Çetin Karakoç Teks Serisi 50 Yaşında

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,732
Kıbrıs
Çetin Karakoç Süper Teks 50 Yaşında (15.6.1970-15.6.2020)
Bu yazıyı yazmadan önce 15.6.1970’de çıkan 1.fasikülü ve 28.11.1977’de çıkan 385.fasikülleri masama koydum ve adeta bir zaman tüneline girdim.1.fasikülü Lefkoşa-Kıbrıs’daki gazete bayisinden;385.faikülü ise İstanbul Boğaziçi Üniversite’sinde okurken Bebek’teki gazete bayisinden almıştım.Birinin üzerinden 50 yıl;ötekinin üzerinden 43 yıl geçmiş.
İlk fasikül parlak lake kapaklı,Küçük Büyük Herkesin Mecmuası,Haftalık Mecmua,68 sayfa 125 kuruş ibarelerini taşıyordu.Kapağın sol alt köşesinde “YÜCEL” yazıyordı.Yıllar sonra Yücel’in,Yücel Köksal olduğunu ve birçok çizgi romanın kapaklarını çizdiğini öğrenecektim.385.fasikülün kapak ressamı ise “Şahin”.Yayınlanan ilk macera “Korku Vadisi”.Orijinal 45-46 sayılar olan bu macerada Teks yalnız.Karakoç,ilginç bir seçim yaparak Teks’in yalnız olduğu bu macerayı seçerek adeta “işte adamınız böyle biri” mi demek istemişti acaba?Aslında bu macera 1966-67 yıllarında yayınlanan 64 sayılık Ceylan Pijamalı Seri’de var.Yani Karakoç Süper Teks Serisi bir nevi Ceylan Pijamalı Seri’nin devamı.Süper Teks tıpkı 15 gün önce yayına başlayan Tay Zagor Serisi gibi çok tuttu,tirajı onbinlere ulaştı.Aslında Türk okuru ta 1956’dan,1960’lardan Ceylan Teks Serileri ile Teks’le tanışmıştı.Türkiye’de ilk kez bir yayınevi Ceylan Yayınevi dışında Teks yayınlamaya başlamıştı.Çetin Bey yine akıllıca bir taktik uygulayarak Teks’i orijinal 1.sayıdan başlatmadı.İyi de yaptı zira Türk okuru Ceylan Yayınları’nın en az 4 kez bu 1.sayıdan itibaren tekrar sayılarından usanmış;Teks’den soğumuştu.
Karakoç Serisi’nin en önemli olumlu özelliği hiç tekrar macera yayınlamamasıdır.Çok az miktarda klasik maceralar yayınlamıştır.Mesela orijinal 1.sayı olan “Esrarengiz Totem”ancak 83-84 sayılarda;orijinal 22-23 sayılar olan “Uğursuz Haç” 269-275 sayılarda yayınlandı.Pijamalı Seride olan 47-48 orijinal sayılar “Yılan İşareti”2-4 sayılarda;orijinal 49-51 sayılar “Onüçüncü Mumya”macerası ise 117-121 sayılarda yayınlandı.Ceylan Yayınları Teks’lerinde hep baba Bonelli(Gianluigi)yazmış,Aurelio Galleppini çizmiş.Muzzi’yi ancak Pijamalı Seri’nin son sayılarında “Linç”macerası ile tanımıştık.Zaten o yıllarda senarist,çizer,kapak ressamı filan bilmiyorduk ki.Seride orijinal kapaklar kullanılmadı.Hep Türk ressamların çizimleri kullanıldı.İlginçtir,bu seriyi İtalyanca’dan Türkçe’ye kim çevirdi bir türlü öğrenemedim!Ay Barka ve İnci Aslıer değiller.
Süper Teks Serisi’nde 93 macera yayınlandı.Son macera 385.fasikülde yarım kalan orijinal 193-196 sayılar olan “Trapper” macerası.Ceylan Yayınları’nda pek çizerleri de tanımazdık.Süper Teks Serisi’nde isimlerini bilmesek de Ticci,Nicolo,Gamba,Letteri,ve Fusco’nun çizimleri ile tanıştık.Teks’in en güzel maceralarından örnekler okuduk.Mefisto,Proteus,Yama,Luçero gibi düşmanların maceralarını okuduk.Sıkı dostlar Jim Brandon,Montales,Cochise,İrlandalı Pat,Gros Jean,Tom Devlin birçok macerada karşımıza çıktılar.
Süper Teks Fasikülleri 312 sayıyı içeren 78 sarı sırtlı ciltte toplandılar.Bugün bu ciltleri ancak yüksek bir bedel ödeyerek takım halinde bulabilirsiniz.Tek tek toplamaya kalkışırsanız büyük ihtimalle 21 ve 78. Cildi bulamayacaksınız.385 fasikülü toplayayım derseniz son 30 fasikülü ve ilk 10 sayıyı bulamayacaksınız.Teks’in sadece 7 yıl yaşayan, bu son derece prestijli serisini bizlere kazandıran Çetin Karakoç(1934)u saygıyla selamlıyorum.Yanılmıyorsam halen hayattadır.Kendisine sağlık dileklerimi ve şükranlarımı sunuyorum.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,183
8,058
Sevgili Caretta, Değerli dost.
Bilgilendirici yorumlarınızı keyifle okuyorum.
Yine çok güzel ve aydınlatıcı bilgiler paylaşmışsınız Teks hakkında.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
 

I'mystery

Yeni Üye
13 Kas 2009
73
120
Sevgili Caretta, harika bir hatırlatma olmuş. Aslında bakıldığı zaman, aynı yol arkadaşlarıyla büyümüşüz. Kendi adıma konuşmak gerekirse, ben yeniyetme yıllarımda tanıştım Teks'le.
Şimdi düşünüyorum da, yaşımıza uygun daha doyurucu öyküler beklerken, tam da o zamanlar karşıma çıkmış Teks. Yani 13-14 yaşlarında. Sonrasında daha fazlasını da Conan tamamlamıştı. Ama 2-3 cilt süren destansı maceralarıyla Teks'in yeri bambaşkaydı ve hep öyle kalacak.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,732
Kıbrıs
Bu yazıyı yazdıktan sonra çizgi roman alanının saygın isimlerinden Fuat Aktüre'den bir mesaj aldım.Çetin Bey'in oğlu Şahin Karakoç ile röportaj yapmış.Bu arada son sayının kapağını da çizenin Çetin Bey'in oğlu Şahin Karakoç olduğunu öğrendim.Asıl önemlisi tam 50 yıl sonra Karakoç Fasikül Serisi'ni çevirenin Sn.Sümer Mete olduğunu öğrendim.Onunla da temasa geçtim.22 yaşında genç bir hanım olarak Çetin Bey ile birlikte çalışmaya başlamış.Ben,Sümer Hanım'ın çevirilerini çok başarılı buldum.Keşke çizgi roman çevirmeye devam etseydi.Ona sağlıklı bir yaşam diliyorum.Yine Sümer Hanım'ın mesajında Çetin Bey ve eşi Aysel Hanım'ın vefat ettiklerini öğrendim.Onlara da Tanrı'dan rahmet dilerim.Çetin Karakoç Fasikül Teks Serisi'nin tamamı forumumuzda var.Bu son derece prestijli seriye eksiksiz sahip olduğumuz için çok şanslıyız...
 
Üst