Valentina

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
VALENTINA


Guido Crepax tarafından yaratılan Valentina, ilk kez Mayıs 1965 tarihinde aylık bir İtalyan çizgiroman dergisi olan Linus'un ikinci sayısının sayfalarında gözükmüştür.

Valentina'nın yayınlanan bu ilk öyküsü 'La Curva de Lesmo' adını taşımakta ve uzun boylu, siyah saçlı, Valentina Roselli adlı bir kadının cinsellik dozu yüksek yaşamından kesitler sunmaktadır. Valentina, Milanolu sofistike bir fotoğrafçıdır ve Amerikalı sanat eleştirmeni, kriminolog Philip Rembrandt'ın kız arkadaşıdır. Aslında Rembrandt da insanüstü güçlerle doğmuş olan Neutron adlı bir mutanttır. Üstelik bir bakışıyla düşmanlarını felç eden veya çalışan bir otomobil motorunu durdurabilecek inanılmaz bir güce sahiptir. Başlangıçta Valentina, Neutron'un yeraltı insanlarıya karşılaştığı maceralarını izleyerek yanında kalmıştır. Bunlar son derece zeki ancak kör süper insanlardır ve değişik dönemlerde yeryüzündeki hayata hakim olmak amacıyla denemeler yapmaktadırlar. Ancak yavaş yavaş Neutron öykülerden kaybolmuş ve böylece 1968'de 'Ali Baba' adlı kısa ömürlü bir dergide Valentina ilk defa tek başına macera yaşamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi625.jpg


Charlie Mensuel dergisinde yayınlanan bir Valentina sayfası.
Zamanla bilimkurgu ağırlıklı temalardan saf fantezi haline dönmüştür. Valentina, sadomazoşistik doğaya sahip hayal yolculuklarında uzay ve zamanda seyahat ederek kuralları veya mantığı olmayan bir evrende tek gözlüklü Nazilerle, XVII. yüzyıl korsanlarıyla, çarın ajanlarıyla ve değişmez biçimde seks kölesi haline geldiği bilumum tiplemelerle karşılaşmaktadır. Marquis de Sade'nin Justine'ine olan benzerliği dikkat çekmiş ve seri üzerinde bol bol yorum yapılmıştır. Crepax, kahramanının bunca maceradan adeta el değmemiş biçimde çıkmasını modern dünyada saflığa dair bir gönderme olarak nitelemiştir. Öykü anlatımı orijinal ve yenilikçi bir grafik stili yansıtmaktadır. Crepax'in kompozisyonları son derece Katolik bir kültürden büyük ölçüde esinlendiğini belli etmektedir. Bergman ve Antonioni'nin filmlerinden sahneler, Gericault'un The Raft of the Medusa ve Botticelli'nin Primavera'sından sanat resimleriyle bezeli karelerinde, zaman zaman Dick Tracy ve Mandrake gibi Amerikan çizgiroman bantlarına göndermeler de mevcuttur.

Ülkemizde ilk kez 1990'lı yılların başında erotik bir dergi tarafından bir macerası yayınlanan Valentina'nın, İtalya'da Milano Libri tarafından basılan pek çok albümü dışında onlarca Avrupa ülkesi ve ABD'de de yayınlanmıştır.



 
Üst