Tex İncelemesi-Büyük İstila

Yakub Cemil

Yeni Üye
1 Eki 2017
42
150
Macera Adı:Büyük İstila
Macerayı Kapsayan Sayılar:
  • Büyük İstila(#497)
  • Sınır Savaşı(#498)
  • Teksas Kahramanları(#499)

Özet:
Tex ve Kit Willer bir cenaze için Texas'ın Wackett kasabasına gelirler. Cenazenin kime ait olduğu okuyuculara söylenmez, sadece eski bir suçluya ait olduğuna dair ipucu verilir. Kit ölen kişiyle nasıl tanıştıklarını babasına sorar, Tex de cenazeye katılacak diğer dostları gelene kadar Kit, kasabanın şerifi Mike Dawson ve Doktor Roberts'a bu hikayeyi anlatmaya koyulur.

Hikaye Amerikan İç Savaşı'ndan sonra geçmektedir. Üç büyük Comanche(Komançi) şefi; Quanah Parker, Tonkawa ve Buffalo Chief etrafında toplanan komançiler isyan ederler ve Texas civarında yağmalar düzenlerler. Rangerların görevi bölgedeki göçmenleri tehlikeye karşı uyarmak ve onların çeşitli kalelere sığınmalarını sağlamaktır. Kit Carson dahil neredeyse tüm rangerler güneye yönelirken Tex batı tarafına yönelir. İlk durağı posta istasyonu işleten eski bir arkadaşı olan Estebandır. Esteban da tehditin farkında olduğu için kızılderili karısını Kiowaların arasına göndermiştir fakat kendisi kızılderili dostu olduğu için güvende olduğunu düşünmektedir(?). Esteban'ın yanında ayrılan Tex sırayla bölgedeki çiftliklere gider ve göçmenlerden bir kervan oluşturup Fort Davis'e göndermeye çalışır. Kervan yola çıkmak üzereyken göçmenlerden birisi Tex'i bazı kişilerin listede olmadığı ve henüz uyarılmadığı konusunda haberdar eder. Bunun üzerine Tex "Last Chane Valley"de yaşayan göçmen ailelerini de uyarmak için yola çıkar. Yolda bir "chain gang" ile, Çavuş Houck, Er Madsen ve Er Byrne tarafından idare edilen ve köprü yapımında görevli birkaç mahkumdan oluşan bir grup ile karşılaşır. Tex uyarıyı yaptıktan sonra tekrar buluşmak üzere yanlarından ayrılır. Yolda Anderson ailesinin yanan çiftliği ve ailenin cesetleriyle karşılaşır fakat ailenin çocuğu Jamie Anderson saklanmayı başarmıştır. Jamie ile beraber yola devam ederlerken bir Comanche çetesi ile karşılaşırlar, karşı tarafa zaiyat verdirseler de ancak Howard ve Terence Carradine kardeşlerin yardıma yetişmesiyle bu beladan kurtulabilirler. Daha sonra Wayne, Aldrich ve Beresford ailelerini de uyaran Tex ve yanındakiler yola devam ederler yoldaki birkaç tehlikeyi daha atlatırlar, komançilerin öncü birliğinin başındaki Beyaz Kartal'ı savaşçılarının önünde aşağılayan Tex onları bir nebze yavaşlatır. Daha sonra Çavuş Houck ve mahkumların grubuna yetişirler. Mahkumlar; Kirby Doyle ve Glenn Corbett adında iki eski Kansas gerillası ve banka soyguncusu, Jethro adında sahibini öldüren siyahi bir köle, Kenny Sanders adında bir kumarbaz, Bing Carter adında bir banka memuru ve adı bilinmeyen hiç konuşmayan Ogre lakaplı iriyarı bir adamdan oluşmaktadır.

Fort Davis'e giden yolda tekrar Esteban'ın posta istasyonuna uğrarlar fakat burası komançiler tarafından basılmış ve Esteban dahil içerideki tüm yolcular öldürülmüştür. Tex, Fort Davis yolu tehlikeli olduğu için geri dönüp Quitman Kalesine sığınma kararı alır fakat göçmenlerden inatçı bir tipleme, Aldrich Tex'e karşı çıkar ve her macerada Tex'in muhakkak bir sağlam dayak attığı kalın kafalı kontenjanını bu macera için doldurur. Posta istasyonunun arka duvarını kırarak bir yol açarlar fakat Aldrich ailesi ve Wayne ailesi Howar Carradine'i de yaralayarak kervanı terk eder. Fakat fazla uzaklaşamadan kızılderili saldırısına uğrarlar, Aldrich inadının bedelini canıyla öder Wayne de yaralanır fakat aileleri Tex'in yardıma yetişmesiyle sapasağlam kurtulur. Tex bu sefer Beyaz Kartal ile hesabını kapatır. Daha sonra bir yerde kervan mola verir, Corbett ve Doyle Tex'ten izin isteyerek gece sessizce çevredeki kızılderilileri birer Bowie bıçağı ile temizlerler. Tex onların yeteneğini takdir eder ve zincirlerini çözdürür. Daha sonra kervan Quitman kalesine varmak üzereyken Tex, Doyle ve Corbett geride kalarak gelen kızılderilileri etkisiz hale getirirler, tam kefeni giymek üzereyken yetişen kalabalık bir atlı gürültüsü ve askeri borazan sesiyle kızılderililer geri çekilir. Fakat gelenler askerler değil sadece Terence Carradine ile Er Byrne'dır çünkü Quitman Kalesi boşaltılmıştır.

Tex kaleye gidince tüm mahkumların zincirlerinin çözülmesini emreder ve her sabah göndere bayrak çekip, borazan eşliğinde selam dururlar böylece dışarıdaki kızılderililere kalede hala garnizon olduğu izlenimi verilir. Tonkawa 1000 kişilik bir orduyla kalenin kapısının önüne dayanmıştır. İlk saldırıda Er Byrne ikinci saldırıda da Bay Beresford canından olur. Bu sırada Jethro ve Kirby Doyle haricindeki mahkumların kaçış planı da Tex tarafından engellenir. Ogre, Jaime sayesinde eski anılarını hatırlar ve hikayesini anlatır; bahçıvanlık yaptığı çiftliğin sahibinin oğlu Ogre'nin oğlunu atıyla ezip öldürdükten sonra "sümüklü çocuk, atımın ayağını topallattı" demiş ve Ogre elindeki orakla patronun oğlunu öldürmüştür.

Bir gece nöbetinde Er Madsen ve Glenn Corbett'in kaleden kaçtığı fark edilir. Corbett bir numara yaparak Madsen'in kızılderililer tarafından yakalanmasına sebep olur ve kendisi karışıklıktan faydalanıp tüymeyi başarır. Kızılderililer de Madsen'i işkence edip öldürdükten sonra saldırıya geçerler. Saldırıda Wayne, Bing Carter, Sanders, Ogre ve Kirby Doyle ölür. Tam her şey bitti dendiği anda Glenn Corbett yanında askerlerle beraber çıkagelir ve kuşatma sonlanır. Askerleri durdurmaya çalışan Tonkawa da ölür. Glenn, Tex kendine izin vermeyeceği için Madsen'i kullanarak kaçmış ve yardım çağırmaya gitmiştir. Dostu Kirby Doyle'un yanına gider ve ölmeden önce Doyle ona beraber kızılderilileri temizledikleri Bowie bıçağını hatıra olarak bırakır ve ölür.

Tex hikayeyi anlatmayı bitirdiğinde hepsi Corbett'in mezarının başındadır. Derken birkaç kişi mezara doğru yaklaşır bunlar Jethro; Terence, Jaime ve Jane'dir. Terence Jane Beresford ile evlenmiş, Jaime'i de evlat edinmiştir. Pederin duası ve Tex'in son sözleri eşliğinde Corbett gömülür ve macera sona erer.

Göz Yaşartan Anlar

Ogre'nin Ölümü: Ogre gövdesine bir sürü ok yedikten sonra bile son gücüyle Jaime Anderson'a saldıran 5 tane kızılderiliyi etkisiz hale getirir.

"​

Jaime:Ogre! Lütfen ölme, komançileri geri püskürttün.

Ogre: Ben değildim. Sesi duyuyor musun?(asker borazanı çalar)Cennetten geliyor!

"​

Kirby Doyle ile Glenn Corbett'in Vedalaşması

Glenn Corbett'in Cenaze Merasimi

Peder: Glenn Corbett yaşamı boyunca birçok hata yaptı, haklı ya da haksız inandığı şeyler uğruna savaştı, bir süre kötülük yolunda yürüdü ama bir an geldi ki, başkalarının hayatının kendine bağlı olduğunu anladı. Özgürlüğünü ve canını tehlikeye atarak onların kurtulmalarını sağladı. İyilik ve kötülük bu adamın hayatında eşit rol oynadı, terazinin hangi kefesinin ağır basacağını kim bilebilir ki? Onun ruhunu sana gönderiyoruz Tanrım! Kül, küle; toprak, toprağa... Amin.

Tex:Güzel duaydı peder ama bir eksiklik oldu. Sanırım elimdeki şey iyilik kefesini ağır bastıracaktır.

Peder: O nedir?

Tex: İki eski bıçak. Yakın bir dostun anısı için bir ömür boyu saklanmış. (Bowie bıçaklarını mezarın içine atar) Elveda Glenn Corbett!

Karakterler:
Tex Willer
Kit Willer(günümüz)
Kit Carson(geçmiş, sadece kısa bir sahne)

Glenn Corbett †
Kirby Doyle †
Ogre †
Terence Carradine
Jethro
Jaime Anderson
Çavuş Houck
Er Madsen †
Jane Beresford
Kevin Sanders †
Bing Carter †
Howard Carradine
Mr. Aldrich †
Er Byrne †
Beresford †
Bayan Aldrich
Bay Wayne †
Bayan Wayne
Esteban †
Beyaz Kartal †

Herbert Marshall
Arkansas Joe
Tonkawa †
Quannah Parker
Buffalo Chief

Merhaba daha önce bu fikirimden bahsetmiştim çeşitli nedenlerden dolayı başlamak kısmet olmamıştı. Ben ilk sayıdan itibaren başlamak niyetindeyim ama abilerim zor olacağı konusunda uyardılar bu yüzden en azından başlangıcı bu macerayla yapmak istedim. Bu macera benim ilk okuduğum Tex macerası idi bu yüzden daha bir anlamlı olacağını düşündüm buradan başlamanın. Mümkünse yarın karakterler ve olaylar için fandom wiki sayfası da açacağım. İyi okumalar, olumlu ve olumsuz yorumlarınızı bekliyorum.
 
Son düzenleme:

I'mystery

Yeni Üye
13 Kas 2009
73
120
Yakub bey, o kadar emek vermişsiniz, ama bu bir inceleme değil, sadece hikayenin özeti veya tanıtımı. ''İnceleme'' deyince, hikayenin örgüsü veya senaryodaki aksamalar, başka şeylere yapılan atıflar, etkileşimler, çizerin yetkinliğinden ve sahne tasarımlarının etkisinden tutun da, karakter yorumları ve psikolojik analizleri vb. gibi daha bir sürü tahliller akla gelmeli.. Yoksa bu boşa emek olur. Bence sizin yaptığınız da maalesef bundan öteye gidememiş.
 

Yakub Cemil

Yeni Üye
1 Eki 2017
42
150
Yakub bey, o kadar emek vermişsiniz, ama bu bir inceleme değil, sadece hikayenin özeti veya tanıtımı. ''İnceleme'' deyince, hikayenin örgüsü veya senaryodaki aksamalar, başka şeylere yapılan atıflar, etkileşimler, çizerin yetkinliğinden ve sahne tasarımlarının etkisinden tutun da, karakter yorumları ve psikolojik analizleri vb. gibi daha bir sürü tahliller akla gelmeli.. Yoksa bu boşa emek olur. Bence sizin yaptığınız da maalesef bundan öteye gidememiş.

Merhaba hocam, öncelikle teşekkürler yorumunuz için. Dikkate alıyorum bir dahaki sefer biraz daha ayrıntıya inerim. Bu işe başlamamdaki ilk maksadım Tex'in yüzlerce macerasındaki her karakterin bir şekilde hikayesinin anlatılmasıdır. Misal birisi Tex'in sadece bir macerasını okuduysa forumda arama kısmına o maceradan aklında kalan bir yan karakterin ismini yazdığında direkt olarak maceranın özetiyle birlikte karşısına çıkmasını ve hafızasını tazelemesini sağlamış oluyorum bu şekilde. Bu konuya da bir güncelleme getiririm yakın zamanda.

Bu arada ismim Yakub değil, İttihat ve Terakki'nin ünlü tetikçisini foruma kayıt olurken kullanıcı adı olarak seçmiştim kendime. Şimdiki aklım olsa seçmem o ayrı mesele. İyi forumlar.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,034
75,200
hiçbiryerde :)
Tek başına bu özet ve karakter tanımlamaları
bile Tex konusunda iyi bir kaynak oluşturmaya
büyük katkı sunacaktır.

"I'mystery" arkadaşımızın belirttiği gibi yazar ve
çizer hakkında bir iki cümle ile sinema ve edebiyattan
etkilenme varsa o macerada, söz edilebilir.

Bir de "künye"nin eklenmesini yararlı
bulurum, sayıların İtalya'da ve Türkiye'deki
çıkış tarihleri eklenebilir konuya.

Bence çok iyi bir iş, sabırla devam edilirse
müthiş bir kaynak olacak. Elinize sağlık
sevgili "Yakub Cemil".
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,940
23,679
Kıbrıs
Bu macerada inanılmaz bir tempo var.Adeta,o göçmen arabalarında atları siz koşturursunuz.Terkedilmiş takas yerinde kızılderililerle siz savaşırsınız.Garnizonu tarafından terkedilmiş Quitman Kalesi'nin surlarından kızılderililere siz ateş edersiniz.Macera,ilk sayfasından final sahnesine kadar okuyucu ile bütünleşir;sizi sarmalına alır.Boselli'nin sağlam kurgusu,Marcello'nun çizimleri ile bütünleşiyor.Teks'in mahkumlara davranışı da çok enterasandır.Onlara insan gibi davranır,dinler,güvenir ve sorumluluk verir.Bu hiç de kolay birşey değildir.Bunu ancak Teks gibi bir insan sarrafı başarabilirdi.Nitekim bu güven sayesinde Glenn Corbett burnunun dibindeki Rio Grande'yi geçip Meksika'ya kaçacağına El Paso'ya giderek yardım getirir.
Teks'in,en güzel maceralarından olarak rahatlıkla seçilebilir.Sayın Yakub Cemil çalışmanız için teşekkürler.Devam edin lütfen...
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,979
Ben de teşekkür ediyor ve devamını bekliyorum...

Ha bu arada listedeki Tonkawa'nın da öte dünyada at koşturduğunu belirterek haç işaretini ilave edebilirsiniz...
 

I'mystery

Yeni Üye
13 Kas 2009
73
120
Yakup bey, aslında benim demek istediğim hikayenin tam anlamıyla otopsi masasına yatırılarak çözümlenmesi. Örneğin bir sinema eleştirmeninin filmi analiz etmesi ve yorumlaması gibi. Şunu itiraf edeyim ki; 1961 doğumlu birisi olarak, ben de iflah olmaz bir Teks tutkunuyum. Her ne kadar Boselli, bugün Teks'i başka bir tarafa doğru sürüklüyor olsa da. Ama siz devam edin tabiiki. Dediğiniz gibi bu konuda da bir külliyat veya maceralar hakkında bilgilendirme alanı açılmış olur. Benim iddiamın tersine. Neden olmasın. Buna da sevinirim.
Size cevap yazmamın bir nedeni de, aslında bahsettiğim konularda ben de birşeyler yazmak istiyorum uzun zamandır. Ben bir Çizer ve Grafik tasarımcıyım. Maalesef başka öncelikler yüzünden zaman ayıramıyorum. Birkaç denemeyi saymazsam. Teks'in iz bırakmış eski maceraları da olabilir bunlar. İleride bunu yaparım diye düşünüyorum.
Bu arada, isim konusu da enteresanmış.
 
Üst