah Parker ve diğer bir kaç adamla birlikte avlanmaktaydı. Nye, Peta Nocona'yı Pease River'dan birkaç yıl sonra bir savaş yarasıyla hastalandığında canlı gören adamlarla karşılaştığını iddia etti. Bu versiyon, Quanah Parker'ın babasının Pease River'dan sağ kurtulduğu ve 3-4 yıl sonra öldüğü iddiasını kuvvetle desteklemektedir.
)



 
Son düzenleme:

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Yazar, Youtube röportajında karakterler arasında (yukarıda bahsettiğim) Quanah Parker'ın olacağını söyledi.
Andreucci ve Marcello'nun 90'larda çizdiği iki hikayenin (Comancheros ve Kan Kardeşleri)'nin devamı niteliğinde olacak.
Çiko sadece geçerken görülecekmiş.
Zagor'un hikayede 50 yaş civarında, Tex'in ise 20 yaş civarında olacağı doğrulandı.




 
Son düzenleme:

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Tex yazarı Mauro Boselli, ''Bonelli'nin Büyük Maceraları'' serisinin 2. sayısını bugün Youtube'da sundu. (Yarın İtalya'da Gazete Bayilerinde)
Daha önce de söylediğim gibi bu hikaye, tarihi buluşmanın (Zagor vs Tex'in karşılaşmasının) arka planını anlatacak ve kökenine inecek.
Yani olaylar birbiriyle tamamen bağlantılı.
Oldukça uzun ve destansı bir hikaye, 374 sayfa. (Zagor'un en beğenilen maceralarından biri)
Çizimler Marcello'ya ait.
Hikaye'nin orijinali Zagor'un 411-414 sayılarına tekabül etmektedir.
Merak edenler için hikaye 1840'lı yıllarda Vahşi Texas'ta geçiyor.




Bonelli Hikayeleri 1.Sayı


LGSBONELLI_001.jpg




Bonelli Hikayeleri 2.Sayı


1636102402358.png--.png
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Şöyle bir göz gezdirdim de Çiko görünmüyor... Fakat sayfa 34 en alttaki karede Çiko sanırım var... Ama anlatımdaki bir resim gibi... :)
Maceralar için çok teşekkür ederim...
 

Kutup

Aktif Üye
18 Tem 2020
356
2,303
Şöyle bir göz gezdirdim de Çiko görünmüyor... Fakat sayfa 34 en alttaki karede Çiko sanırım var... Ama anlatımdaki bir resim gibi... :)
Maceralar için çok teşekkür ederim...

Bende çikoyu görmedim. Onu bırak ilk iki bölüm de Zagor'u da görmedim. Sadece 3. Bölümde Zagor var
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bende göz gezdirdim, ama kavga ettikleri sahnelerde Zagor'un Tex'i şöyle adama akıllı pataklamasını istedim.
Ne yalan söyleyeyim.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Bu Tex'in özel bir sayısı olduğu için, (yani Zagor, Tex'in sayısında konuk durumunda) olduğu için yazar, ne şiş yansın ne kebap diye düşünmüş.

Ayrıca iki karakter arasındaki yaş farkını da göz önünde bulundurmak lazım.
Hikayede Zagor 50 yaşında, Tex ise 20'li yaşlarında.
Tex 1838 doğumlu, Zagor ise 1808 doğumlu, yani ondan 30 yaş büyük. Tex günümüzde yayınlanan sayılarda 45 yaşlarında. Zagor ise günümüzde 34-39* yaşları arasında.


Ek olarak bu son karşılaşma değil. İleride bir karşılaşma daha göreceğiz.
Çünkü Tex yazarı Mauro Boselli: ''Kim bilir belki (Zagor ve Tex) ileride tekrar karşılaşabilirler.'' demişti röportajda.

Umarım ikinci buluşmada, Çiko ve Kit Carson'u da görürüz.

Not 1: Ayrıca bu ilk buluşmadaki hikaye bağımsız değil. Tek başına okursanız bir şey anlaşılmayabilir. Öncesinde Zagor'un Komançerolar ve Kan Kardeşler sayılarını okumanızı tavsiye ederim.

Not 2: Eski klasik Bonelli versiyona göre Zagor'un ana maceraları 1820-1840, Tex ise 1870-1880 yıllarında geçiyor)

Not 3: Boselli, Genç Tex dönemi maceralarının 1858-1860 yılları olduğunu ifade etmiştir.

* Klasik Bonelli dönemi kronolojisine göre Zagor günümüzde 30-35 yaşlarında. Fakat yeni yazarlara göre daha büyük.
 

bozkirsovalyesi

Kıdemli Üye
6 Eki 2020
107
257
Yaş farkını azalmak için çarpıtmışlar.
Zagor yaklaşık 1800 doğumlu- Tex muhtemelen 1845 doğumlu.

Aralarında 45 yaş fark var. Ve Zagor 1850 yılından önce ölmüş olmalı.

Okurların ısrarı yüzünden herşeyi saptırmışlar.

----------

Tex ilk çıktığında konular 1840ların başları ve Tex 27-28 yaşlarındaydı.
Sonraki sayılarda doğumunu ileri aldılar. Güya içsavaş sırasında 1861-65 çok genç olduğunu söylüyor.

İlk orjinal yaşı olsaydı 1812 doğumlu Tex ile Zagor çok daha normal koşullarda tanışabilirdi. Sanırım Zagorun yaşadığı devirde ilk zamanlar farklıydı. Daha sonralara 1850lere ait gibiydi. Onuda geri aldılar.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
screen51.png





-Zagor ve Tex hakkında (70'lerin sonunda yirmi yaşındaki Maradona ile kırk yaşındaki Pele'nin aynı takımda birlikte oynamasını görmek) (Bu hikaye Zagor'un gibi görünse bile bir Tex hikayesidir.)-



Zagor ve Tex karakteri, (kronolojik olarak) tarihleri ve olayları hazır bir şekilde bir anda oluşturulmadı. Zaman geçtikçe gelişti, büyüdü ve kök saldı.

Sergio Bonelli, esas olarak Zagor ve Tex'i buluşturmaya pek sıcak bakmıyordu. Fakat Sergio Bonelli bu iki karakterin serilerinin bu kadar uzun süreceğini tahmin edemedi. Ayrıca Sergio Bonelli'yi yakından tanıyanlardan bildiğim kadarıyla kendisi bu konuda fikir değişiklerine açık biriydi.

Tex'in şu anki yazarı Boselli'ye göre Zagor ve Tex'in buluşması için tek gerçekçi yol Zagor'u 1850'lerin de ilerisine taşımaktı. Yani orijinalde 1850'lerde (50 yaşından önce ölmesi gereken) veya maceraları bitmesi gereken Zagor, ölmüyor ve daha ileride 1860'larda 50 küsür yaşlarında arzı endam ediyor.

En gerçekçi ve mantıklı yol böyle. Aksi halde zaman makinesi veya uzay zaman deliği görmek istemezdi kimse. Zaten yaş farkını bir kenara bırakırsak; (Bir görüşe göre) Zagor ve Tex'in evrenleri birbirinden farklı. Bu görüşü savunanlar normalde Tex'in dünyasında Darkwood diye bir yer olmadığını, yine Tex'in dünyasında Zagor'un fantastik düşmanları olmadığını ileri sürmüş. Bunu Marvel'in farklı versiyondaki evrenlerde sevilen iki kahramanın bir araya getirilmesi gibi düşünmüşler. Fakat bu görüş bir çok kişi tarafından reddedilmiştir. Birincisi okurlar Sergio Bonelli'den Zagor ve Tex'i buluşturmasını istediğinde Sergio Bonelli aralarındaki yaş farkından dolayı buluşturmadığını söylemişti. Yani temelde Zagor ve Tex'in evrenleri aynı.


NV9cqCW.jpeg



Resimde: Şaman Masewi, Navajo Nakai'ye şu kehanet hakkında bilgi verir: "Büyük beyaz bir lider sizi kötülükten koruyacak ... en kalabalık millet olacaksınız ve sonsuza kadar topraklarınızda kalacaksınız" (Buradaki liderin Tex Willer olduğu resmi olarak doğrulandı)


Yukarıdaki Zagor macerasında ima yoluyla Tex Willer'dan bahsediliyor.(Bknz. Zagor #356, Yedi Cibola kenti) (Bu ima bu sayıda tekrar gün yüzüne çıkıyor) Bir de Tex'in Guitar Jim ile karşılaştığı bir macerası var. Kısacası Zagor ve Tex'in buluşmaları için her zaman bir açık kapı bırakılmış.




Maceraları 1830 ve 1840'lı yıllarda olan Tom Miks, Zagor döneminde yaşadığı halde neden Zagorla karşılaşmadı? En azından birbirlerinin namını duymaları gerekmez miydi? Yukarıdaki 1.görüşü savunanlar iki karakterin de evreninin farklı olduğu için buluşmadığını ileri sürmüştür. 2.görüş karakterlerin farklı yerlerde yaşadığı için karşılaşmadığı, yazarlar isteseydi karşılaşırlardı düşüncesindedir.



Bahsi geçen diğer bir husus: Eğer hikayedeki bazı öğeleri gerçek ABD tarihi ile karşılaştırırsanız, karakterler hakkında yanlış doğum tarihlerine varırsınız. (Örneğin Zagor maceralarında sıkça karşılaşılan Winchester tüfeklerin yapımına, Amerikalı silah yapımcısı B. Tyler Henry tarafından 1860 yılından sonra başlanmıştır.) O halde Zagor'un gençliği 1850'ler 1860'lar mıydı? Hayır. Bu tarihi referanslar, sanatsal referans niteliği kapsamına girmektedir. Çizgi Romanlardaki bazı tarihi olayların o karakterin hangi yıllarda bulunduğuna dair ipucu verdiği doğru, fakat bu hepsi için geçerli değildir. (Sergio Bonelli, Zagor için bir tarih belirtmedi fakat 1800'lerin ilk yarısında yaşadığını söyledi)

Şu an ki Tex yazarı Mauro Boselli'nin, gerçek Amerikan tarihine uygun bir kronoloji hazırlaması bu yüzdendir. Çünkü geçmişteki sayılarda bazı olaylar gerçek tarihle çelişiyor.

Tex'in hikayeleri kesin bir kronolojik sıra içinde değildir. Yani bazı hikayeler doğrudan birbiriyle çelişiyor. Yine de yazarların hakkını vermek lazım, kapsamlı bir kronoloji oluşturmaya çalıştılar. Bu kronoloji de İtalya'da okuyucular tarafından kabul gördü.


3mbh5is.jpg



Zagor ve Tex Willer doğum tarihleri:

Resmi versiyonda Tex Willer'in doğum tarihi: 1838-1843 arası (Bknz. Tex Sayı: 83-85, Tex'in Geçmişi)
Boselli versiyon Tex Willer'in doğum tarihi: 1838 (Bknz. Maxi Tex Sayı: 21, Nueces Vadisi", sayfa 63)


Resmi versiyonda Zagor'un doğum tarihi: 19. yüzyılın(yani 1800'lerin) başı
Burattini'ye göre Zagor'un doğum tarihi: 1804 Yılı (Bknz. Burattini, Ben Zagor Kitabı)
Boselli Versiyonda Zagor'un doğum tarihi: 1804-1808 arası (Bknz. Mauro Boselli, 29 Kasım tarihindeki röportajı)




Okuyuculardan Sergio Bonelli'ye gelen istekler ve Sergio Bonelli'nin cevabı:




Cari amici

Una posta, questo mese, un po' insolita. Come insolite sono, spesso, alcune vostre lettere.I desideri piu frequenti (e non poi cosi strani, a dire la verita) sono quelli riguardano le -unioni- dei nostri vari personaggi, Mi spiego: c'e chi vorrebbe vedere Tex contro Zagor, o magari contro il comandante Mark, oppure lo stesso Tex che in contra i MacDonald della ''Storia del West''. Desideri non tanto strani, dicevo, perche questo tipo di operazione e gia stato fatto, e con discreto sucresso, per esempio in America, con i vari ''supereroi'' (Superman contro Batman, L'Uomo Ragno contro i Fantastici Quattro e cosi via). Ma e una cosa che a noi non piace molto, e che comunque sarebbe esclusa da problemi temporali: all'epoca in cui vive Tex, per esempio, Zagor sarebbe non piu ''Lo spirito con la scure'' ma nella migliore delle ipotesi ''il Vecchietto con la scure''Ma proseguiamo: qualcuno propone un'avventura Tex al Polo Nord, qualcun altro in Africa (magari a combattere contro gli Zulu), altri ancora in İtalia. Ed ecco, a proposito dell'italia, la piu bizzarra delle richeiste bizzarre, quealla che ci ha mandato l'ingegner Giuseppe De Simone di Castellammare di Stabia: ''...da ragazzo avevo un desiderio, e temo che restera tale in quanto difficilmente realizzabile: un'avventura di Tex (chiaramente in retrospettiva) ambientata in İtalia, in modo che il ranger partecipi alle guerre per l'indipendenza, chiamato magari da Garibaldi per prendere parte all'impresa dei Mille!Beh, abbiamo trovato il sogno giovanile dell'ingegner De Simone molto bello, anche perche qui alla Daim Press siamo tutti ammiratori di Garibaldi (a cominciare dal direttore generale Decio Canzio).Certo, una storia con Tex garibaldino e ''difficilmente realizzabile'', ma la proposta dell'amico di Castellammare ci e piaciuta tanto che abbiamo chiesto al grande Galep di interpretare ''texianamente'' il famoso incontro di Teano. Ed ecco appunto il disegno, dedicato all'ingegner De Simone ma anche a tutti quanti sognano o hanno sognato un Tex ''İtaliano''Un caro saluto, e appuntamento al mese prossimo.




Türkçesi:


''Sevgili arkadaşlar, bu ay sizlerden bize oldukça ilginç istek ve mektuplar geldi.

Siz okuyuculardan gelen en sık istekler Tex ve Zagor'un aynı macerada bulunması ya da bunların Komutan Mark ile bir macerasının olması. Bu istekler çok garip görünmüyor.

Çok garip görünmüyor dedim çünkü bu tür işler Amerika'da çeşitli Süper kahramanlar üzerinde başarılı bir şekilde yapılmıştır. Bunlardan bir kaç tanesi, Batman vs Superman, Spiderman vs Fantastik Dörtlü'dür.

Fakat biz Fumetti'de bu duruma pek sıcak bakmıyoruz. Ayrıca bunu yaptığımızda bir takım zamansal sorunlar ortaya çıkıyor. Örneğin, Zagor eğer Tex Willer'in yaşadığı döneme kadar gelirse artık ''Baltalı Ruh'' değil '' Baltalı İhtiyar'' olacak.


Bir kısım okurlar da Tex'in Kuzey Kutbunda bir macera yaşaması, bazıları Afrika'da bir macera, bazıları ise İtalya'da bir macerasının olmasını istiyor.

İtalyadan Giuseppe De Simone adlı bir okurumuz ise çok tuhaf bir istekte bulunuyor ve şöyle diyor: ''...Çocukken bir hayalim vardı ve başarılması zor olduğu için öyle kalacağından korkuyorum. Bu hayalim Tex'in İtalya'da (tarihimizdeki bağımsızlık savaşı sırasında Garibaldi'ye yardım etmesidir. (Garibaldi, İtalya Devleti'nin kurulmasına öncülük etmiştir. İtalyanlar tarafından İtalya'nın en büyük kahramanı ve yurtseverlerinden biri olarak kabul edilir.)

Pekala, De Simone'un çocukluk hayalini çok güzel bulduk. Çünkü biz İtalyanlar olarak hepimiz Garibaldi'ye minnettarız. Tabii ki, Tex ve Garibaldino'nun olduğu bir hikaye "olması pek mümkün değil" ama bu arkadaşımızın teklifini o kadar beğendik ki, büyük Galep'ten(Aurelio Galleppini)'den özel olarak "Tex ile Garibaldino" buluşmasını çizmesini istedik.

Ve işte okurumuz De Simone'a ve aynı zamanda Tex Willer'i İtalya'da görmeyi arzu eden herkese ithaf edilen çizim.


2ekrjnj.jpg



En iyi dileklerimle, gelecek ay görüşürüz.
''



 
Son düzenleme:

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
Yaş farkını azalmak için çarpıtmışlar.
Zagor yaklaşık 1800 doğumlu- Tex muhtemelen 1845 doğumlu.

Aralarında 45 yaş fark var. Ve Zagor 1850 yılından önce ölmüş olmalı.

Okurların ısrarı yüzünden herşeyi saptırmışlar.

----------

Tex ilk çıktığında konular 1840ların başları ve Tex 27-28 yaşlarındaydı.
Sonraki sayılarda doğumunu ileri aldılar. Güya içsavaş sırasında 1861-65 çok genç olduğunu söylüyor.

İlk orjinal yaşı olsaydı 1812 doğumlu Tex ile Zagor çok daha normal koşullarda tanışabilirdi. Sanırım Zagorun yaşadığı devirde ilk zamanlar farklıydı. Daha sonralara 1850lere ait gibiydi. Onuda geri aldılar.


Tex ilk çıktığı zamanlar 27-28 yaşlarındaydı. Fakat sene 1840 değildi. 1864-1865 yıllarıydı. Tex'i oluşturan Gian Luigi Bonelli'ye göre Tex ilk çıktığında 19. yüzyılın 2. yarısıydı.

Eski kronoloji: Tex ilk maceralarında 27 yaşındadır ve Sene: 1865'dir.
Yeni ve Resmî kronolonoji: Tex ilk maceralarında 22 yaşındadır ve Sene: 1860'dır.

Yani Tex'in doğumu 1838-1839 yıllarına denk geliyor. Eğer gerçek Teksas tarihine göre yorumlarsanız bu karakterlerin tarihleri konusunda bir çok hataya düşebilirsiniz.

Zagor'un ise 1800 doğumlu olduğu kesin değil. Fakat 1800-1810 arası doğduğu bir çok yazarın ortak kabul edilen görüşü. Zagor ilk çıktığında 1850'den tarihi referanslar vardı. Fakat Zagor ilk çıktığında 1850 yılında yaşamıyordu. 1820-1840 yılları arasında yaşıyordu.


Zagor ve Tex Willer doğum tarihleri:

Resmi versiyonda Tex Willer'in doğum tarihi: 1838-1843 arası (Bknz. Tex Sayı: 83-85, Tex'in Geçmişi)
Boselli versiyon Tex Willer'in doğum tarihi: 1838 (Bknz. Maxi Tex Sayı: 21, Nueces Vadisi", sayfa 63)


Resmi versiyonda Zagor'un doğum tarihi: 19. yüzyılın(yani 1800'lerin) başı (Sergio Bonelli yazılarından)
Burattini'ye göre Zagor'un doğum tarihi: 1804 Yılı (Bknz. Burattini, Ben Zagor Kitabı)
Boselli Versiyonda Zagor'un doğum tarihi: 1804-1808 arası (Bknz. Mauro Boselli, 29 Kasım tarihindeki röportajı)


 
Son düzenleme:

prophet camel

Yeni Üye
17 May 2012
4
69
Herkese merhaba. Açıkçası hiç heyecan duymadım bu proje için. Şahsi fikrim, tamamen zorlama bir iş olduğu yönünde. Buram buram "fan service" kokan bir çalışma olmuş.
 

bozkirsovalyesi

Kıdemli Üye
6 Eki 2020
107
257
İtalyan "çizgiroman eleştirmeni" Claudio Paglieri .... Bir inceleme kitabı yazmıştı.
Tex' in ilk romanlarda tarihin 1840 gibi göründüğünü söylemişti.

Ve arkadaşı "Kit Karson" gerçekten yaşamış bir karakterdir. 1809 doğumludur.
İlk kez romanda göründüğünde 30 yaşlarında görünmesinin tesadüf olmadığını düşünüyordu.

Tex'in yaşadığı devir "ileri" alınırken, Zagor'un yaşadığı devir "geriye" alındı.
Ben bundan eminim.

Zagor'un çağında trenler- buharlınehir gemileri- tüfekler- tabancalar falan o devir için ileri teknoloji. Askerler bile 1860ların üniformasını giyiyor.

Çiko, gençliğinde yani Zagor ile tanışmadan yıllar önce RioGrande nehri sınır çizgisi iken ABD'ye geçiyor. 1845 yılından sonra olması gerekirdi.
Hatta hep Meksika doğumlu olduğunu söyler. Oysa 1821 yılında bağımsız oldu.

------------------

Neyse; en çok tutulan kitap karakterleri oldukları için Zagor ve Tex öne çıktı.
Ancak her ikisi içinde bir çok anakronik hata var.
 

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953
İtalyan "çizgiroman eleştirmeni" Claudio Paglieri .... Bir inceleme kitabı yazmıştı.
Tex' in ilk romanlarda tarihin 1840 gibi göründüğünü söylemişti.

Ve arkadaşı "Kit Karson" gerçekten yaşamış bir karakterdir. 1809 doğumludur.
İlk kez romanda göründüğünde 30 yaşlarında görünmesinin tesadüf olmadığını düşünüyordu.

Tex'in yaşadığı devir "ileri" alınırken, Zagor'un yaşadığı devir "geriye" alındı.
Ben bundan eminim.

Zagor'un çağında trenler- buharlınehir gemileri- tüfekler- tabancalar falan o devir için ileri teknoloji. Askerler bile 1860ların üniformasını giyiyor.

Çiko, gençliğinde yani Zagor ile tanışmadan yıllar önce RioGrande nehri sınır çizgisi iken ABD'ye geçiyor. 1845 yılından sonra olması gerekirdi.
Hatta hep Meksika doğumlu olduğunu söyler. Oysa 1821 yılında bağımsız oldu.

------------------

Neyse; en çok tutulan kitap karakterleri oldukları için Zagor ve Tex öne çıktı.
Ancak her ikisi içinde bir çok anakronik hata var.


Son dediğinize kesinlikle katılıyorum. Çizgi romandaki olaylarla gerçek tarih birçok yerde çelişiyor. Eski yazarlar tarihsel olaylarla uyuşup uyuşmadığından ziyade Tex'in hikayelerine daha çok odaklanmış. Belki de tarihe odaklansalardı Tex bu kadar tutmayabilirdi. (kim bilir)

-Fakat daha önce de bahsettiğim gibi bunlar tarihsel Anakronizm'dir. Yani bir olayın tarihten kopartılıp çizgi romandaki kurgusal evrende başka bir dönemde meydana getirilmesidir. (Benim gibi tarih severler için elbette Tex'in gerçek tarihe uygun olması çok daha iyi olurdu)

Şimdi gelelim gerçekte yaşayanlar ve çizgi romanda yaşayanlar arasındaki farklara:

-Gerçekte yaşayan Kit Carson 1809-1868 yılları arasında yaşamıştır.
-Çizgi romandaki Kit Carson 1827- 1900 yılları arasında yaşamıştır. (Carson, Tex'den yaklaşık 10 yaş büyüktür)

Tex Willer karakteri de tarihte gerçekten yaşamıştır, fakat ismi farklıdır.
-Gerçekte yaşayan Tex Willer 1817-1883 yılları arasında yaşamıştır.
-Çizgi romandaki Tex Willer 1838-1910 yılları arasında yaşamıştır.

-Tex'in yaşadığı devir ileri alındı demişsişsiniz, fakat Tex ilk çıktığı zamanlarda (gerçek tarihe göre) zaten çok ileri bir zamanda yaşıyordu.


Örnek verecek olursak Tex'in daha ilk sayılarında ''telefon'' u görüyoruz.
Telefonun 1870'li yıllardan sonra icat edilip yaygınlaştığını tarihsel olarak biliyoruz.

Yine ilk sayılarında Meksika devriminden bahsedilir.
Tarihe baktığımızda Meksika devrimi 1876 yılında başlamış, 1920 yılında gerçekleşmiştir.
Yani daha ilk sayılarında 1870'li yıllardan, hatta 1900'lü yıllardan atıflar mevcut.


Son olarak Mauro Boselli şöyle diyor: Tex hikayeleri kurgusal bir evrendedir. Yani gerçek tarihlere odaklanarak hiçbir şeyin kesin olmadığı gerçeğini kaçırabilirsiniz. (Tarihlerden ziyade hikayeye ve temaya odaklanmalısınız) Aynı şeyi Zagor için de söyleyebilirim. Zagor hikayeleri fantastik olaylar ve anakronizmlerle (tarihi göndermeler) ile doludur. Yani hiçbir tarih kesin değildir.





 
Son düzenleme:
Üst