bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
VAMPIRELLA


İlk sayısı Eylül 1969'da yayınlanan Vampirella, Forest J.Ackerman ve Archie Goodwin'in ortak yaratımı olan seksi görünüşlü bir dişi vampirdir. 1983'de çıkan 112. sayısıyla Warren Publications'a bir süreliğine veda eden karakter, sonraki yıllarda başka yayınevlerince yeniden yayına sürülmüştür.

Vampirella, Drakulon gezegeninden dünyaya gelmiştir ve Bram Stoker'ın ünlü 'Dracula' romanından yaptığı esinlenmelerle burada maceralar yaşamaktadır. Ancak asıl macera, Vampirella'nın kendi gezegeninden ayrılmak zorunda kalışı ve uzay yolculuğu esnasında başlar. Bundan böyle kan olan besinini dünyadan ve dünyalılardan temin etme durumundadır. Dolgun ve dikkat çekici göğüs dekoltesi, erotizm çağrıştıran giysisiyle, uzun ve biçimli bacaklarıyla, siyah, kuzguni renkteki saçlarıyla oldukça davetkârdır. En acımasız ve ezeli düşmanı Conrad von Helsing'in tek oğlu Adam'la tanışması ve ondan hoşlanmasıyla birlikte seri romantizme de kapılarını ardına kadar açmıştır. Adam'a olan aşkından dolayı insan kanı veya herhangi bir canlının kanının yerine, imal edilmiş yapay kanla beslenmeyi ilke edinir. Vampirella'nın öykü hattı bundan sonra kötü niyetli insan ve vampirlere karşı mücadele amacıyla Helsing ve oğlunun da aralarında bulunduğu küçük bir ekiple birlikte hareket edecektir.

1-1-15.jpg


Vampirella'nın 1. sayısı.

Ünlü Famous Monsters of Filmland dergisinin James Warren'in da yaratımında fikirsel bazda destek verdiği başlık, bu derginin editörü 'Mr.Science Fiction' lakabıyla anılan Ackerman'ın da karakterizasyona yaptığı katkılarla popülarite yakalama adına gerekli tüm donanıma sahip olarak yola çıkmıştır. Vampirella, önceleri İspanyol asıllı ressam José Gonzales'in çizgileriyle, ardından da Tom Sutton ve onu izleyen başka yetenekli çizgiromancılarla benzerlerinden sıyrılarak dokuzuncu sanat tarihine damga vurmuştur. Eerie ve Creepy adlı korku çizgiroman dergilerinden sonra Vampirella''nın da 7. sayısından itibaren kapaklarını çizmeye başlayan Frank Frazetta'nın da estetik yönü güçlü katılımıyla seri Warren Publication tarafından 1988 yılına değin yayınlanmıştır. 1991'den sonra yayın hakları Harris Comics'in eline geçmiş ve 2099 ve 3000 yıllarında geçenlerinden Japon manga stilinde çizilenlerine değin sayısız macerada boy göstermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi627.jpg


M.K.Benli'nin 1976'da yayınlamaya başladığı haftalık Vampirella serisinin ilk sayısı.

Ülkemizde Mehmet K.Benli'nin 1976'dan itibaren yayınlamaya başladığı kendi özel serisinden beş sene önce, Korku dergilerindeki 'Vampi Yenge' sunuşları ve sadece üç sayı süren bir macerasıyla boy göstermiştir. İlk kez Ağustos 1971'deki Korku sayısında beliren Vampirella, daha sonra kendi serisine kavuşmuştur. 11 Ekim 1976 tarihinde başlayan haftalık bir Vampirella serisi 20 sayı halinde ve Korku dergilerini de çıkaran Mehmet K.Benli tarafından yayınlanmış, üstelik sonradan da ciltli olarak piyasaya yeniden sürülmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi627a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi627b.jpg


Zıpır mizah dergisinin ilavesi olarak ve Ali Recan'ın tek sayı halinde yayınladığı Vampirella kapakları.

Mart 1977-Ocak 1978 tarihleri arasında ciltli ve aylık periyotta yeniden basılan Vampirella, bu kez de Uzay 1999 ve Maymunlar Cehennemi gibi televizyon ve sinema uyarlaması çizgiromanlarla sayfalarını paylaşmıştır. Bu ilk iki serinin ardından Çizgi Yayınları'ndan tek sayı olarak ve 1990'ların hemen başında Ali Recan'ın sahibi olduğu AR Yayınları'ndan tek sayı olarak ve 1992'de ise yine Benli'nin imtiyaz sahipliğinde bu kez Tay Yayınları'ndan 6 albüm çıkan kısa ömürlü bir çizgiroman başlığı olmuştur. Ayrıca 1990'ların sonuna doğru Zıpır mizah dergisi aynı zaman diliminde ABD'de yayınlanmış birkaç Vampirella öyküsünü Dişi Vampir başlığıyla ilave olarak vermiştir. Vampirella'nın ülkemizdeki gazetelerdeki seyri ise sadece 1997 yılında Harris Comics tarafından yayınlanan yeni maceraları basan Takvim Gazetesi sayfalarında olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi628.jpg


1992 tarihli bir Vampirella albüm kapağı.


izgiromanAnsiklopedisi628a.jpg


21 Haziran 1997 günü Takvim Gazetesinde yayınlanan bir Vampirella sayfası.
 
Üst