bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
VARYEMEZ AMCA
(Uncle Scrooge)



İlk kez 1947 yılında Dell Comics için hazırlanan periyodik bir çizgiroman dergisinde beliren Uncle Scrooge/Varyemez Amca, Walt Disney'in bir numaralı tipleme yaratıcısı ve çizeri Carl Barks tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Uncle Scrooge, yeğeni olarak sunulan Donald Duck'la arasındaki aile portresini örgülemek amacıyla aslında Charles Dickens'in bir roman karakterinden uyarlanmıştır. Varyemez açısından, Four Color Comics adlı derginin 1952 tarihli 386. sayısında yayınlanan 'Only a Poor Old Man' başlıklı öykü bir kilometretaşı olmuştur. Bu öykü karakterin yeğeninin yan karakterliğinden başrole soyunduğu ilk maceradır.

UncleScrooge4.jpg

Bu arada karakterin ortaya çıkışını güçlendiren etmenlerden birisi de Beagle Boys adlı daimi hasımlarının da Scrooge Amca ile birlikte belirginleşme şansı bulması olmuştur. 1967'de emekli oluncaya kadar Barks, Disney'in Uncle Scrooge serisinin tek yazar ve çizeri olmuştur. Bu karakterle oluşturduğu tepe noktalarını ise, 1953'de karakterin geçmişi hakkında bilgiler içeren 'Back to the Klondike'; 1956'da kendi ikizi olabilecek, ancak biraz daha aksi tavırlara sahip cimri bir kimseyle karşılaştığı 'The Second Richest Duck'; 1957'de ekoloji konulu bir öykü olan 'Land of the Pygmy Indians've 1966'da Scrooge'un kendi iç duygularıyla çatışmaya girdiği 'Micro Ducks from Outer Space' adlı öyküler oluşturmuştur.

Barks emekli olduğunda karakterin maceralarına -sadece Amerika'da değil, tüm dünyada- diğer Disney ressamları devam etmiştir. Barks'dan sonraki en popüler Uncle Scrooge versiyonu, Egmont Publishing Service için çalışan Don Rosa'nınkiler olmuştur. 1967'den itibaren başlığın çizgifilm versiyonları televizyon kanallarına yansımış, 1988 yılından itibarense bir Disney 'star'ı haline gelmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi630.jpg


Pazar dergisinde yayınlanan tam sayfa bir Vak Vaka Kardeş çizgiromanı.

Başlık Türkiye'de ilk kez 1955 yılı Kasım ayında Ceylan Yayınları tarafından çıkarılan Küçük Afacan dergisinde 'Vak Vak Antika Meraklısı' başlıklı bir öyküde Donald Duck'la beraber gözükmüştür. Bu öyküde Vak Vak Dede adıyla anılan Varyemez Amca, 1957'den itibaren Pazar dergisinde ve 1962 yılı başında Ali Nusret Pulhan'ın sahibi olduğu Pulhan Yayınları'nca basılan Miki başlıklı haftalık mecmuada; 1972'de Şilliler Yayınevinin bastığı Fatoş'da sık sık Donald Duck ile karıştırıldığından yine Vak Vak Kardeş adıyla ve sonrasında çıkan hemen her Disney ürünü yayında boy göstermiştir.
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,370
Amcama bayılmakla birlikte vapura :p verilen isimde çok çekici olmuş :)
 
Üst